SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Irak'tan Çıkış Trafiği

A- A+ PAYLAŞ

ABD’nin 2011 sonuna kadar tüm askerlerini Irak’tan çekme planıyla ilgili tartışmalar devam ederken, çekilmeyle ilgili Türk ve ABD’li yetkililer arasında giderek artan temaslar da belli bir noktaya geldi. Türk ve Amerikalı yetkililerin Ankara ve Washington’daki temaslarında, ABD’nin çekilme planıyla ilgili Türkiye’den isteyecekleri netleşmeye başladı.

İncirlik’ten hava köprüsü

ABD’nin çekilme planında İncirlik Üssü önemli yer tutacak. Çekilmeyle bağlantılı olarak Irak ile İncirlik arasında belirli zaman dilimleri içinde bir “hava köprüsü” kurulması gündeme gelebilecek. Buna göre askeri nakliye uçaklarıyla, ABD’nin Irak’ta lojistik destek için ihtiyaç duyduğu, çoğunluğu prefabrik olan malzemeler taşınabilecek. Ancak bu malzemeler arasında ağır silahlar olmayacak. Lojistik destek malzemelerinin Türkiye üzerinden taşınması durumunda ABD, Türk tarafına malzemenin özelliği, planlanan giriş ve çıkış tarihi ile malzemeden sorumlu personel hakkında detaylı bilgi verecek. Ağır silah sevkiyatı olmayacağı için Türkiye ile ABD arasında yeni bir anlaşmaya gerek olmadığını, mevcut anlaşmaların bunu karşılayabileceğini belirten kaynaklar, ancak ABD’den ağır silah sevkiyatı için talep gelmesi durumunda iki ülke arasında bunun için kapsamlı bir anlaşmanın gündeme geleceğini belirttiler.

ABD’nin Irak’tan çekilmesi konusunun önümüzdeki hafta başında Washington’a gitmesi planlanan Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun temaslarında da gündeme gelmesi bekleniyor.

Kerkük’te peşmerge eğitimi

ABD Başkanı Barack Obama’nın planı bu ayın sonuna kadar tüm muharip güçlerin Irak’tan çekilmesini, geriye kalacak 50 bin askerin de 2011 sonu itibariyle Irak’ı terketmesini içeriyor. Ancak diplomatik gözlemciler, Irak’ta halen hükümet kurulamaması nedeniyle takvimde sarkma olabileceğine dikkat çekiyorlar. Statüsü en tartışmalı yer olan Kerkük’te ABD askerleri peşmergelere eğitim vermeye başladı. Kerkük Peşmerge Tabur Komutanı Amed Şerko, “Peşmergeler, emniyet güçleriyle birlikte Kerkük’te güvenliği sağlamak için çalışacaklar” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız