SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İş 'Tünel Toto'ya Döndü!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:22:33
İş 'Tünel Toto'ya Döndü!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya-Darende Karayolu üzerinde bulunan Karahan Tüneli ile Malatya-Adıyaman Yolu üzerinde bulunan Erkenek Tüneli’nin, planlamaya göre şuanda hizmette olmaları gerekirken, tünellerin 2014 yılında bile hizmete girip girmeyeceği belli değil.

TÜNELLER AĞUSTOS-EYLÜL’DE AÇILACAKTI

Malatya İl Koordinasyon Kurulu’nun 3 Ocak 2013 tarihli toplantısında Karayolları 8. Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Karahan ve Erkenek Tünelleri ile ilgili olarak verdiği bilgi de;  “Normalde şu anda delme işlemlerini bitirip, tamamlamaya geçmemiz gerekiyordu. Proje öngörüsü 2012 sonuydu. Şu andaki öngörü, çok büyük bir aksilik olmaz ise Ağustos ve Eylül 2013 ayları. Çok büyük bir aksilik yaşanmazsa. Anladığım kadarıyla işin başında yeterli ve sağlıklı sondaj yapılmamış. Çok farklı zeminlerle karşılaşıyoruz. Zemin kendisini tutamıyor. Devamlı akıntılı bir zeminle karşılaşıyoruz. Dolayısıyla normal maliyetinin neredeyse 3’e katlamış durumda. Günlük 5-6 metre ilerlenmesi beklenirken, bazen günlük ilerlemesi yarım metreye kadar düşüyor. Ondan dolayı net tarihi ne müteahhit verebiliyor, ne de biz verebiliyoruz. Bu tempoyla devam edersek, tahmin ediyorum Nisan ya da Mayıs 2013’'de delme işlemini bitirip, ondan sonra Ağustos-Eylül gibi tamamen trafiğe açarız diye düşünüyorum” şeklinde bilgi vermişti. 

Karayolları Bölge Müdürünün verdiği bilgi üzerine Vali Vahip Şahin, “Buraya Ağustos ve Eylül ayları yazıyoruz” demişti.

ERKENEK TÜNELİNDE HALEN 780 METRE VAR

İl Koordinasyon Kurulu’nun 20 Ocak 2014 Pazartesi günü yapılan son toplantısında sunulan Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nün çalışma raporunda, Erkenek Tüneli ile ilgili olarak şu bilgiler yer aldı;  “Her iki tüpü 1.822 metre olan Erkenek Tünelinde bugüne kadar sol tüpte 1.422 metre, sağ tüpte 1.442 kazı desteklenmesi tamamlanmıştır. Toplam 2.864 metre kazı desteklemesinin 538 metresi 2013 yılında yapılmıştır. Sol tüpte 380 metre, sağ tüpte 400 metre olmak üzere toplam 780 metre kazı destekleme yapılması gerekmektedir. Her iki tüpte toplam 1.664 metre nihai kaplama yapılmıştır. Tünel açılan  zemin heyelan zayıf karakterli olup, aşırı şişme ve deformasyon problemleri yaşanmaktadır. Bu nedenle yeni destekleme projeleri hazırlanarak kendinden delen süre tekniğinin uygulanması kararlaştırılmıştır. Buna uygun olarak ikmal ihalesi 14 Haziran 2013 tarihinde yapılmış olup, proje tutarı 121 milyon TL’dir. Çalışmalar başlamış ve devam etmektedir.”

KARAHAN TÜNELİNDE İSE 815 METRE VAR 

Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü’nün, aynı toplantıda Karahan Tüneli ile ilgili olarak verdiği son bilgi ise şu şekilde; “Karahan Tünelinin her iki tüpü 1.600 metredir. Karahan Tünelinde bugüne kadar sol tüpte 1.270 metre, sağ tüpte 1.115 metre kazı destekleme tamamlanmıştır. Toplam 2.385 metre kazı desteklemenin 564 metresi 2013 yılında yapılmıştır.  Sol tüpte 330 metre, sağ tüpte 485 metre olmak üzere 815 metre kazı destekleme yapılması gerekmektedir. Her iki tüpte toplam 2.274 metre nihai kaplama yapılmıştır. Tünel açılan zemin heyelan zayıf karakterli olup, şişme, göçme ve kemerleme problemleri yaşanmaktadır. Buna uygun olarak yeni destekleme projeleri hazırlanarak Umberalla-Arch tekniğinin uygulanması kararlaştırılmıştır. Buna uygun ikmal ihalesi 14 Haziran 2013 tarihinde yapılmış olup, proje tutarı 96 milyon 500 bin TL’dir. Kazı ve destekleme çalışmalarına başlanılmış ve devam etmektedir.”

FOTO: Yapımı devam eden Erkenek Tüneli'nin Malatya girişi

HABER: Burhan KARADUMAN- yenimalatya.com.tr

FOTOĞRAF: Güler HAZAR- yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız