SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İskenderun Limanına Yeni Sahip

A- A+ PAYLAŞ

Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğüne ait İskenderun Limanı'nın 36 yıl süre ile işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesi ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde en yüksek teklifi, 372 milyon dolarla Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş verdi.

Özelleştirme İdaresi Başkan Vekili Ahmet Aksu'nun Komisyon Başkanlığında yapılan nihai pazarlık görüşmesinde ilk olarak kapalı elemesiz teklifler alındı. Elemesiz turda en yüksek teklif 160 milyon dolar oldu. Daha sonra elemeli yazılı turlara geçildi.

Toplam 6 tur olarak gerçekleştirilen elemeli yazılı turların ilk turunda en yüksek teklif 255 milyon 100 bin dolara çıktı. Bu turda Çelebi-Kolin OGG elendi.

İkinci elemeli turda PSA-Akfen OGG elendi ve en yüksek tutar 301 milyon 900 bin dolar olarak tespit edildi. Üçüncü elemeli turda en yüksek tutar 325 milyon 150 bin dolara yükselirken, bu turda da Yıldırım Holding A.Ş ihale dışı kaldı.

Dördüncü elemeli turda IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş elenirken, en yüksek tutar 336 milyon 200 bin dolar oldu. Beşinci elemeli turda Assan Panel Sanayi ve Ticaret A.Ş elendi. Bu turda da en yüksek tutar 338 milyon 300 bin dolar olarak gerçekleşti.

Altıncı elemeli turda da ihale dışı kalan grup Gemport-Limar OGG oldu.

Daha sonra açık artırmaya geçildi. Açık artırmada başlangıç tutarı 351 milyon 300 bin dolar, artırım aralığı ise 100 bin dolar olarak belirlendi.

Açık artırmanın ilk turunda CEY Grubu Ortak Girişimi, Global Liman İşletmeleri A.Ş ve YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş-Alp Ateş Limited Şirketi-Butros Deniz ve Nakliyat A.Ş-Sabay Denizcilik Vapur Acenteliği Nakliye ve Ticaret Şirketi OGG ihaleden çekildi.

Daha sonraki açık artırma turları, Limak Yatırım ile Kumport Liman Hizmetleri arasında geçti. Açık artırma turlarının sonunda en yüksek teklifi 372 milyon dolarla Limak Yatırım verdi.

Bu arada İskenderun Limanı, 2005 yılında ihaleye çıkarılmış ve bu ihalede en yüksek teklif 80 milyon dolar olmuştu. Ancak sözkonusu ihale daha sonra iptal edilmişti.

İHALEYE KATILAN FİRMALAR

İhaleye katılan firmalar, şöyle: -Assan Panel Sanayi ve Ticaret A.Ş., -Yıldırım Holding A.Ş., IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş., -PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu, -CEY Grubu Ortak Girişimi, -Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret A.Ş. -YDA İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.-Alp Ateş Ltd. Şti.-Butros Deniz ve Nakliyat A.Ş.-Sabay Denizcilik Vapur Acenteliği Nakliye ve Ticaret Ltd. Şti. Ortak Girişim Grubu, -Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat A.Ş., -Global Liman İşletmeleri A.Ş., - Çelebi-Kolin Ortak Girişim Grubu, - Gemport-Limar Ortak Girişim Grubu, -Anadolu Girişim Grubu

İLK İHALE 2007'DE İPTAL EDİLMİŞTİ

İskenderun Limanı'nın 2005'teki ilk özelleştirme girişiminde Akfen ve Singapurlu PSA konsorsiyumu 80 milyon dolarla en yüksek teklifi vermişti. Ancak ihale yargı kararları doğrultusunda 2007'de iptal edilmişti.

Akdeniz'in kuzeydoğusunda konuşlanan İskenderun Limanı, Ortadoğu ülkelerine olan aktarma trafiğine olduğu kadar, Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine de hizmet veriyor. Bu bakımdan, aktarma limanı olarak önemli bir role sahip liman, 1400 metre uzunluğunda bir mendireğe sahip.

Demiryolu, karayolu şebekesi ile bağlantılı genel amaçlı bir liman olan İskenderun Limanı, dökme, Ro-Ro ve karışık eşyaya hizmet veriyor.

60.000 ton kapasiteli TMO'ya ait bir beton siloya sahip olan limanda rıhtımla bağlantılı bir konveyör sistemi mevcut ve ayrıca, yükleme hızı saatte 350 ton, boşaltma hızı saatte 250 ton olan bir cevher konveyörü de bulunuyor.

LİMAK HOLDİNG YÖNETİM KURULU ÜYESİ EBRU ÖZDEMİR: LİMANI ŞARTNAMENİN ÖTESİNDE BÜYÜTECEĞİZ

Holdingin özelleştirme ihalelerinde gösterdiği başarıda büyük rol oynayan Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir, İskenderun Limanı’nı ihale şartnamesinin ötesinde büyüteceklerini açıkladı.

Çekişmeli bir ihale olduğunu belirten Özdemir, şartnamede limanı 6 yıl içinde 400 bin konteyner kapasitesine ulaştırma şartı bulunduğunu anımsattı. Ancak kendilerinin bu süreden çok önce ve bu sınırın ötesinde kapasiteye çıkaracaklarını vurguladı. Özdemir, şöyle devam etti:

“İskenderun tarihte de hep stratejik bir liman olmuş. Gerekli yatırmlar yapılmadığı için şuanda konteyner limanı olarak kullanılamıyor. Ama biz faz faz limanı büyütmek istiyoruz. Çünkü, burası hem Türkiye hem de diğer bölge ülkeleri için çok önemli bir liman.Hedefimiz bir an önce büyütmek. Limanı 400 binin üzerinde büyütmek istiyoruz. Karşısı, Mısır-İskenderiye. İran, Irak, Suriye çok ciddi bir potansiyeli var” dedi.

TÜM ŞİRKETLERİN DEĞERİ YÜKSELDİ

2005 yılında yapılan ihalede İskenderun Limanı’na en yüksek 80 milyon dolar teklifi verilmişti. Özdemir bununla ilgili olaraksa, “O zamanki Türkiye ile bugünkü çok farklı. Hem finansal hem siyasal istikrar var. Kredi notunun yatırım yapılabilir seviyeye yükseltilmesi bekleniyor. Bu da tüm şirketlerin değerini yükseltiyor. Tüm yabancı yatırımcıların gözü Türkiye’de.

LİMAK DAHA ÖNCE 2 BÜYÜK ÖZELLEŞTİRMEYİ KAZANMIŞTI

Limak şirketler Grubu'nun kazandığı en büyük ihaleler arasında 2007 yılında Sabiha Gökçen Havalimanı'nın 20 yıllık işletme hakkı bulunuyor. Şirket bu ihaleyi 1 milyar 932 milyon euroluk teklifle kazanmıştı.

Ayrıca geçtiğimiz şubat ayında yapılan Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye (TEDAŞ) bağlı Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalesini de 940 milyon dolar ile Limak İnşaat kazanmıştı.

DAHA ÖNCE YAPILAN BÜYÜK LİMAN İHALELERİ

Türkiye'de 1997-2010 yılları arasında yapılan liman özelleştirmelerinden yaklaşık 1.65 milyar dolar gelir elde edilirken bu süreçte en yüksek gelir sağlanan büyük limanlar özelleştirmeleri şöyle;

Mersin Limanı: 2005
Türkiye’nin en büyük limanı niteliğindeki TCDD’ye ait Mersin Limanı’nın 36 yıllık işletme hakkı ihalesinde en yüksek teklifi 755 milyon dolarla PSA-Akfen Grubu almıştı

Samsun Limanı: 2008
Samsun Limanı`nın işletme hakkının 36 yıl süreyle verilmesini öngören özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 125.2 milyon dolarla Ceynak Lojistik verdi.

Bandırma Limanı : 2008
TCDD’ye ait Bandırma Limanı’nın özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 175.5 milyon dolarla Çelebi Ortak Girişim Grubu vermişti.

Derince Limanı: 2007
Derince Limanı’nın 36 yıl süreyle işletme hakkının devri ihalesini 195 milyon 250 bin dolarlık teklifiyle Türkerler Ortak Girişim Grubu kazandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız