SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İşgal Fiilen Başladı!.'

A- A+ PAYLAŞ

CHP'den, Akçadağ'da 15 bin dönüm dolayında meranın kiraya verilmesine ilişkin çalışmalara tepki geldi. İl başkanı Veli Ağbaba, düzenlediği basın toplantısındaki açıklamasında, ağır suçlamalarda bulundu.

İl Başkanı Ağbaba'nın açıklaması şöyle:

”İlimizde tıpkı Hatay’da olduğu gibi bir Ali Dibo oyunu oynanmakta. Akçadağ’da köylülerin meraları köylülerin ve muhtarların karşı çıkmasına rağmen bir gurup tarafından devlet desteğiyle işgal edilmiştir. Sulu ve tarıma el verişli olan bu meralar sözde ihale özde gasp edildiği herkes tarafından bilinmektedir. Tamamı 15 bin dönüm civarında olan bu araziler DSİ kanalları ile beslenmekte olup, konum itibarı ile de gözde yerlerdir.

İhale süreci çok gizli tutulmuş, önceden planlandığı gibi ihale gerçekleştirilmiştir. Mera Kanunu gereğince, meranın kullanım hakkı köylünündür. Meraların kiralanmasında da öncelik hakkı kanun gereği yine köylüye verilmelidir. Fakat yapılan ihalede, köylünün önceliği hesaba alınmamıştır. Muhtarlara duyuru yapılmamıştır. Bir oldu bittiyle köylünün merası peşkeş çekilmiştir.

Adı geçen köy muhtarları Mal Müdürlüğü camına asılan çok küçük bir ihale şartnamesini gördükten sonra mera komisyonuna gitmişlerdir. Mera komisyonu üyeleri üzerlerindeki baskı karşısında muhtarlarla görüşmemişlerdir. Muhtarlar şartları zorlayarak ihaleye kendilerinin de katılmak istediklerini söyleyince ipe sapa gelmez bahanelerle önce muhtarları tehdit emişlerdir. Muhtarlar bu tehditlere rağmen ihaleye girmek için yasal süreci zorlamaya çalışmışlar.

Mera ıslah projesi hazırlamak ve ihaleye katılmak için verilen süre çok kısa bir süredir. Şirketlerin önceden hazırladığını düşündüğümüz mera ıslah ve amenajman projeleri tamamlandıktan sonra ihale ilan edilmiş, çok kısa bir süre sonra da ihale, köy muhtarlarının ihalenin uzatılmasını isteme talepleri göz önüne alınmaksızın önceden birilerine söz verildiği gibi gerçekleştirilmiştir.

İlgililer ‘Gidin projenizi hazırlayın gelin ihaleye girin’ demişlerdir. Bazı muhtarlar proje hazırlamışlar ve Elazığ’da imza yetkisi olan bir mühendise projeyi tamamlamıştır. Elazığ’daki yetkili mühendis birileri tarafından tehdit edilmiş ve yetkili mühendis imzasını geri çekince muhtarlar projesiz kalmışlardır. Daha sonra muhtarlar yeni projelerle ihaleye girmeye çalışmışlarsa da başarılı olamamışlar ve ihaleye sokulmamışlardır. Önceden ayarlandığı gibi ihale, önceden söz verilen şirketlere verilmiştir. AKÇADAĞ MACIROBASI ÜÇ BİN DÖNÜM,AKÇADAĞ-GÖLPINAR ÜÇ BİN DÖNÜM, İKİNCİLER –ALTUNLU –BÜYÜK ÇİMİŞ –KELLER ORTAK MERASI ALTI BİN DÖNÜM,ALTUNLU GÖLPINAR ALTI YÜZ DÖNÜM,ALTUNLU –SAHİL KÖY İKİ BİN DÖNÜM YAKLAŞIK 15 000 DÖNÜM ARAZİ RESMEN BİRİLERİ TARAFINDA 25 YILLIĞINA İŞGAL EDİLMİŞTİR.

Yapılan bu işlemle adı geçen köylerde hayvancılık yapılamaz duruma getirilmiştir. Artık köylünün yüzyıllardır hayvanlarını otlattığı meralara girmesi suç sayılmıştır. Bunun yanında bu meralarda bir çevre felaketi yaşanmaktadır.

Eğer ihale ile amaçlanan, köylünün ve devletin menfaati olsaydı, öncelikle, kullanma hakkı olan köylüye proje hazırlaması için, Devletin tüm kolaylıkları sağlaması ve tüm imkanlarını seferber etmesi gerekirdi. Tarım İl Müdürlüğü’nün köylüyle yardımcı olması gerekirdi. Fakat bu yapılmamış, köy muhtarlarının kendi imkanları ile hazırlamak istedikleri projeler için istedikleri ihalenin uzatılması talebi idarece reddedilmiştir.

Altunlu-Sahil Köy merasının içinde HES projesi gereği bir santral yapılmaktadır. Bu santral o bölgede bulunan tarihi höyüğe yakın olması nedeniyle sit alanı diye çalışmaları iptal edilmiştir. Ama ne hikmetse mera işgalcileri aynı bölgeyi pulluklarla tahrip etmelerine ve bu bölge SİT alanı olmasına rağmen bu şirketlere Devlet ses çıkarmamaktadır.Tarihi SİT alanı ihaleyi alan şirketlerce tahrip edilmiştir.

İşgal fiilen başlamıştır. Şartname hakkında bir bilgimiz yoktur. Yalnız şunu biliyoruz ki, meraların peşkeş çekildiği şirketler, ihale edilen meraların fiyatının, onlarca katı kadar teşvikli yem bitkisi parası alarak büyük vurgunlar vuracaklardır.

Artan halkın tepkisi karşısında muhtarlar devlet görevlileri tarafında tehdit edilmişlerdir. Kaymakamlar, muhtarlara hitaben, “ Şirketin tel örgülerini bekleyin. Yoksa yeşil kartlarınızı iptal ederiz. Jandarma trafiği gönderir traktörlerinizi dışarı çıkarmayız. Sosyal yardımlaşmadan yararlanmanızı engelleriz. Sizi her türlü hizmetten mahrum ederiz.” Şeklinde sözler söylemişlerdir. Muhtarlar, bu talebi red ederek “Gerekirse istifa ederiz .”demişlerdir.

Devlet eliyle yapılan meraların şirketlere kiralanması ihale süreci, ihale şekli, tamamen kanuna aykırı olup, güçlünün yanında fakirin, köylünün ezildiği bir uygulama yapılmıştır. Bu uygulamaya karşı çıkıyor, sonuna kadar köylünün yanında olduğumuzu bir kez daha bildiriyoruz.”

CHP il başkanı Ağbaba, bir soru üzerine de bu konuda yapılan çalışmaların durdurulması için İdare Mahkemesi'ne "yürütmeyi durdurma" talebiyle dava açtıklarını, taleplerinin incelenmekte olduğunu bildirdi.

Ağbaba, Akçadağ'da 9 bin dönüm hazine arazisinin kiraya verilmesi ile ilgili ihale yapıldığının kamuoyuna yansıdığını, oysa CHP'nin 15 bin dönümlük bir kiralamadan bahsettiğini belirten ve kamuoyunca bilinmeyen ikinci bir ihalenin söz konusu olup olmadığını soran basın mensubuna da, "15 bin dönüm kiraya verilmiş. İkinci ihalede yerlerin kime verildiğine dair bir bilgi yok." yanıtını verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız