SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İşinin Delisi Olan Birşey Yapar"

0
Güncellendi - 2016-03-12 01:41:26
A- A+ PAYLAŞ

Deprem Haftası kapsamında İnönü Üniversitesi Arama Kurtarma (İNOSAR),sivil savunma çalışmaları ve teçhizatlarıyla ilgili bilgilendirme yaptı. Bilgilendirme toplantısına katılan Rektör Çelik, "Siz gönlünüzü ve yüreğinizi katarak iş yapıyorsunuz. İşinin delisi olan adamlar ancak bir şeyler yapabilirler. İşinin delisi olmayan adamlar bir iş yapamazlar" dedi.

Üniversite içerisinde konuşlanan İNOSAR, önemli teçhizatları ve deneyimli kadrosuyla, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik'e hem çalışmaları hem de teçhizatlarıyla ilgili bilgiler verdi.

"EKİBE GEREKLİ EĞİTİMLER VERİLMİŞTİR"

Sivil Savunma Uzmanı ve İNOSAR Ekip Başkanı Ercan Yetkiner, bilgilendirme toplantısında çalışmalar ve hedefleri hakkında detaylı bir sunum yaptı.

Örnek alan değil, örnek olan bir üniversite modelini esas aldıklarını ifade eden Yetkiner, "Hedefimiz öncelikle bu çalışmalarımızı üniversitemiz ve İlçelerdeki bağlı birimlerinde sivil savunma, doğal afetler ve müdahale kapsamında en üst seviyeye ulaştırmak ve akabinde İlimizdeki doğal afetlere müdahale etmek ve bölgemizde ve yurdumuzda ihtiyaç duyulan tüm olaylara müdahale edebilecek en üst seviyeye getirmektir" dedi.

Ekipte 28 personelin bulunduğunu kaydeden Yetkiner, "Bu ekipte; akademik, idari personel ile öğrencilerden oluşan toplam 28 personel bulunmaktadır. Bu ekibin sertifikalı ilkyardım, arama kurtarma, enkaz ve müdahale yöntemleri,dağcılık, malzeme kullanımı, diğer ekiplerle koordinasyon, sualtı ve su üstü arama kurtarma eğitimleri verilmiştir. Şuan itibariyle başta deprem olmak üzere, su baskını, heyelan, trafik kazası, göçük,ilimizin etrafında bulunan baraj ve göletlerde olabilecek olası boğulmalara üniversite dalgıç ekibi olarak müdahale ediyoruz. Turgut Özal Tıp Merkezi Acil Servisine gelen bazı vakalara acil müdahale etmek, üniversitemiz sınırları içerisinde bulunan birimlerde başta deprem olmak üzere yangın, tahliye eğitim ve tatbikatları ile İl genelinde bazı birim ve okullarda eğitimler ve tatbikatlar yapmak için gerekli teçhizatlara sahibiz" diye konuştu.

Yetkiner, ekiplerinin çeşitli üniversitelere arama kurtarma ekibi kurduğunu ve birçok üniversiteden gelen sivil savunma uzmanlarına eğitimler verdiğini de sözlerine ekledi.

"İLK SU ÜSTÜ ARAMA EKİBİNİ OLUŞTURDUK"

Yetkiner, Malatya 2'nci Kara Havacılık Alay Komutanlığı ve İl AFAD Müdürlüğü ile ortaklaşa çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Doğu ve Güneydoğu Anadolu ilk su üstü arama-kurtarma ekibini oluşturduk. Bununla ilgili malzemelerimizi temin ettik. Arkadaşlarımızın eğitimlerini aldırdık. Bir yıldız dalgıç belgeleri var. Şuan ikinci yıldızın çalışmalarını yapıyoruz. Kara Havacılık Alay Komutanlığı ile ortak protokolümüz var. Dalgıçlık ve diğer eğitimleri onlarla birlikte yapıyoruz. AFAD İl Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışıyoruz. Onların tatbikat ve eğitimlerine de katılıyoruz."

"ÜNİVERSİTE OLARAK BİZE DEĞER KATIYORSUNUZ"

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İnönü Üniversitesi Arama Kurtarma ekibinin profesyonel işler çıkardıklarını belirtti.

Çelik, İNOSAR'ın Malatya İnönü Üniversitesine değer kattığını ifade ederek, "Bir üniversitenin yaptığı asli işler bellidir. Eğitim, araştırma yapmak, hastanesi varsa halkın sağlık problemleriyle ilgilenmek üniversitelerin asli işleridir. Ama bizim üniversitemiz bunlara ilaveten birde toplumsal kalkınma aracısı olan sosyal sorumluluk projeleriyle uğraşıyor. Sizin yaptığınız önemli bir sosyal sorumluluk projesidir. Ben geldiğimden beri takip ediyorum, çok güzel çalışmalar yapıyorsunuz. Her kademede yaptığınız işte bizde üniversite yönetimi olarak her zaman sizin arkanızda olduk, size destek verdik. Siz gönlünüzü ve yüreğinizi katarak iş yapıyorsunuz. İşinin delisi olan adamlar ancak bir şeyler yapabilirler. İşinin delisi olmayan adamlar bir iş yapamazlar. İş yapıyor gözükürler. O açıdan ben sizi kutluyorum. Üniversite olarak bize değer katıyorsunuz. O açıdan sizin yaptığınız işler, Malatya'da ve bölgemizde hatırı sayılır işlerdir. Allah gayretinizi artırsın. Allah vermesin ülkemizde herhangi bir afet durumunda sizler birçok işi becereceksiniz" dedi.

TELSİZ BAĞLANTISI YAPILDI

Sivil Savunma Uzmanı ve İNOSAR Ekip Başkanı Ercan Yetkiner, bilgilendirme toplantısında teçhizatlar hakkında da bilgiler verdi.

Rektör Çelik'e teçhizatlar hakkında bilgi veren Yetkiner, Trabzon ile telsiz bağlantısı da yaptı. Yaptıkları çalışmaları Çelik'e sunan Yetkiner, ihtiyaçlarını da dile getirdi.

AFETE TAM DONANIMLI MÜDAHALE EDEBİLECEK KAPASİTEDE

İNOSAR, malzemeleriyle olası bir afete tam donanımlı olarak müdahale edebilecek bir kapasitede bulunuyor.

İnönü Üniversitesi Arama Kurtarma ekibinin 4 konteynırla birlikte sahip olduğu donanımlar şöyle:

1 adet 4x4 Çift Kabinli Arama Kurtarma Aracı

1 adet Taşıma Römorku ile birlikte 25 Beygir gücünde 4.20 cm uzunluğunda Zodyak Bot

1 adet Malzeme Taşıma Römorku

4 Adet Jeneratör ve yeteri kadar aydınlatma takımı ile bol miktarda elektrik ara kablosu

Olası bir afette Ülkemizin tüm İlleri ve Uluslar arası Ülkeler arası kesintisiz Telsiz Haberleşmesi yapılabilecek Telsiz Haberleşme Sistemi

Üniversite içinde Fen Edebiyat Fakültesi binasında acil durumlarda çalınan Siren Sisteminin Uzaktan Kumanda ile Çalıştırma Teçhizatı

10 adet Çok kapsamlı El Telsizi

5 adet büyük ve küçük Kırıcı Delici Hilti

15 Adet Kaşık Sedye ve 1 adet Plastik Suda Batmaz Sedye

7 Adet Soğuk İklim Çadırı, 2 adet 5 Mevsim Çadır, 1 adet 10 kişilik operasyon çadırı,

100 Adet Battaniye, 13 adet Uyku Tulumu ve Mat

1 adet Elektrikli Demir Çubuk Kesme Makinesi

2 Adet Demir Kesme Makası,

1 adet Köpek Yakalama Cihazı

1 Adet Yılan Yakalama Cihazı

1 adet Çelik Yüzük Kesme Makinesi

4 Adet 6,5 mm Dalış Elbisesi, 5 Adet 2,5 mm Dalış Elbisesi, 4 adet Dalış Tüpü ve malzemeleri

2 adet megafon, 2 adet Dürbün,

1 adet 25 metre İp Merdiven

Tam Takım Dağcılık Malzemeleri ve 100 Metre Statik ve 60 Metre Dinamik ip

1 adet Sel ve Su Baskınlarında kullanılan Dalgıç Pompa ve 200 metre hortum

10 Adet Lambalı Baret

12 Takım arama Kurtarma Elbisesi ve yeteri kadar tişört ve Çelik Burunlu Arama Kurtarma Botu

1 adet Holigan aleti

1 adet Kanyon Tipi Tripot

1 adet Calaska

1 adet Katlanır Merdiven

5 adet Ceset Torbası

11 adet Yağmurluk

1 adet Benzinli 1 adet elektrikli ağaç kesme motoru

1 adet elektrikli spiral demir kesme makinesi

2 adet Tilki Kuyruğu Testere

Yeteri kadar yaşam destek malzemesi

Bol miktarda İlkyardım malzemesi

Bol miktarda El Aletleri, anahtarlar, penseler, çekiçler, kürekler kazma, balyoz ve  baltalar

Sırtta taşınır AFT Yangın Söndürme Cihazı

1 adet Temiz Hava Solunum Cihazı

Bol Miktarda Enkaz Destek Malzemeleri

Yeteri Kadar çok özellikli Yangın Söndürme Cihazları

1 adet DRONE

1 adet Navigasyon Cihazı

2  Adet Şişe tip 1 adet V Tipi Kriko

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi

c3

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız