SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İslam Hukuku Konferansı

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:31:24
İslam Hukuku Konferansı
A- A+ PAYLAŞ

 İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Mehmet Birsin, ‘’İslam hukukunun gelişimi ve içtihat’ konulu konferans verdi. 

Birlik Vakfı Malatya Şube Merkezi'nde gerçekleşen konferansa, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Birlik Vakfı Malatya Şube Başkanı Sadi Ergül, Birlik Vakfı Malatya Şubesi yönetimi ve üyeleri, kamu kurum yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Doç.Dr. Mehmet Birsin, konferansında, özetle şunları söyledi: ‘’İnsanlara doğru inanç esaslarını ve doğru davranış formlarını öğretmek, İslam Dini'nin temel gayeleri içerisinde ön sırada yer almaktadır. Bu nedenle insanın dışa yansıyan eylemlerini düzenleyen hükümler, Kur'an ve Sünnet'te öngörülen kurallar manzumesi içerisinde ayrı bir yer tutmaktadır. Hz. Peygamber, peygamberlik görevi bağlamında, inanç esaslarının yanı sıra fertlerin gerek Allah’la, gerek toplumla, gerekse birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen kuralları da tebliğ etmiştir. Daha sonra bu kuralların "fıkıh" adını alan ayrı bir disiplin çerçevesinde sistemleştirildiğini görüyoruz. Hz. Peygamber (ö. 11/632) dönemi, İslam hukukunun oluşum sürecinin başlangıç noktasını temsil etmektedir. Bu dönemde İslam hukukunun ana eksenini teşkil eden ahkam ayetleri nazil olmuş, Hz. Peygamber tarafından nasıl anlaşılacağı ve nasıl uygulanacağı sahabe nesline öğretilmiştir. Hz. Peygamber'in zaman zaman içtihat kapsamında değerlendirilecek bazı tasarrufları olmuş, bu bağlamda sahabeye de örnek teşkil etmiştir. Bu tecrübenin ışığında sahabe nesli hukukçuları, Hz. Peygamber'in vefatından sonra Kur'an ve Sünnet'te çözümünü bulamadıkları olayları bu iki kaynak ışığında içtihat ederek karara bağlamışlardır.’’

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız