SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''İşçi ve Malatyalı Ekmeğine Sahip Çıktı..''

A- A+ PAYLAŞ

Tek Gıda İş Sendikası Doğu ve Güneydoğu Bölge Şubesi tarafından Avrupa Birliği Aktif İş Gücü Programları Projesi kapsamında özelleştirme kapsamındaki Tekel işyerlerinde çalışanlara yönelik eğitim programı sona erdi. 1 Ocak 2005 tarihinde başlayan ve yaklaşık 14 ay süren projenin tamamlanması dolayısıyla sendika yöneticileri tarafından açıklama yapıldı.

Bezginler Otel’de düzenlenen basın toplantısında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, projenin yürütülmesinde görevli İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Halil Çivi, ile bazı öğretim üyeleri ile Tek Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç ile Sendika yöneticileri katıldı.

Toplantıda yürütülen projenin yanı sıra,Malatya Sigara Fabrikasının kapatılması yolunda alınan karar ve bu kararın ardından işçilerin başlattığı eylem ve kamuoyunun destekleri de dile getirildi.

Toplantıda yer alan Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, bu toplantıdan haberi olmadığını, Malatya ziyareti kapsamında sendikayı da ziyaret etmek istediğinde sendika yöneticilerinin böyle bir etkinlik düzenlediklerini söylemeleri üzerine bu toplantıya katıldığını belirtti. Aslanoğlu, Tekel’in kapatılma kararının ardından işçilerin başlattığı eyleme birçok kesim tarafından destek verilmesinin sevindirici olduğunu belirterek, “ Ekmeğin siyaseti olmaz. Bu bir ekmek mücadelesiydi. Biz Tekel’in kapatılmasının Malatya’da sadece Tekel çalışanları işçilerin sorunu olmadığını her aşamada dile getirdik. Burada tütüncülükte yok olacaktır. Biz bu eylemden ders çıkartmalıyız. İşçiler onurlu bir mücadele verdi. Malatya halkı da ekmeğine sahip çıktı. Tütün milli bir üründür. Ben perdenin kapanmadığı inancındayım. Mücadeleyi bilinçli bir şekilde sürdürmemiz gereklidir” dedi.

AB Hibe Kapsamında yürütülen eğitim projesinde yer alan İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Halil Çivi ,” Eğer bir şey özelleştirilecekse o özelleştirilen alanı üretimden istihdamdan kopartmadan, hatta daha yüksek teknoloji ile daha kaliteli üretim haline getirilmelidir.” dedi.

Biz proje kapsamında 4’ü Malatya’da 2’si Adıyaman’da 4’ü Diyarbakır’da, 2’si Batman’da, 2’si Bitlis’te 2’si Muş’ta olmak üzere bir dizi konferanslara gittik. 4 bin işçi ile yüz yüze geldik. onlarla görüşüp sorunlarını dinledik” diyen Prof.Dr. Çivi,” Burada çok stratejik konu var. Çalışan insanların çoğunun yaşları 35-40’u geçmiş hepsi aile reisi konumunda. Hemen hemen her biri ailenin tek gelir kaynağı. Bunların işsiz kalması çok büyük sorun. Kaldı ki siz bir çeşit geçici işçi statüsü veya diğer işletmelere göndermekle birlikte bu soruna çözüm de bulamıyorsunuz. Mekan sorunları, yerleşme sorunları ortaya çıkıyor. Daha önce yüksek ücretle çalışanlar asgari ücretle geçici işçi statü ile çalışmaları ailelerin geçimlerini de gündeme getiriyor.” diye konuştu.

