SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Irak'ta ABD Değil Türkiye Kazandı...

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:57:55
Irak'ta ABD Değil Türkiye Kazandı...
A- A+ PAYLAŞ

Financial Times, Irak savaşının 10'uncu yılı için hazırladığı dosyada Türkiye'yi Irak pazarının hakimi olarak gösterdi.

İş dünyasını yakından takip eden İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, Irak savaşının 10'uncu yılı için manşetine taşıdığı haberinde, Türkiye'nin Irak'taki pazar savaşının galibi olduğunu ilan etti. "ABD savaşı, İran barışı, Türkiye ise ihaleleri kazandı" başlığıyla verilen haberde "Bugün Irak'taki en etkili dış güç olarak İran görülse de, alışveriş merkezlerinden mobilya mağazalarına ve kaldırım taşlarına kadar her şeyin üzerinde Türk markaları bulunan Bağdat'ta hiçbir ülkenin varlığı Türkiye'ninki kadar göze çarpmıyor" yorumu yapıldı.

TÜRK İŞ ADAMI: "AYNI BEĞENİLERE SAHİBİZ"

Haberde, bu yükselen grafiğin göstergeleri, Türkiye'nin 1980'lerden beri savaşlar, yaptırımlar ve istikrarsızlık nedeniyle giremediği doğal pazarına dönüşü olarak tanımlanıyor.

Her yıl Türklerin Irak'a ihracatını yüzde 25 artırdığını, Türkiye'nin Irak ile olan ticaretinin yüzde 70'ini Kürtlerle yaptığını yazan gazete Türkiye'nin en bilinen banka, perakendeci ve otel markalarının olduğu bin civarında şirketin, Kürt yönetimi sınırları içinde faaliyet gösterdiğini kaydetti. Gazeteye konuşan Türk iş adamı Şerif Egeli "En kolay market Irak. Aynı beğenilere sahibiz; diğer ülkelerde malları yerel standartlara göre yapmalısınız ama Irak'ta sadece Arapça etiketleyip hemen satabilirsiniz. Lojistik olarak da kimse bizle rekabet edemez" dedi. 

Kürt yönetimiyle Türkiye arasındaki bağlar gelişirken, Ankara-Bağdat ilişkilerinin "zehirlenmekte olduğuna" dikkat çekilen haberde Türkiye'yi içişlerine karışmakla suçlayan Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin, Türk şirketlerini bazı ihalelerden dışladığına da dikkat çekildi.

IRAK, TÜRKİYE İÇİN İKİNCİ BÜYÜK PAZAR

- Türkiye'nin Irak'a ihracatı 2003'ten bu yana her yıl ortalama % 25 artış gösteriyor.

- 2012'de Türkiye'nin Irak'a ihracatı 10,8 milyar doları buldu. Böylece Irak, Almanya'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük ihracat pazarı oldu.

- Irak'ın petrol gelirleri arttıkça, Türk mallarına talebin her yıl yaklaşık 2 milyar dolar artması bekleniyor.

- Türkiye'nin Irak'a ihracatının yaklaşık % 70'i Kürt bölgesine yapılıyor.

- Türk inşaat şirketleri geçen yıl 3 buçuk milyar dolarlık inşaat projeleri üzerinde çalışmaktaydı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız