SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşkur ve SGK'dan Bilgilendirme

0
Güncellendi - 2016-02-05 04:06:24
İşkur ve SGK'dan Bilgilendirme
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya'da İş Kur ve SGK İl Müdürlükleri tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısında, muhasebecilere çeşitli konularda açıklamalarda bulunuldu.

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nda,  Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Malatya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nün katılımlarıyla Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Tarafından Belge Zorunluluğu Getirilen Meslekler ve Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinleri ile ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasında, Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile Malatya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünün katılımlarıyla bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda İŞKUR personeli Yalçın Altun ve Burhan Arkan tarafından oda üyelerinde Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Mesleklerde Mesleki Yeterlilik Kurumu Tarafından Belge Zorunluluğu Getirilen Meslekler ve Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinleri ile ilgili bilgiler verildi.

Malatya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Vahap Toman, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek, 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştığını ifade etti. Toman, “Bu değişikliklerin en önemlilerinden biri şüphesiz çalışma ve iş dünyasını yakından ilgilendiren belge zorunluluğu getirilen meslekler olmuştur. Kanuna göre, ‘Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak’ hükmüdür. Bu maddeye ilişkin denetimler iş müfettişlerince yapılacaktır. 26 Mayıs 2016 tarihinden itibaren Tebliğ hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü tarafından her bir çalışan için 500 TL idari para cezası kesilecektir. Bu tebliğ hükümlerine göre verilen idari para cezaları tebligattan itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

Pano01cToman, Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinleri hakkında da bilgi verdi. Toman, “Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre, geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izni olmaksızın Türkiye’de çalışamaz veya çalıştırılamaz. Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici koruma kayıt tarihinden altı ay sonra çalışma izni almak için Bakanlığa başvuruda bulunabilirler. Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancılar çalışma izni muafiyeti kapsamındadır. Çalışma izni muafiyeti başvuruları, geçici koruma sağlanan il valiliğine yapılır. Bu başvurular, ilgili valilik tarafından Bakanlığa bildirilmektedir. Bakanlığa çalışma izin başvurusu için sağlık meslek mensuplarının Sağlık Bakanlığından, eğitim meslek mensuplarının ise Milli Eğitim Bakanlığından veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından ön izin almaları gerekmektedir. Ön izin belgesi olmayan başvurular değerlendirme yapılmaksızın işlemden kaldırılmaktadır. Çalışma izni başvurularının değerlendirilmesinde iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısı üzerinden sektör ve illere göre açık iş ve işe yerleştirmeler dikkate alınarak Bakanlıkça, geçici koruma sağlanan yabancı istihdamı kotası değişen oranlarda uygulanabilmektedir. Bu sayı iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10’u geçemez. Toplam çalışan sayısı ondan az olan iş yerlerinde, en fazla bir geçici koruma sağlanan yabancının çalışmasına izin verilmektedir. Geçici koruma sağlanan yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemez” şeklinde konuştu.

Bülten- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız