SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İşbirliği İçin Bakacağız'

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Cemal Akın'ı ziyaret eden İtalya elçisi Carlo Marsili, Malatya ile hangi alanda işbirliği yapılabileceğine dair bir çalışma başlatacaklarını söyledi.

İtalya elçisi ve eşinin Akın'ı ziyaretleri, Malatya eski milletvekillerinden Galip Demirel'in de Akın'la görüşmesine denk geldi.

Ziyarete ilişkin olarak Belediye Basın Bürosu'nca yayınlanan bülten şöyle:

"İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili Türk asıllı eşi ile birlikte Belediye Başkanı H.Cemal Akın’ı makamında ziyaret etti.

6 Ekim Pazartesi günü gerçekleşen ziyaret sırasında bir konuşma yapan İtalya’nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, kendilerini kabulünden dolayı Belediye Başkanı H.Cemal Akın’a teşekkür ederken, Malatya’ya yaptığı ziyaretin birkaç önemli sebebi olduğunu söyledi.

Ziyaretinin birinci sebebinin Aslantepe Höyüğünde devam eden İtalyan Arkeolojik kazısını gözlemlemek olduğunu söyleyen Büyükelçi Marsili, “Çünkü bizim için bu kazı büyük önem arzediyor. Bizim arzumuz önümüzdeki yıl, bu arkeolojik sit alanının açılışını yapmak. İnancımıza göre bu açık alan müzesi, Malatya’nın turizmine büyük faydası olacak. Çünkü her yerden turistin Malatya’ya gelişi sağlanmış olacak. Bunun haricinde İtalya için Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi büyük önem arzetmekte” dedi.

İtalya’nın, Türkiye’nin üçüncü büyük ticari partneri olduğunu kaydeden Marsili, İtalya ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin 20 milyar doların üzerinde olduğunu ve Türkiye’de 650 İtalyan şirketinin faaliyet gösterdiğini söyledi.

2004 yılından beri Türkiye’de olduğunu belirten Büyükelçi Carlo Marsili, amacının İtalyan firmalarının Türkiye’nin batısından ziyade doğusuna yatırım yapmaları olduğunu söyledi. Bu çerçevede 2004 yılında İtalya Dış Ticaret Bakanı’nı Gaziantep’e götürdüğünü ve bundan sonra Gaziantep, Konya, Kayseri ve Eskişehir İlleri’nde İtalya ile Türkiye arasında ticari ilişkilerin kurulduğunu bildirdi.

Büyükelçi Marsili, Malatya ile ilgili olarak da özetle şunları söyledi:

'Bugünden başlamak üzere Ankara’da bulunan İtalyan Büyükelçiliği Ticaret Ofisi Malatya TSO ile ilişkiye geçerek, hangi alanda işbirliği yapabileceklerine dair bir çalışma başlatacak. Mesela ortak işbirliği olarak tekstil, gıda sektörü, kayısı gibi alanlarda işbirliği sağlayabiliriz. Başka ne gibi fırsatlar yapabiliriz, onlara da bakacağız.'

Marsili, 14 Kasım 2008 tarihinde İtalya Başbakanı Berlusconi’nin 4 bakanla birlikte Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceğini de belirterek, Bu ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi bakımından fayda sağlayacağını söyledi.

Büyükelçi Carlo Marsili’yi Malatya’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Belediye Başkanı H.Cemal Akın ise İtalya ile Türkiye arasında tarihi bir geçmişin olduğunu söyledi.

Türkiye ile İtalya arasındaki ekonomik ilişkilerin üst düzeyde olduğunu kaydeden Başkan Akın, “Ayrıca, Malatya olarak İtalya ile kültür alanında ortak faaliyetler gösteriyoruz. Aslantepe kazıları bunun en güzel örneğidir. Kazı yıllardan beri devam ediyor. Aslantepe kazılarının şu anda bize verdiği verilerden sonra özellikle dünyadaki ilk şehrin Malatya’da kurulduğunu öğrenmiş olduk. Burada çıkan kazılardan, tarih anlayışını değiştiren bilgiler ortaya çıkıyor” dedi.

Toplumları birbirine yaklaştıran bir kısım olayların olduğunu, Malatya ile İtalya Roma Üniversitesini birbirine yaklaştıran olaylardan bir tanesinin de Aslantepe kazıları olduğunu kaydeden Başkan Akın, “Başbakanlarımızın birbirine yakın oluşu da toplumlarımızı birbirine yaklaştırmaktadır. İtalya ile Türkiye arasında müşterek menfaatlerimiz vardır. Ticari alanda, sanayi alanında birlikteliğimiz artmıştır. Ayrıca Akdeniz Medeniyetinin mensuplarıyız. Türk insanının sıcaklığı ile İtalyan insanının sıcaklığı sanıyorum Akdeniz’i paylaşmaktan geliyor” şeklinde konuştu.

Belediye Başkanı H.Cemal Akın, ziyaret anısına İtalya Büyükelçisi Carlo Marsili ve eşine kristal kayısı maketi, kuru kayısı ve Belediye yayınlarından oluşan kitap seti hediye ederken, Büyükelçi Carlo Marsili de Belediye Başkanı H.Cemal Akın’a dünyadaki önemli kazılarını anlatan ve içerisinde Aslantepe Höyüğü’nün de bulunduğu bir kitap hediye etti.

GALİP DEMİREL'İN ZİYARETİ..
Bu arada geçmiş dönemlerde İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı, Milletvekilliği ve Valilik yapan, şu anda da Turgut Özal Vakfı İkinci Başkanı olan hemşerimiz Galip Demirel de Belediye Başkanı H.Cemal Akın’a nezaket ziyaretinde bulundu.

6 Ekim Pazartesi günü gerçekleşen ziyaret sırasında Belediye Başkanı H.Cemal Akın, Malatya’nın önemli devlet ve siyaset adamlarından Galip Demirel’in ziyaretinden dolayı onur duyduklarını belirterek, ziyaretten dolayı mutluluk duyduklarını söyledi.

Galip Demirel ise Belediye Başkanı H.Cemal Akın’a nezaket ziyaretinde bulunduğunu söyledi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız