SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Irak'ta Savaş Sona Erdi"

A- A+ PAYLAŞ
 
ABD Başkanı Barack Obama, Amerika'nın Irak'taki savaşının sona erdiğini açıkladı.
 
Bir dizi resmi temaslarda bulunmak için Amerika'ya giden Irak Başbakanı Maliki temasları çerçevesinde Beyaz Saray'daki Oval Ofis'te ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Görüşmeye Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın da katıldı. İkilinin görüşmesinde ABD askeri birliklerinin bu ay sonuna kadar Irak'tan çekilme kararı başta olmak üzere güvenlik, enerji, ticaret ve eğitim alanlarında ülkelerarası ilişkileri ele aldıkları belirtildi. 
 
Görüşme sonrası Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Obama, yaklaşık 9 yıl sonra Irak'taki tüm Amerikan askerlerinin eve getirileceğini ve başarılarından dolayı onur duyduğunu belirtti. Yaklaşık 9 yıl sonra Amerika'nın Irak'taki savaşının sona erdiğini belirten Obama, Nuri El Maliki'ye Washington ile Bağdat arasındaki ortaklığın ve güçlü bağların korunacağı sözünü verdi. ABD ile Irak arasındaki ilişkilerin Ortadoğu'da kutsal sayıldığını belirten Obama, bölgedeki çıkarlarının savunulmasından asla feragat etmeyeceklerini ve diğer ülkelerin Irak'ın egemenliğine engel olmaması gerektiğini ifade etti. Suriye hakkında sorulan bir soru üzerine Obama, Suriye yönetiminin kendi halkına uyguladığı şiddetten kaygı duyduğunu belirtti. Obama, Maliki'nin Suriye'ye bakış açısının ise ülkesinin çıkarlarını baz aldığından kuşku duymadığını belirtti. 
 
ABD yönetiminin kendilerine egemen ve güvenli bir Irak bıraktıklarını belirten Irak Başbakanı Nuri El Maliki ise, ABD askeri birliklerinin Irak'tan çekilmesinin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme ışık tutacağını ifade etti. Ayrıca Irak'ın gelecekte de yalnız olmayacağını belirten Maliki, ABD yönetimini kalıcı bir iş ortağı olarak gördüklerini söyledi.
 
Basın toplantısının hemen ardından Ulusal Arlington Mezarlığına geçen Obama ve Maliki, Irak savaşında ölen Amerikan askerlerin anısına çelenk bıraktı. Öte yandan; Irak Başbakanı Nuri El Maliki'ye Washington ziyaretinde Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Savunma Bakanı Vekili Sadun El Duleymi, Ticaret Bakanı Hasan Ebubekir Hayrullah, Ulaştırma Bakanı Hadi El Amari'de eşlik ediyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız