SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İş Sağlığı Konferansı

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:44:32
İş Sağlığı Konferansı
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’nın düzenlediği ve Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü İş Sağlığı ve Meslek Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir’in verdiği konferans Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

İş sağlığı ve güvenliğinde son gelişmelerin ele alındığı konferansa Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Ali Özer, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde uluslararası düzenlemeler, ulusal mevzuat, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri konularında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Nazmi Bilir, çalışanın sağlığını korumanın esas amaç olduğunu belirterek, iş sağlığı ve güvenliği ilkelerinde uygun stratejinin belirlenmesi son derece önemlidir dedi.

İlk İş Kanunu’nun, Dünya’da, 1802 yılında çıkarıldığını söyleyen Prof. Dr. Bilir, 1833’de en küçük çalışma yaşının belirlenmesi ve bu konuda doktor kararı alınmasının önemini vurgularken, 1847’de fabrika dışında denetimin oluşmasını izah etti. 1919 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü ILO’nun kurulduğunu açıklayan Prof. Dr. Bilir, sözleşme ve tavsiye kararları ile bunların bağlayıcılıkları, onay süreleri hakkında detaylı bilgiler sundu. 

Türkiye’deki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bilir, bu alanda, Anayasa’nın 50. ve 56. maddelerini belirtirken, Türkiye’de ilk İş Kanununun 1936’da çıktığını, 1945’de Çalışma Bakanlığı’nın kurulduğunu, 1975’de ise Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin yapıldığını söyledi. Umumi Hıfzıssıhha Kanununa değinen Prof. Dr. Bilir,  çocukların çalıştırılmaması, gebelikte çalışma, gece postalarında çalışma, iş yeri hekimliği alanlarında açıklamalarda bulundu. 

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun 20.06. 2012’de kabul edildiğini, 30.06.2012’de ise Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Prof. Dr. Bilir, bu kanunun amacı ve kapsamı ile alakalı detaylı açıklamalarda bulunup; ilgili yönetmelik ve yönergeler hakkında bilgiler aktardı. İşlerin az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak gruplandığını belirten Prof. Dr. Bilir, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki hizmetlerin yerine getirilmemesi durumunda uygulanacak olan idari para cezalarına da değindi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız