SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Irak Sınırında Bile Yok!'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'daki Akçadağ Sultansuyu Tarım İşletmesi'ne ait meranın yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda elektrikli tel örgü ile kapatılması köylülerin "Kuzey Irak sınırı bile böyle korunmuyor" şeklinde tepkisini çekerken, Tarım İşletmeleri (TİGEM) Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden ise, uygulamanın işletmeye yabancı hayvanlarca taşınacak hastalıkların önlenmesi amacıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.

Akçadağ Sultansuyu Tarım İşletmesi'ne ait meraya elektrikli çit denilen yaklaşık 2 kilometre uzunluğunda tel örgü çekildi. Ancak, meraya sınır olan Akçadağ ilçesinin merkez Doğu Mahallesi'nde oturan vatandaşlar ise, duruma tepki gösteriyorlar.

Konuyla ilgili olarak konuşan Doğu Mahallesi Muhtarı Mehmet Tufan, "Sultansuyu Tarım İşletmesi Müdürü beni arayıp, buraya tel örgüsü çekeceklerini söyledi. Bizde 'Telinizi çekebilirsiniz' dedik, hayvan geçmemesi için. Ardından elektrikli tel örgü çektiler. Tüm sorumluluğu işletme müdürü kabul etti. Yetkili mercilere bunu bildirdik, Ancak bir sonuç alamadık. Sayın milletvekillerimize de konuyu ilettik. Bir netice alamadım. Tel örgüde elektrik var. Bize yapılan toplantıda dediler ki; 'Haşa, bu tele kadın yada erkek, kim olur yaklaşırsa, 40 gün bir şey yapamaz, hayati tehlike olur'. Yetkililer dedi bunu. Kimse korkusundan tel örgüye yaklaşmıyor. Bazen elektriği kesiyorlar, bazen de veriyorlar" dedi.

Muhtar Tufan, "Kuzey Irak Sınırı'nı böyle koruyaydılar, ben kurban olurdum. Burası Kuzey Irak Sınırı'ndan daha iyi korunuyor" dedi.

Köylülerin iddialarına cevabı ise, TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden verdi. Malatya Sultansuyu Tarım İşletmesi'ni ziyaret eden TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, "Öncelikle kendi işletmelerimiz için testi yapılmış boğa spermi üreteceğiz ve işletmelerimizde kullanacağız. Belki köylülerimiz de biraz garipseyebilirler. Bu teknik bir iştir. Dedik ya, bu Projem Testi burada kurduk. Projem Test Malatya ve Türk Hayvancılığı için çok önemlidir. Lalahan Araştırma Enstitüsünde bu iş yapılıyor. İkinci olarak da Malatya'da yapılmış olacak. Boğalarımız öncelikle TİGEM'in hayvanları arasında seçeceğimiz seçkin boğaları bu sistemin içine dahil edeceğiz. Tabi onlar yetmeyebilir. Birde Türkiye'de bu anlamda testi yapılmış olan yada yapılacak boğaları alacağız. Dolayısıyla bu hayvanlara hastalıkların bir şekilde bulaşmaması gerekiyor. O mera alanı şimdiye kadar köylüler tarafından kullanılıyordu. Hayvan hastalıkları çok çeşitlidir. Kimi haşerelerle bulaşır, kimi hayvan pisliği dışkısı ile bulaşır, kimisi meraya gelen hayvandan bulaşır. Bundan dolayı bu önemli projeyi buraya kurduğumuzdan dolayı biz meralarımızın etrafını elektrikli çit ile kapattık. Neden kapattık? Hem yabani hayvanlar gelmesin, hemde diğer hayvanlar bu meraya girmesin. Hastalık bulaşmasın diye yapıyoruz. Başka hiç bir amacımız yoktur. Kurumun en yetkili kişisi olarak bunu kamuoyu ile paylaşıyorum" şeklinde konuştu.

TİGEM Genel Müdürü Mehmet Halis Bilden, Doğu Mahalle Muhtarı ve beraberindeki vatandaşlarla Sultunsuyu Tarım İşletmesi'nde görüşerek, şikayetlerini dinledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız