SON DAKİKA
SON DEPREMLER

IŞİD, Tarihi Mezopotamya'ya Yerleşiyor

A- A+ PAYLAŞ

Musul’u alarak uluslararası toplumda alarma yol açan terör örgütü IŞİD, yeni topraklar kazanmak için saldırılar düzenliyor. Dün Irak’ın en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu Beyci’ye giren örgüt, Tikrit şehrinde de kontrolü ele geçirdi. Can güvenliği kalmayan 500 bin Iraklı ise Kürt bölgesine sığındı.

Irak’ın ikinci büyük şehri Musul’u önceki gün ele geçiren radikal Selefi terör örgütü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ordusundaki moral çöküntüyü fırsat bilerek bölgede hızla ilerliyor. Örgüt teröristleri dün de Selahaddin eyalatinin başkenti ve Irak’ın eski lideri Saddam Hüseyin’in memleketi Tikrit şehrini ele geçirdi. Başkent Bağdat ile Musul arasında stratejik konumda bulunan şehri kontrol altına alan örgüt teröristleri, cezaevindeki tutukluları salıverirken, kentte kontrol noktaları oluşturdu. IŞİD, dün ayrıca Kerkük ve Samarra şehirlerine saldırırken, ülkenin en büyük petrol rafinerisinin bulunduğu Beyci şehrine de girdi. Örgütün, Musul’un 180 kilometre güneyinde bulunan 200 bin nüfuslu şehre 60 araçlık bir konvoyla saldırdığı, teröristlerin tek bir kurşun dahi atmadan Beyci’ye girdikleri ifade edildi. Şehirdeki mahkeme binası ve polis merkezini ateşe veren militanlar, Bağdat ve Kerkük ile Selahaddin’e elektrik sağlayan santrali de ele geçirdi. Iraklı kaynaklar, örgütün ayrıca şehirdeki rafineriyi koruyan 250 kadar güvenlik görevlisinin geri çekilmesi için yerel aşiret liderleriyle irtibata geçtiğini aktardı. Örgütün, bu hafta başından bu yana ele geçirdiği kentlerdeki bankalarda 500 milyon dolardan fazla nakit paraya el koyduğu da iddia ediliyor.

‘ÖLÜMCÜL TEHDİT’ 1 MİLYON IRAKLIYI YERİNDEN ETTİ

IŞİD’in hükümet binalarına kendi bayrağını astığı Musul’da ise halk panik halinde kaçıyor. Irak güçlerinin örgüt militanlarına terk ettiği 3 milyon nüfuslu Musul’dan Kürt özerk bölgesine bağlı Erbil, Duhok ve Zaho şehirlerine büyük göç yaşanıyor. BM Uluslararası Göç Örgütü’ne göre çoğunluğu yaya olmak üzere 500 bin Musullu can korkusuyla yollara düştü. Örgütün bu yılın başında Sünni el Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi şehirlerini ele geçirmesi sonrasında da  yarım milyon Iraklı evini terk etmişti. Son göç dalgası ile birlikte  IŞİD terörü sebebiyle yuvalarından ayrılmak zorunda kalanların sayısı bir milyonu buldu. IŞİD’in, iki gün içinde Musul ve Saddam Hüseyin’in memleketi Tikrit’i alarak hızla ilerlemesi Bağdat’ta da korkuya yol açtı. Başkentteki güvenlik güçleri ve Şii milisler alarm durumuna geçirilirken, halk da gıda ve yakıtın yanı sıra muhtemel IŞİD saldırılarına karşı silah stokluyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Musul şehrini teröristlerden geri almak için Bağdat hükümetinin Bölgesel Kürt Yönetimi silahlı güçleriyle işbirliği yapacağını söyledi. Zebari, Atina’da yaptığı açıklamada, “Bu yabancı savaşçıları temizlemek için Bağdat ile bölgesel Kürt hükümeti arasında daha yakın işbirliği olacak.” dedi. Iraklı siyasi liderlere ülkenin karşı karşıya kaldığı “ciddi ve ölümcül” tehdide karşı birleşmeleri çağrısında bulunan Zebari, “Karşılık gecikmemeli. Olaylara hızlı bir karşılık verilmeli.” dedi. Ancak Erbil ile petrol gelirlerinin paylaşımı, Musul ve Kerkük üzerinde hak iddiası gibi sorunlar sebebiyle ilişkileri gergin olan Maliki henüz Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani’den bu yönde bir talepte bulunmadı. Taraflar arasındaki güvensizliğin nasıl aşılabileceği bilinmezken ABD, IŞİD’e karşı birlikte mücadele için hem Erbil hem de Bağdat ile temasta. Iraklı kaynaklar Bağdat’ın, Musul’u geri almak için bir plan yaptığını söylerken, operasyonun detayları ve zamanı konusunda ise bir bilgi vermedi. Musul ve Kerkük yakınlarında Kürt bölgesinin sınırlarının bittiği noktada 50 bin kadar peşmergenin alarm halinde beklediği kaydediliyor.

Bölge için büyük tehdit

2006’da ‘Irak İslam Devleti’ adıyla Ebubekir el Bağdadi tarafından kurulan örgüt, 2013 yılında IŞİD olarak isim değiştirdi. Önceleri El Kaide lideri Eymen el Zevahiri’den emir alan Bağdadi, geçen yıl ise Zevahiri ile bağlarını kopardığını açıkladı. IŞİD, Türkiye sınırı yakınlarından başlayarak Fırat Nehri’nin kuzeydoğu yatağından güneydoğusu kıyısına kadar 320 kilometrelik hattın çoğunluğunu kontrol ediyor. Acımasız taktikleriyle halka korku salan, saldırılarıyla bölgede mezhep çatışmasını körükleyen örgüt, Suriye ile Irak kanatları arasındaki bağlantıyı güçlendirmek istiyor.  Suriye’deki iç savaş dolayısıyla yaşanan kaos ortamında bu ülkenin doğusunda ve Türkiye sınırında etkinliğini artıran örgüt, Irak’ta da bu yılın başında Sünnilerin kalesi olarak bilinen El Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi şehirlerini ele geçirmişti. Irak’ın batısı ile Suriye’nin doğusunda hâkimiyetini pekiştirerek bir devlet kurmayı hedefliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız