SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İnsansız Hava Aracı da Gelecek

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:30:55
İnsansız Hava Aracı da Gelecek
A- A+ PAYLAŞ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının (UNDP) ortak projesiyle temin edilen ve Suriyelilerin yoğun bulunduğu illerde kullanılmak üzere verilen arama-kurma araçlardan birisi Malatya AFAD Müdürlüğüne gönderildi.

AFAD’a gönderilen yeni arama-kurtarma aracının tanıtımı için kurumda tören düzenlendi. Törene Vali Süleyman Kamçı, Vali Yardımcısı Latif Memiş, Hamza Demiralp, kurum yöneticileri ve personeli katıldı. 

VALİ KAMÇI’YA BRİFİNG

Vali Kamçı’ya arama-kurtarma çalışmaları ile ilgili olarak brifing veren İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Şefi Mustafa Türker, “Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nün bünyesinde hizmet vermekte olan arama ve kurtarma ekibimiz 18 arama-kurtarma teknikeri, 1 şef ve 1 sağlık memuru ile ilimiz ve bölgemize arama-kurtarma yönünden hizmet vermeye devam etmektedir. Son gelen aracımız hafif tonajda bir kurtarma aracı olup, hızlı ve seri hareket etmemiz gereken noktalarda eksiğimiz olan bir konuyu tamamlamış bulunmaktadır. Yine diğer aracımız orta tonajda bir kurtarma aracı olup, bugüne kadar hizmet etmeye devam etmekte olup, bundan sonrada devam edecektir” dedi.

AFAD 2 YILDA 161 OLAYA MÜDAHALE ETTİ 

Türker, AFAD Arama-kurtarma Ekibinin 2013 ve 2014 yılında yaptığı faaliyetler hakkında bilgi aktararak, “Ekibimiz 2013 yılı ve 2014 yılı içerisinde toplam 161 olaya müdahale etmiştir. Bunlar 82 trafik kazası, 23 yüzük kesme, 15 boğulma, 8 kayıp, 5 iş kazası, 6 kayalıktan düşme, 1 kayalıkta insan mahsur kalması, 4 kayalıkta hayvan mahsur kalması, 4 adet göçük, 2 su baskını, 2 asansör kazası, 1 kuyu müdahalesi, 3 yangın, 4 vücuda yabancı cisim batması olarak gerçekleşmiştir. Bu olaylar neticesinde 2013 yılında 43 ve 2014 yılında ise 38 olmak üzere 81 vatandaşımız hayatını kaybetmiş,  2013 yılında 105 ve 2014 yılında ise 168 olmak üzere 273 vatandaşımız yaralı ve sağ olarak kurtarılmıştır.  Ayrıca 2013 yılında 139 ve 2014 yılında ise 65 olmak üzere 204 olayda fili müdahale olmayıp, olay yeri gözlenmiş olup gerekli tedbirler alınarak merkeze dönülmüştür” şeklinde bilgi verdi.

“İNŞALLAH EKİBE GÖREV DÜŞMEZ”

Vali Süleyman Kamçı, “İnşallah ekibimize hiçbir zaman görev düşmez diyoruz. Büyük yangınlar, sel felaketi, deprem, Allah göstermesin, böyle bir şey Malatya’mızda ve ülkemizde hiçbir yerde olmaz ve arkadaşlarımıza da ihtiyaç olmaz. Ama trafik kazaları başta olmak üzere acil durumlarda her zaman görev başındalar ve 24 saat esasına göre görev yapmaktalar. Her istenilen saatte arkadaşlarımız göreve hazır şekilde beklemekteler. Ama temennimiz, arkadaşlarımıza hiçbir zaman ihtiyaç duyulmaması. Afetlerin ülkemizden, memleketimizden uzak durması temennimizdir. Ama buna rağmen biz her yönüyle hazırlıklıyız” dedi.

YENİ ARACA KAMERA SİSTEMİ

Vali Kamçı, yeni verilen arama-kurtarma aracını bir süre inceledi ve direksiyona geçti.  Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Şefi Mustafa Türker, direksiyona geçen Vali Kamçı’ya aracın içine monte edilmiş olan ve olaylara müdahale esnasında 360 derece dönerek çekim yapabilen kamera sistemini de gösterdi.  Müdahale edilen olaylarda AFAD ekipleri görev yaparken, aracın üstüne monte edilen kamera ile olay yeri çekiliyor ve kriz merkezine aktarılabiliniyor. 

BİR KURTARMA ARACI DAHA GELECEK

Öte yandan, AFAD Arama-Kurtarma ekibi için yeni bir kurtarma aracının daha geleceği ve bu aracın Almanya’dan özel olarak üretilip getirileceği kaydedildi. Orta tonajda arama-kurtarma aracı olma özelliğini taşıyan yeni gelecek olan aracın 5 ay içinde Malatya’ya getirilerek teslim edilmesi bekleniyor. 

ARAMA-KURTARMA İÇİN İHA GELİYOR 

Yeni aracın tanıtımı esnasında basın mensuplarına verilen bilgi notunda, Malatya AFAD’da İnsansız Hava Aracı (İHA) verileceği kaydedildi. Bilgi notunda, “Arama-kurtarmaya yönelik başta insansız hava aracı statüsünde gece görüş sistemi bulunan arama helikopteri ile ilave malzeme alımı da gerçekleştirilmiş olup, 1 aya kadar teslimi gerçekleştirilecektir” denildi.

YENİ HİZMET BİNASI 2 YIL SONRA 

Yine basın mensuplarına verilen bilgi notunda, AFAD İl Hizmet binası için yeni bir binanın yapılmakta olduğu kaydedildi. Buna göre, Yakınca Yolu üzerinde yeni hizmet binasının yapılacak ve 2 yıl içerisinde bitirilerek teslim edilmek üzere ihale edildi. AFAD İl Müdürlüğünce 2014 yılı içerisinde 87’si doğrudan temin, 17’si pazarlık usulü olmak üzere 104 ihale yapıldığı ve toplam miktarın 58 milyon 761 bin TL olduğu kaydedildi. AFAD bünyesinde yeni verilen arama-kurtarma aracı ile birlikte 3 tam donanımlı arama-kurtarma aracı olmak üzere Özel İdareden devredilenlerle birlikte toplam 12 adet aracın bulunduğu aktarıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız