SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Irak'ta 7,2 Büyüklüğünde Deprem

0
Güncellendi - 2017-11-13 01:05:38
Irak'ta 7,2 Büyüklüğünde Deprem
A- A+ PAYLAŞ

Irak'ta, 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde, ilk belirlemelere göre Süleymaniye'de 6 kişi yaşamını yitirdi, İran'da ise 2 kişi öldü, 25 kişi yaralandı.

ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, Irak'ın İran sınırına yakın Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısında 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu.

Süleymaniye'nin Derbendihan İlçe Kaymakamı Nasih Mela Hasan, yaptığı açıklamada, depremde Derbedihan'da 4 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Kelar İlçesi Sağlık Müdürlüğü ise 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, depremde Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

Derbendihan Barajı tehlikede

Derbendihan Barajı Müdürü Rahman Gani ise depremin şiddetinden dolayı baraj çevresindeki dağlardan büyük kaya parçalarının düştüğünü, barajın da zarar görmüş olabileceğini söyledi.

Süleymaniye Valisi Ömer Ahmed Emin, yaptığı yazılı açıklamada, depremden dolayı yarın vilayet sınırları içerisinde mesainin yapılmayacağını belirtti.

İran'da 2 kişi öldü, 25 kişi yaralandı

İran'da yayımlanan Asr-ı İran haber sitesine göre, Kermanşah eyaletine bağlı Kasrı Şirin kenti Valisi Feramerzi Ekberi, depremin Tahran'ın yanı sıra Tebriz ve İsfahan eyaletlerinde de hissedildiğini belirtti.

Ekberi, merkez üssü Irak'ın Halepçe kenti yakını olan depremde Kermanşah'da en az 2 kişinin öldüğünü, 25 kişinin yaralandığını ifade etti.

Irak sınırına yakın bölgede yer alan Kasrı Şirin kentinde deprem sonrası elektriklerin kesildiği ve mal kaybının olduğu bölgeye çok sayıda can kurtarma ekibinin sevk edildiği kaydedildi.

Ülke genelinde sela okundu

Öte yandan, Bağdat, Kerkük ve kuzey illerinde şiddetli şekilde hissedilen depremin ardından ülke genelindeki camilerde sela okundu.

Irak devlet televizyonu, "ilk belirlemelere göre depremin 4 ila 5 büyüklüğünde olduğunu" ifade ederken, Kerkük ve Süleymaniye'nin bazı yerleşim yerlerindeki evlerin maddi hasar gördüğünü bildirdi.

Deprem Türkiye ve Azerbaycan'da da hissedildi

Deprem, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de hissedildi.

Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van ve Muş'ta sarsıntıyı hisseden vatandaşlar evlerinden dışarıya çıktı.

Ayrıca, Cizre Devlet Hastanesi acil servinin kısa süreliğine tedbir amaçlı boşaltıldığı bildirildi.

Hakkari'nin Irak sınırına yakın köylerde can ya da mal kaybının olup olmadığı araştırılıyor.

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Sismolojik Hizmet Merkezinden yapılan açıklamada ise depremin İran sınırındaki bölgeler ile Nahçıvan'da hissedildiği belirtildi.

Diyarbakır'dan 30 kişilik ekip Irak'a gitti

Bu arada, Irak'ın Halepçe kenti yakınlarında meydana gelen depremin ardından Diyarbakır'dan 30 kişilik arama kurtarma ekibi, bölgeye gönderildi.

Diyarbakır İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünün 30 personelinden oluşan 5 araçlık arama kurtarma ekibi, Habur Sınır Kapısı'na hareket etti.

Bölgedeki diğer illerden de yardım ekiplerinin gönderilmeye hazır bekletildiği belirtildi.

Türk Kızılayı ve AFAD depolarından bölgeye çadır takviyesi

Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi'nde görevli ekipler de depremin ardından harekete geçti.

Muş'un Hasköy ilçesindeki depolardan tırlara yüklenen bin çadır, deprem bölgesine ulaştırılmak üzere yola çıktı.

Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Baran Akar, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Irak'taki depreme ilk yardım eli uzatan ülke olduğunu ifade etti.

Depremin ardından bütün ekiplerin harekete geçtiğini belirten Akar, "Depremin hemen ardından depolarımızı açtık ve çadırları tırlara yüklemeye başladık. İlk etapta bin adet çadır göndereceğiz." dedi.

Muş AFAD Müdürlüğü de Irak'taki deprem bölgesine ulaştırılmak üzere 8 tırla bin çadır gönderdi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • M.T (6 yıl önce)
    Malatyada bile hissettim sallantı uzun oldu hemde
    0
    0
    Yanıtla