Prof.Dr. Halil Çivi konuşmasında daha sonra şunları belirtti:

“Üstelik bu yöredeki özellikle Tekel tütün işletmeleri, yöredeki köylüsü açısından en önemli gelir kaynağı olan tütünün üretiminden kopartılması anlamına geliyor. Dolayısıyla tütün üretiminin ekilmemesi. bir anlamda dünya tekellerinin de sigara tekellerinin istediği şeylerden bir tanesi. Ben işçilerin durumunu, yaşama koşullarını, olmayı değerlendirme durumlarını bire bir görüp gözlemledikten sonra, bu yöre açısından büyük önem arz eden KİT’lerin özelleştirilip kapatılması yerine ki çoğu kapatılmış, alınanların hepsi Rakı fabrikası dışındakiler kapatılmış. Bunların mutlaka üretimine devam etmesi kanaatindeyim. Üstelik hassas bir bölge gelirden, üretimden , istihdamdan yoksun etmenin Türkiye’nin siyasi açısından, geleceği açısından da iyi sonuç vermeyeceği kanaatini taşıyorum. Tek Gıda İş Sendikasının ve yöneticileri her aşamada buradaki insanları bilinçlendirerek, üstelik oralarda çalışanların buraların kapatılmaması, özelleştirilmemesi için daha çok üretime, daha disiplinli çalışmaya sevk ederek, meslekleri konusunda bilinçlendirerek önemli bir katkıda bulunmuşlardır. Ben ve fakültedeki arkadaşların katkısı olduysa ne mutlu diyorum. Böyle bir projenin başarıyla tamamlanmasından dolayı sendikayı kutluyorum.”

Tek Gıda İş Sendikası Genel Sekreteri Mecit Amaç, Avrupa Birliği Aktif İş Gücü Programları Projesi kapsamında Türkiye İş Kurumu gözetiminde Sendikaları tarafından Doğu ve Güneydoğu Bölge Şubesi’ne bağlı illerdeki özelleştirme kapsamında bulunan Tekel işyerlerinde çalışan yaklaşık 4 bin çalışana yönelik olarak yaklaşık bir yıl süren eğitim projesinin sona erdiğini belirterek “ Yürütülen bu projede ortaya çıkan bir sonuçta 4 bin çalışanın yüzde 48’inin moral değerlerini kaybettiği ortaya çıkmıştır. Bu projede özelleştirme kapsamındaki Tekel işyerlerinde çalışanları gelecekte bekleyen riskler konusunda eğitilmesi amaçlamıştır. AB Hibe kapsamındaki proje İş Kur gözetiminde İnönü Üniversitesi’nin değerli dekan ve öğretim üyelerinin katkılarıyla yerine getirilmiştir” dedi.

Amaç, Tekel çalışanlarının moral-motivasyonları açısında düzenlenen proje kapsamında Malatya’da da 400 çalışanın Beydağı Devlet Hastahanesi’nde Psikoloji uzmanınca da birebir görüşüldüğünü de belirtti.

Mecit Amaç, Tekel Malatya Sigara Fabrikası’nın kapatılması yönünde alınan karar sonrasında Tek Gıda İş Sendikası’nın aldığı eylem kararı kapsamında işçilerin onurlu bir mücadele ortaya koyduğunu, işçilerin başlattığı mücadeleye Malatya halkının siyasilerin, esnafın ve çeşitli kurumların hep birlikte destek olmaları sonrasında hükümetin fabrikanın yeniden üretimine başlaması kararı aldığını belirtti. Amaç, birlikte mücadele etmenin sonuç verdiğini belirterek, “ Bu Malatyalının ekmeğine sahip çıkması açısından son derece önemlidir” dedi.

Tek Gıda İş Sendikası Doğu ve Güneydoğu Bölge Şube Başkanı Servet Akbudak’ta yaptığı konuşmada, AB Hibe Kapsamında yürütülen eğitim projesinin başarılı bir şekilde sona erdiğini belirtti. Akbudak, ayrıca sigara fabrikasının kapatılması yolunda alınan kararın ardından sendika olarak başlattıkları mücadeleye toplumun önemli bir kesimkinin destek vermesinden dolayı da teşekkür etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız