SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Iraklı Kürtler Arasındaki İttifak Çatladı...

A- A+ PAYLAŞ

KUZEY Irak’ta bölgesel hükümet anlaşmazlığı sürerken, gözler Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’ye çevrildi. 31 Ocak’ta yapılan seçimlerinden sonra Kürdistan Parlamentosu daha toplanmazken, 2 Kürt örgütü arasındaki toplantılar ise askıya alındı. Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri Mesut Barzani, kendi televizyonuna çıkarak, üstü kapalı olarak Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Talabani’yi suçladı.

IKDP Politbüro üyesi Muhamed Mella Kadir, "Talabani hazır bulunmadığı sürece IKDP Politbüro IKYB Politbürosu ile toplantı yapmayacaktır. İki taraf, toplantıları Celal Talabani ile Mesut Barzani’nin hazır bulunması için erteledi" dedi. Kadir, "Talabani ve Barzani’nin katılmadığı toplantılarda projeler üzerinde anlaşamıyoruz. Bundan dolayı Talabani dönene kadar toplantı yapılamayacak. Biz IKYB’li arkadaşlara Celal Talabani’ye bildirmelerini istedik. Geri geldiğinde bir toplantı yapalım ve üzerine anlaştığımız noktalara ilişkin ittifak yapalım" diye konuştu.

ANLAŞMAZLIK KONULARI
Kürtler arasındaki en temel anlaşmazlık noktası IKDP’nin başkanlık sisteminde ısrar etmesi, IKYB’nin ise parlamenter sistemi savunması. IKDP, Kürdistan Bölge Başkanı’nın Kuzey Irak’ın tek yetkilisi olmasını istiyor. Kürdistan Bölge Başkanı’nın parlamentoyu feshetmesi yetkisinin yanısıra, ekonomiyi denetleme kurulu, Peşmerge Genel Komutanlığı, Kürdistan Ulusal Güvenlik Konseyi’nin başkanlığı, Kürdistan Bölge Hükümeti ve Merkezi Federal iktidar arasında ilişkinin düzenlenmesi gibi konuların bölge başkanlığına bağlanmasını istiyor. IKYB ise Kuzey Irak için parlamenter sistemin daha iyi bir model olacağını savunuyor. IKDP, başkanın halk tarafından, IKYB ise parlamento tarafından seçilmesini istiyor. IKDP Kürdistan Bölge Başkanlığı’nın vekilsiz, IKYB ise başkanın vekilinin olmasını öngörüyor. IKDP Maliye Denetleme Kurulu’nun başkana bağlanmasını, IKYB kurulun bağımsız kişilerden oluşturulmasını ve Parlamento’ya bağlı olmasını savunuyor.
IKDP lideri Barzani, daha önce IKYB ile anlaşmaya varamamaları halinde Irak hükümetindeki 4 bakanlarını geri çekebileceklerini söylemişti. İki örgüt arasındaki son toplantı 7-8 Mayıs tarihleri arasında Selahadin kentinde yapılmıştı.

TELEVİZYONDA ŞİKAYET ETTİ
IKDP lideri Mesut Barzani, kendisine bağlı Kürdistan TV’nin stüdyo konuğu olarak, Kürtlerin arasında çözülemeyen sorunlar olduğunu söyledi. Üstü kapalı olarak Celal Talabani liderliğindeki IKYB’yi suçlayan Barzani, "Biz yaptığımız anlaşmaya bağlıyız. Kuzey Irak’ta halkın sorunlarının en iyi nasıl çözüm bulunabileceğini ortaya koyuyoruz. Beklediğimiz tutumu göremiyoruz" dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız