SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İŞGEM'i Getirdik..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Eylül ayı olağan Meclis toplantısı üyelerinin de katılımı iftar sofrasında gerçekleştirildi. İftar yemeğinden sonra bir konuşma yapan TSO başkanı Hasan Erkoç, İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) ile ilgili çalışmaları anlattı. Erkoç, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

“Eylül ayı odamız çalışmaları arasında İŞGEM önemli bir yer tuttu. Biliyorsunuz İŞGEM Türkiye’de çok az yerde uygulanan bir proje. Bu, AB destekli bir fon yaklaşık 1.5 milyon avroluk bir proje, 2. organizenin yan tarafından 36 dönümlük bir alanda kurulacak. Kafasında projesi olan fakat ekonomik sıkıntıları nedeniyle uygulamaya imkan bulamayan küçük ve orta ölçekli yatırımcımıza destek olmak için İŞGEM’i ilimize getirdik.

Bizler TSO olarak, KOSGEB olarak, Özel İdare ve Esnaf Odalarını da projeye dahil ederek elbirliği ile ilimiz geneline yaymak istiyoruz.

Projeyle ilgili olarak çalışma başlattık umarız ile ciddi anlamda bir ekonomik katkı sağlar ve kafasında proje olan insanlarımızın küçükle başlayıp daha büyük iş yerlerine ulaşmalarını amaçlıyoruz.” diyen oda başkanının konuşmasından sonra basın mensuplarının sorularına geçildi.

Bir basın mensubunun Malatya'daki yatırımlarla ilgili değerlendirilmesi sorulunca Oda başkanı Erkoç;

“ Türkiye’de istihdamın azaltması için işadamlarının istihdama yönelik yatırımlar yapması dünyadaki şartlara bağlı. Biz her fırsatta Malatya’nın kalkınmış bir il olduğunu dile getiriyoruz. Yatırım güvenli yeri sever. Ama son krizle birlikte özellikle kredi limitlerinde sıkıntı ortaya çıktı. ABD’de yaşanan kara pazartesi olarak adlandırılan bankaların batma olayı ve şuan ABD kongresinden bankaların kurtulabilmesi için 700 milyar dolarlık para aktarımı söz konusu. Dünya ekonomisini birbirinden ayırmanız mümkün değil. ABD’deki bir gelişme Türkiye’deki gelişmeleri de etkiliyor. Bizim bu noktada fazla etkilenmememiz için artık çok sağlıklı ve güçlü bir ekonomiye ihtiyacımız var. Güçlü bir ekonomininiz ve kaliteli bir demokrasi olmadığı zaman büyümeyi sağlamanız mümkün değiş. Artık Türkiye’nin dünyadaki gelişen olaylar karşısında fazla etkilenmemesi için kendi modelini oluşturması lazım. Türkiye’nin dünya ekonomisinde ki çalkantılardan etkilenmemesi için artık yönümüzü başka yerlere çekmemiz lazım. Yani uzak doğuya yakın doğuya Afrika’ya dönmemiz lazım. Yeni pazarlar bulmamız lazım.

Önümüzdeki süreçte doğu bölgesi tekstil üssü haline gelecek. Batıdaki tekstil işletmelerinin doğuya taşınması noktasında hükümetin ciddi bir çalışması var. Biz bunu söylerken şunu amaçlamıştık. Bu bölgede işsiz sayısı çok fazla. Eğer bu bölgede işsizliğin önüne geçmek istiyorsa, dağa giden yolunu kesmek istiyorsa bu bölgedeki işsizliği azaltmak zorundayız. Bunu yapmak içinde batıdaki işletmeleri doğuya gelmesinde yarar var diye düşünüyorum. Bunu her fırsatta ifade etmeye çalışıyoruz. Bunun sonucunu alacağımızı düşünüyorum. Bu konuda devletin büyük desteği ile bu bölgenin canlanmasına katkı sağlayacak diye düşünüyoruz.” diye yanıtladı.

Diğer bir basın mensubunun “Yatırım amaçlı gelen girişimcilere başta hazine arazisi temin etmek üzere büyük kolaylıklar sağlıyoruz. Ama yatırım ve istihdam yaratmak yerine ya depo kuruyorlar ya da hiç yatırım yapmıyorlar. TSO olarak bu konuda bi çalışmanız var mı?” sorusunu da Erkoç “Şimdi öncelikle yabancı yatırımın yurt içine çekilmesini ve istihdama yönelik yatırımlar yapmasını istiyoruz. Yani dünyada artık bu süreç başlamıştır. Yani Türk işadamı Avrupa’da yatırım yapıyor Avrupa’daki yatırımcılar Türkiye’ye geliyor. Bu süreci yatırıma yönelik finans sektöründen ziyade istihdama yönelik ürün üreten işletmeler olmalı diye düşünüyoruz. Bu noktadaki bölgenin şartları da önemli bölgenin şartlarını göze alarak yatırımcı gelir yoksa keyfi bir yatırımcı gelmez. Şartlar kendine uygunsa gelir. Bizim asıl amacımız ülkede işsiz kalmasın. Türk ekonomisinin dünyadaki ilk 10 ekonomisinin içinde olması isteniyorsa büyümemizi sürekli kılmamız lazım. Ama reel ekonomiye yani yatırıma ve istihdamı artırıcı tedbirler almamız lazım. Bu süreci başlatmamız lazım. Bu süreç hükümetin politikalarına bağlı gelişmelerdir Bu noktada bazı zorluklarla karşılaşıyoruz. Bu tür yatırımlar depo gibi olsa iyi. Ama genelde Türkiye' deki yabancı yatırımcıyı, üretime ve istihdama yönelik yatırımlarda değil finansal yatırımlarda görüyoruz.” diye yanıtladı.

HABER: Yaşar KARAASLAN
FOTO: İHA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız