SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İnternette "com" Dönemi Bitiyor...

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:03:54
İnternette
A- A+ PAYLAŞ
İNTERNETTE yeni dönem başlıyor. İnternet alan adları için alınan bir kararla “marka odaklı, sınırsız kullanım” yolu açıldı. Artık com, net, org, edu, gov olmayacak ve isteyen şirket, şehir ve kurum kendi adını uzantı olarak kullanabilecek.
GLOBAL bir adresleme sistemi olan internet alan adları için alınan bir kararla “marka odaklı, sınırsız kullanım” yolu açıldı. 
Karar, ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers-Tahsis Edilmiş İsim Ve Numaralar İçin İnternet Kuruluşu) tarafından alındı. ICANN, internet ortamında teknik koordinasyon sağlayan, alan adı sisteminin ve protokol parametrelerinin yönetilmesi ile IP adresleri yer tahsisi görevlerini yüklenen ve kar amacı gütmeyen yetkili tek kuruluş. Kararla birlikte coğrafi yer adı ya da uluslararası alan adı içeren yeni nesil alan adları geliyor. ICANN, yeni nesil 1030 alan adı başvurusu yapıldığını açıkladı. Artık com, net, org, edu, gov yok; isteyen şirket, şehir ya da kurum kendi adını uzantı olarak kullanabilecek. Öte yandan alan adları konusunda ortaya çıkacak uyuşmazlıkları ICANN çatısı altında çözecek 108 hakem arasına İstanbul’dan marka-patent uzmanı Dilek Üstün Ekdial da seçildi.
 
İnternet dünyası
 
ICANN’in yeni kararı için “internet dünyasını değiştiren gün” ifadesini kullanan marka ve patent uzmanı İbrahim Erdial, şu değerlendirmeyi yaptı: “1980’den itibaren, com, net, org, edu, gov, int, mil, 2000 yılında aero, biz, coop, info, museum, name, pro, 2004 yıllarında; asia, cat, jobs, mobi, tel, travel ICANN tarafından kullanıma açılmıştı. ICANN Generic Names Supporting Organization (GNSO) yeni gTLDs oluşturma çalışmalarını tamamladı ve 20 Haziran 2011 tarihinde aldığı kararla yürürlüğe koydu. Böylelikle ikincil adların neredeyse sınırsız hale gelebileceği önemli bir adım atıldı. Bu yeni nesil alan adlarının organizasyonunu ve dağıtım hakkını elde etmek isteyenler 12 Ocak 2012-12 Nisan 2012 tarihlerinde başvurularını ICANN web sitesi üzerinden gerçekleştirdiler. ICANN 1030 yeni nesil alan adı başvurunun yapıldığını açıkladı.“
 
60 ülkede yapıldı
 
Yeni nesil 1030 alan adı başvuru 60 ülkeden geldi. ICANN başvuruların bölge olarak; 911 Kuzey Amerika, 675 Avrupa, 303 Asya-Pasifik Bölgesi, 24 Latin Amerika ve Karayipler, 17’sinin ise Afrika’dan yapıldığını, bunlardan 66’sının coğrafi yer adı içeren alan adları için olduğunu, 116’sının uluslararası alan adı veya Latin harf karakteri içermeyen alan adı olduğunu açıkladı.
 
Olanaklar sınırsız
 
BAZI alan adları için birden fazla başvuru sahibinin olması nedeniyle ortaya çıkacak uyuşmazlıkların çözümünde tek yetkili kuruluş ise WIPO (Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı). WIPO, 30 değişik ülkeden 108 uzmanı bu tarz uyuşmazlıkların çözümünde görev alması için atadı. Türkiye’den bu listede yer alan İstanbul Patent Marka ve Danışmanlık kurucu ortaklarından avukat Dilek Üstün Ekdial, “13 Haziran günü, internet dünyasını farklı bir boyuta taşıdı. Com’lar, org’lar bitti artık, isteyen kurum, ülke, şehir, şirket kendi adını ikincil ad olarak kullanabilecek. ICANN’in kararı, sınırsız olanaklar sağlayacak” dedi.
 
İstanbul 370 bin dolara alan adı oluyor
 
İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi .istanbul ve .ist alan adı uzantıları için ICANN’e başvurdu. ICANN’ın yaptığı açıklamada dünya çapında 1930 adet yeni alan adı uzantısı başvurusu yapıldığı belirtildi. Açıklanan listeye göre dünyadaki birçok şehir, alan adı uzantısı alabilmek için başvuruda bulundu. Newyork, NYC olarak alan adı başvurusunda bulunurken, Londra, Berlin, Barcelona, Moskova, Sydney gibi metropollerin dahil olduğu 66 yerleşim de internet alan adı talebiyle listede yer aldı. Türkiye’de şehirlerarasında sadece İstanbul alan adı başvurusu yaptı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iki alan adı;.istanbul ve .ist olmak üzere  ICANN’e dosya gönderdi ve başvuru ücreti olarak 370 bin dolar yatırdı. ICANN yeni üst düzey alan programı değerlendirme süreci Temmuz ayında başlayacağı ve başarılı olan başvuruların atamasının Ocak 2013’te yapılabileceği öğrenildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, alınması muhtemel alan adı uzantılarının İstanbul’un dünya çapında itibarının artmasına sebep olacağını ifade etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız