SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İş Yükü Arttı Ama..'

A- A+ PAYLAŞ

Emniyet Müdürlüğü, 1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girecek olan, ikinci el araçların devir ve nakil işlemlerinde noter zorunluluğunu kaldıran ve devirlerin Trafik Tescil Şubeleri'nde yapılmasını öngören yasa değişikliği ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmek üzere bir açıklama yaptı.

Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklama şöyle:

"..5766 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun'un 18. maddesi, ikinci el araçların nakil ve devir işlemlerinde noter zorunluluğunu kaldırıyor. 1 Ağustos 2008'de yürürlüğe girmesi öngörülen madde, Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesini yeniden düzenliyor.
“Araçların tescil işlemleri ile yetki ve sorumluluk” başlığını taşıyan bu düzenlemeyle, “Tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, satış ve devri yapılacak araçtan dolayı motorlu taşıtlar vergisi borcu bulunmadığının tespit edilmesi halinde araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi esas alınarak, trafik tescil şube veya bürolarındaki ilgili memurlar tarafından siciline işlenmek suretiyle yapılır. Trafik tescil şube veya büroları tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersizdir” hükmü getiriliyor.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle, ikinci el araç satın alacak vatandaşlar, daha önce noterde yaptıkları nakil ve devir işlemlerini Emniyetin Trafik Tescil şube müdürlükleri veya ilçelerde Tescil bürolarında yaptıracaktır.

Uygulama polisin iş yükünü artıracaktır, ancak yeni düzenleme vatandaşın lehine olacaktır.

Birçok vatandaşımız notere para vermemek için resmi nakil ve devir işlemleri yerine “el senedi” düzenleyerek araçlarını 3. kişilere verdiklerini belirten yetkililer, herhangi bir sorun çıkması durumunda aracın son sahibinin tespit edilmesinin hukuki olarak zaman almakta bu durum hem aracın ilk sahibini yani satanı hem de satın alanları mağdur etmektedir. Noterlerin devreden çıkarılması satış işlemlerinde vatandaşın maddi yükünü azaltacak ve bu sayede işlemlerin kayıt altına alınmasını sağlanacaktır.

Ülke genelinde Geçen yıl noter aracılığıyla 1 milyon 600 bin aracın nakil ve devir işlemi yapılmıştır, uygulamanın hayata geçirilmesi ile bu sayının en az 3 kat artması beklenmektedir.

Kanunun yürürlüğe girmesinden önce konu ile ilgili gerekli tedbirler alınmış, tescil bürolarındaki memur ve bilgisayar sayısı artırılmıştır. Vatandaşımızın tescil işlemleri en seri şekilde yapılması sağlanacaktır.

Nakil ve devir işlemlerinde satıcı ile alıcının emniyetin trafik tescil bölümüne giderek, polis huzurunda alım-satım işlemlerini yapacak, vatandaşlarımız önceden olduğu gibi sadece ruhsat masraflarını ödeyecek bunun dışında herhangi bir ücret talep edilmeyecektir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız