SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Irak'ta Esas Kazananlar

A- A+ PAYLAŞ

Irak'ta yeni hükümetin kurulmasında anahtar rol oynayan Iraklı Kürtler, Nuri El Maliki'nin başbakan olması için iki önemli taviz aldı: Kerkük'te daha fazla söz sahibi olmak ve petrol gelirini arttırmak.

Irak'ta 8 aylık bir siyasi belirsizliğin ardından yeni hükümetin kurulması için anlaşmaya varıldı. Hükümetin kurulmasında Iraklı Kürtler anahtar rol oynadı. Hatta yeni hükümet üzerine varılan anlaşmanın toplantısı Kürt lider Mesud Barzani'nin Bağdat'taki evinde yapıldı.

Irak'taki tüm siyasi grupların, cumhurbaşkanının Kürt kökenli Celal Talabani, başbakanın Şii Nuri El Maliki ve meclis başkanının Sünni olacağı konusunda anlaştığını bizzat Barzani kendisi açıkladı.

Barzani, seçimlerde birinci parti olarak çıkan Irakiye Bloku'nun lideri eski başbakanlardan Iyad Allavi'nin de Stratejik Politika Konseyi Başkanlığı'na getirileceğini uluslararası haber ajanslarına yine kendisi söyledi.

KÜRTLER ABD'Yİ DİNLEMEDİ
2011 yılı sonunda Irak'tan tamamen çekilmeyi planlayan Obama yönetimi, cumhurbaşkanlığı koltuğunu Kürtlerin, Sünnilere bırakması için baskı yaptı. ABD'nin tamamen çekilme kararıyla Irak'ı İran'ın kucağına ittiğini düşünen Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetimi, yeni hükümetin kurulması aşamasında ABD'nin isteklerini kulak ardı etti.

Hükümet kurulması çalışmalarında önemli bir rol üstlenen Kürt milletvekili Mahmud Othman, ABD'nin çekilme kararına tepkisini şöyle dile getirmişti: "Amerika'nın artık ne söylediği bizi ilgilendirmez. ABD'nin oynayacağı role bağlı kalmam söz konusu değil. Amerika, Irak'ı İran'a teslim etti. Onların artık bir rolü ve önemi kalmadı."

MALİKİ'NİN BAŞBAKAN OLMASI İÇİN ÇALIŞTILAR
Bu açıklamanın ardından Kürtler kendi aralarında birliği sağlayarak, başbakan Nuri El Maliki'nin yeniden bu göreve gelmesi için çalışmaya başladı. Kürtlerin Maliki'ye verdikleri destek karşılığında iki önemli taviz aldığı uzmanlar tarafından belirtiliyor.

• Kerkük konusunda daha fazla söz sahibi olmak
• Petrol kanununda değişiklik yaptırarak ihracatını arttırmak

Nitekim Irak'ta yeni hükümetin kurulması konusunda anlaşmaya varıldığının açıklanmasının ardından enerji şirketleri memnuniyetlerini dile getirdi.

Kuzey Irak'ta önemli faaliyetleri bulunan Norveç petrol şirketi DNO, yeni hükümetin kurulmasının Kürt bölgesinde petrol ihracatı için "dönüm noktası" olduğunu belirtti.

DNO'dan yapılan açıklamada, Kürtlerin Nuri El Maliki'nin başbakan olmasını desteklemesinin bölgede petrol ihracatının daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı olacağı vurgulandı. Irak'taki Petrol Kanunu'na göre petrol gelirleri Irak halkı tarafından eşit paylaşılır hükmü yer alıyor. Ancak Iraklı Kürtler petrol rezervlerinin büyük kısmını kendi toprakları içinde olduğunu belirterek bu konuda daha fazla pay ve söz hakkı istiyor. Bu istek kabul edilmeyince bölgede petrol ihracatı önemli ölçüde durduruldu.

KERKÜK KONUSUNDA TAVİZ ALINDI

Ortadoğu uzmanları Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin Kerkük'ün statüsü konusunda Nuri El Maliki'den tavizler aldığını belirtiyor.
Maliki'nin özellikle Kerkük çevresindeki petrol sahaları için önemli tavizler verdiği iddia ediliyor.

HÜKÜMETİ KURMA GÖREVİ MALİKİ'YE VERİLDİ

Irak Cumhurbaşkanlığı görevine ikinci kez seçilen Celal Talabani, hükümeti kurma görevini Nuri Maliki'ye verdi.

Irak Milli Meclisi'nde yapılan oylamanın ikinci turunda Cumhurbaşkanlığına yeniden seçilen Talabani, yemin ettikten sonra yaptığı konuşmada, Irak Anayasası'nın kendisine verdiği yetkiyle yeni hükümeti kurma grevini Nuri El Maliki'ye verdiğini açıkladı.

SEÇİMİ ALLAVİ'NİN IRAKİYE BLOKU KAZANMIŞTI

Irak'ta 7 Mart tarihinde yapılan seçimlerden eski başbakanlardan Iyad Allavi'nin liderliğini yaptığı Irakiye Bloku kazanmıştı. Başbakan Nuri El Maliki'nin Şii İttifakı ise mecliste ikinci güç olmuştu. Ancak Irak'ta siyasi gerginlik sonucu 8 ay hükümet kurulamadı.

Kürtler, Şii İttifakı ve Irakiye Bloku önceki gece bir araya gelerek yeni hükümet konusunda anlaştı. Anlaşmaya göre cumhurbaşkanı Kürt kökenli Celal Talabani, başbakan Şii Nuri El Maliki ve meclis başkanı da bir Sünni oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız