SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İşler İyi Gitmiyor'

A- A+ PAYLAŞ

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in iki günlük Malatya gezisi yoğun geçti. TSO'da toplantıya katılan, su başında kahvaltı yapan, pazarı dolaşan, yerel televizyonlarda programa katılan Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Şimşek, Cumartesi öğle saatlerinde başladığı Malatya gezisini Pazar akşam tamamladı.

"İŞLER İYİ GİTMİYOR.."
Bakan Cumartesi akşamı Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki toplantıya katıldı.

Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Vali Halil İbrahim Daşöz, AKP Milletvekilleri Öznur Çalık, Mücahit Fındıklı, İhsan Koca, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Metin Sümer, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Bayram Yumrutepe, Vergi İdaresi başkanı Niyazi Özkök, ESOB başkanı Şevket Keskin, ESKKK başkanı Ali Evren, MASİAD başkanı İbrahim Güngör, MAKİAD başkanı Ö.Fatin Nalçacı ve az sayıda işadamı katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Oda başkanı Hüseyin Erkoç özetle; “ Son dönemlerde yaşanan küresel ısınma ile birlikte ilimizde de tarım, inşaat ve beyaz eşya sektörleri olmak üzere sıkıntılar baş gösterdi. Hükümetimizin tarım ürünleri politikasını yeniden belirlemesi gerekir. İnşaat sektöründeki tıkanma bu sektöre bağlı diğer sektörlere de yansımış durumda. Beyaz eşya sektöründe de yüzde 30’a varan daralmalar mevcut. Bu demektir ki işler iyi gitmiyor. Ülkemizin ekonomisi ne zaman çalışmaya, gelişmeye başlasa bir takım istikrarı bozucu olaylar meydana geliyor. Onun için demokrasiye sahip çıkmalıyız. Ayrıca istihdamdaki vergi yükü ve elektrik maliyetleri yüksek, OSB’lerde kullanılan doğalgaz payları indirildi. Girişimcilerin önünün açılması gerek” diye konuştu.

Oda başkanının konuşmasından sonra Bakan Şimşek özetle; “Hükümet olarak girişimcilerimizin önünü açacak paketleri ardı ardına çıkarıyoruz. İlk olarak geçtiğimiz hafta İşgücü- istihdam paketi ile işadamlarımızın üstünde ki idari yükü aşağı çektik. Sosyal güvenlik paketi ile de vatandaşları rahatlatıcı çözümler getirdik. Ayrıca; bölgesel anlamda kalifiye- nitelikli eleman yetiştirilmesine öncülük etmesi için İŞ-KUR’a para aktardık.

Enerji konusunda ise ülkemizde üretilen enerjimizin yüzde ellisini doğalgazdan elde ediyoruz. Doğalgaz ise biliyorsunuz yüzde doksan dokuzu ithal.Enerjide dışa bağımlılığımızı azaltmamız için doğal enerjiye yöneldik. Türkiye’de ilk defa rüzgar haritası çıkarttık ve elektrik üretmeye başladık. 2002-2007 yılları arasında elektrik fiyatlarını sabit tuttuk. Bu demek oluyor ki 5 yıllık süreç içinde yarısından fazlası işadamlarımıza olmak üzere 25 katrilyon lira sübvanse etmişiz." dedi.

Şimşek, "Türkiye şu anda elektrik üretiminin yüzde 50'sinden daha fazlasını doğalgazla üretiyor. Doğalgazın yüzde 99'unu ithal ediyoruz, peşin dolarlarla. Geriye kalanın önemli bir kısmını da termik santrallerden elde ediyoruz. Onlarda da kömür kullanılıyor. Enerji rekabet gücü açısından çok önemlidir. Çünkü önemli bir girdidir. İddia edildiği gibi Türkiye, en yüksek fiyata elektrik kullanmıyor. Doğru değil. Doğalgazda da öyle. İddia edildiği gibi en yüksek fiyata biz satmıyoruz. Avrupa Birliği ortalaması 11 euro cent. Bizde 7.4 euro cent" dedi.

İçte ve dışarıda yaşanan belirsizliklerden Türkiye'nin etkilenmemesinin tek nedeninin hükümetin aldığı önlemler olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Döviz cinsinden net borcumuzu yüzde 35.4'den yüzde 3.2'ye indirdik. 10 kattan fazla indirmişiz. Bugün bu belirsizlikten, içerdeki ve dışarıdaki bu sıkıntılardan dolayı Türkiye'de büyük dalgalanmalar olmuyorsa, bu bizim yaptığımız çabalardan dolayıdır, tesadüfi değildir" diye konuştu.

SİCİL AFFI..
Malatya Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren'in, esnafa sicil affı getirilmesi yolundaki önerisi üzerine, bu konuda "Sicil afları artık özel sektör ile bankalar arasında olan bir şeydir. Bizim burada aslında müdahaleci o eski anlayışı terk etmemiz lazım. Bankalar belli bir süre için ne yapıyorlar? Diyorlar ki, 'Kardeşim eskiden benden para almışta vermiş, eskiden para almışta ödememiş bir ismi ben bileyim' diyor. Şimdi biz bu bilgi sistemini af getirerek kaldırırsak, hakikaten orada da sistem iyi işlemez" şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek'e, TSO yetkilileri tarafından kayısı ve halı hediye edildi.

KAHVALTI GÜNDÜZBEY'DE..
Geceyi Polisevi'nde geçiren bakan, Pazar sabahı kahvaltıyı, Yeşilyurt Gündüzbey'deki "Su Sesi" adlı tesiste yaptı. Bakan ve beraberindekiler daha sonra Malatya içmesuyunun kaynağı olan Gündüzbey Pınarbaşı Kaptaj Tesisleri'nde inceleme yaptılar.

Yeşilyurt ilçesinin Kırlangıç Köyünde Hüseyin Doğan Dede Anma etkinliklerine katılan bakan, daha sonra Battalgazi ilçesine geçerek burada incelemelerde bulundu. Kent merkezinde bazı yerel televizyonlara konuk olan bakan, Niyazi Mısri Caddesi'ndeki semt pazarını dolaştı, toplam 20 YTL'ye tesbih satınaldı.

BAZI NOTLAR..
YORUM Gazetesi muhabiri Yaşar Karaaslan'ın bakanın gezisine ilişkin bazı notları da şöyle:

* Bakan Valilik ziyareti sırasında kendisine soru yönelten basın mensuplarına “ Buraya ziyaret amacı ile geldim, sorularınızı daha sonra alacağım” demesi basın mensupları arasında soğuk bir duş yarattı ve sorularını sormak için bakanın peşinden ayrılmamaları ve uygun zemini kaçırmamaları konusunda birbirlerini uyardılar.

* 1. ve 2. OSB gezileri sırasında bakana eşlik eden milletvekilleri ile birebir görüşme olanağı bulan gazeteciler kentin sorunları hakkında milletvekillerinin görüşlerini almaya çalıştılar. Milletvekillerine iletilen sorunlardan bazıları ise;

-“TCDD’den sonra Bayındırlık il Müdürlüğünde de sürgün ve atama furyası var, bu furyada kurum içerisinde huzursuzluklara yol açmış durumda, şu an her iki kurumumuzda patlamaya hazır dinamit durumda”

- TEDAŞ’ın Elazığ’a bağlanıp FEDAŞ adını almasından sonra özellikle (Şebeke-Trafo) gibi altyapı yatırımlarının rehabilitesi ve bakımı konusunda yeterli ödenek ve kadrodan yoksun bırakılmış durumda. Gerekli destek verilmezse önümüzde ki günlerde kentimizde elektrik faciaları meydana gelebilir. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?” sorularına Milletvekilleri “FEDAŞ konusunda sıkıntı yok, çünkü geçtiğimiz yıllarda KÖYDES ve BELDES’e ayrılan ödeneklerin büyük kısmı FEDAŞ’a aktarılacak. Yani orada bir sorun olmaz. TCDD ve Bayındırlık’la ilgili iddialar bize de geldi. Bayındırlığa 2 Müdür yardımcılığı makamına atama yapılmıştı sanıyorum biri durduruldu. İddialar konusunda ise biz de araştırıyoruz. Kurum içi huzursuzluğun olduğu da söylenti, devlet kurumlarında böyle bi şey olmaz” dediler.

* Tekstil Fabrikaların birinde inceleme gezisi sırasında Bakan’a bilgi veren Fabrika yetkilisinin yanına gelen AKP'li bir siyasi“ Sayın Bakanım, buranın işçi alımı da doğrudan bizim parti tarafından yapılıyor. Fabrikanın işçiye ihtiyacı olunca partiyi arıyorlar yani iyi bir partilimizdir” diye araya girdi. Bakan Şimşek, bu sözü duymamış gibi fabrika yetkilisini dinlemeye devam etti.

* Bakan, OSB’deki gezisinin son bölümünde nihayet gazetecilerin sorusunu alabileceğini söyledi ama bu kez de Haber merkezlerine geç kalma kaygısını taşıyan basın mensupları sorularını yerel boyuttan çok genel boyutlu sorarak geçiştirmeye çalıştılar. Yani Malatya’ya müjde veremediler.

* TSO’da yapılan ve İşadamları ile bakanın bir araya geleceği toplantıya işadamlarının katılımı neredeyse yok gibi idi. Aktif 4.000 üyesi olan TSO’nun organizasyonu özellikle işadamları tarafından hiç beğenilmedi. Toplantıya ekonomik anlamda yaşadıkları sıkıntıları Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanına en azından duyurmak için gelen ESOB, ESKKK, MASİAD başkan ve yöneticileri de aynen gazeteciler gibi bu ortamı bulamadılar.

* Yeşilyurt ilçesinde başlayan 2. günün program akışında da ciddi sıkıntılar yaşandı. Programa son anda eklenen Kırlangıç Köyü ziyaretini öğrenen AKP'li milletvekili“ Bu da nereden çıktı?” diyerek gezinin o bölümüne bir oda başkanı ile birlikte katılmadı. Bu sıkıntı gezinin son durağı olan ve 3-4 saat rötarlı Battalgazi ilçesi sakınlerince de hissedildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız