SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İRAN Kaynıyor..

A- A+ PAYLAŞ

Tahran’da “Hamaney devrilecek” sloganları atan muhaliflerle polis çatıştı. Hazirandaki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından başlayan protestoların en kanlı gününde ülke çapında en az 9 kişi öldü, onlarca yaralı var

İran’ın başkenti Tahran dün kanlı günlerinden birini yaşadı. Şiilerin en kutsal günlerinden olan Aşure gününde sokağa dökülen reform yanlıları polisle çatıştı. Çıkan olaylarda Tahran’da 5 kişi ölürken onlarca kişi yaralandı, 300 kişi tutuklandı.

Ülkenin birçok kentinde eşzamanlı yapılan gösterilerde, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yönelik “Hamaney devrilecek” sloganları atıldı. Olaylarda çok sayıda vatandaşın yanı sıra onlarca polisin de yaralandığını kaydeden Tahran Emniyeti, kamu ve özele ait çok sayıda araç ve binanın da tahrip edildiğini, gösteriler sonrası 300 eylemcinin gözaltına alındığını açıkladı.

Yetkililer, olaylarda ölen 5 kişiden 4’ünün araba çarpması, köprüden düşme gibi muhtelif kazalar sonucu öldüğünü, bir kişiye ise kurşun isabet ettiğini bildirdi. Bir güvenlik yetkilisi yaptığı açıklamada, polise silah kullanma emri verilmediğini, polisin göz yaşartıcı gaz ve spreyle müdahalede bulunduğunu belirtti.

Musevi’nin yeğeni de öldü

Muhalif “Rah-e-Sabz” internet sitesi ise Tahran’da ölenlerden 3’ünün “doğrudan güvenlik güçlerinin ateşiyle” öldüğünü iddia etti. Ölen göstericilerin arkadaşları tarafından Tahran sokaklarında omuzlarda taşındığı nı bildiren site, Tebriz kentindeki gösterilerde ise en az 4 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.
Devlet televizyonunun İngilizce yayın yapan kanalı Press TV’de, Tahran’daki gösterilerde “kimliği bilinmeyen saldırganlar” tarafından öldürülenler arasında muhalefet liderlerinden Mir Hüseyin Musevi’nin yeğeninin de olduğu kaydedildi.

ABD: Eylemcilerin yanındayız

Washington yönetimi, İran’da 2 gündür süren hükümet karşıtı gösterilerle ilgili, Tahran hükümetinin sivillere yönelik “haksız baskısını” kınadığını belirterek, ABD’nin, protestocuların yanında olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, “Tarih ve umut, barışçıl yollarla evrensel haklarının peşinde olanların yanındadır ve ABD de aynı biçimde” denildi.

İran’da haziranda yapılan seçimlerde Mahmud Ahmedinecad’ın ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından seçimlerde hile yapıldığını öne süren Musevi yanlıları sokaklara dökülmüş; günlerce süren protestolar bir süre sonra dinmişti. İran’da tansiyon, muhalif molla Büyük Ayetullah Hüseyin Ali Muntazari’nin (87) yaklaşık 1 hafta önce ölümüyle birlikte yeniden yükseldi.

İran’da yabancı gazetecilere uygulanan yasak sebebiyle haberler devletin resmi kanallarından ve internette bulunan az sayıdaki muhalif siteden alınabiliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız