SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İran'a Yaptırım Kuşatması...

A- A+ PAYLAŞ
 
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun İran'la ilgili karar tasarısını kabul etmesinin ardından İngiltere, Fransa ve Kanada bu ülkeye karşı yeni yaptırım kararları aldı.
İngiltere ve Fransa, nükleer askeri programından vazgeçmesini sağlamak için İran'a karşı yeni yaptırımlar gündeme getirdi.
 
İngiltere, İran'ın nükleer programı konusundaki 'endişelerini' ifade etmek amacıyla mali kuruluşlarının, merkez bankası dahil İranlı muhatapları ve bankalarıyla iş yapmasını durdurması talimatı verdi.
 
Uzmanlar, Londra'nın bu hamlesinin, İran'ın petrol ticaretini hedeflemediğini belirttiler.
 
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) İran'la ilgili karar tasarısını kabul etmesinden dört gün sonra yayınlanan açıklamada, İngiltere'nin ilk kez bir ülkenin tüm bankacılık sektörüyle ilişkisini kestiğinin altı çizildi.
 
FRANSA DA ADIM ATTI 
Fransa da ortaklarına, İran'ın askeri nükleer programından vazgeçmesini ikna amacıyla, bu ülkenin merkez bankasının "şimdiye kadarki" malvarlıklarını dondurma ve İran petrolünü satın almayı durdurma önerisinde bulundu.
 
Fransa cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada, şimdiye kadar görülmedik çaptaki bu yeni yaptırım önerilerinin Almanya, Kanada, ABD, Japonya ve İngiltere yöneticileri ile Avrupa Konseyi Başkanı ve Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı'na iletildiği belirtildi. 
 
KANADA AĞIRLAŞTIRDI 
Kanada hükümetinden yapılan açıklamada da, İran'a uluslararası yaptırım paketi çerçevesinde petrokimya, petrol ve doğalgaz endüstrisinde kullanılan tüm malzeme ve ürünün ihracının derhal yasaklanacağı belirtildi.
 
Kanada ayrıca, İran ile merkez bankası dahil olmak üzere tüm ticari işlemlerin de "sanal" olarak engelleneceğini kaydetti. Kanada'da yaşayan İran asıllıların ülkelerine para göndermeleri ise engellenmeyecek.
 
Yaptırımların özellikle Cumhuriyet Muhafızları'nın önde gelen yöneticilerini hedeflediği ifade edildi.
 
ABD'NİN ADIMI BEKLENİYOR
ABD'nin de bu gece İran'a karşı ambargoyu ağırlaştıran yeni kararlar açıklaması ve İran'ı "önde gelen para aklama bölgesi" ilan etmesi ve böylece Tahran'ın mali sektörünü iyice tecrit etme yönünde yeni adımlar atması bekleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız