SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İsmail Beşikçi Konferansı

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:45:57
İsmail Beşikçi Konferansı
A- A+ PAYLAŞ

Kürt Sorunu konusundaki araştırma eserleri ve tezleri ile tanınan Sosyolog, Araştırmacı-Yazar Dr. İsmail Beşikçi ve 2011 milletvekili seçimlerinde BDP listesinden Adıyaman Bağımsız Milletvekili Adayı olarak seçime giren ancak kazanamayan Veli Büyükşahin’in konuşmacı olarak katılacağı ‘İnsan Hakları Bağlamında Kürt Meselesi – Kimlik ve İnanç Sorunu’ konulu konferans bugün (1 Aralık Pazar) düzenleniyor. 

İnsan Hakları Derneği Malatya Şubesi tarafından düzenlenen konferans 2. Ordu Karargahı karşısındaki belediye konferans salonunda gerçekleştirilecek. 

Saat 12.00’de başlayacağı belirtilen konferanstan sonra Dr. İsmail Beşikçi okurlarına kitaplarını imzalayacak. 

17 Yılın Hapiste Geçirdi 

Kürt sorununa ilişkin araştırma, konuşma ve tezleri nedeniyle çok sayıda soruşturmaya uğrayan, üniversitedeki akademik görevinden ihraç edilen ve hayatının 17 yılını düşünceleri nedeniyle hapiste geçiren Dr. İsmail Beşikçi adına kurulan İsmail Beşikçi Vakfı’na ait internet sitesinde Beşikçi’nin yaşamı şu şekilde anlatılıyor: 

“İsmail Beşikci 7 Ocak 1939’da Çorum’un İskilip ilçesinde doğdu. Türk ve Hanefi bir ailenin çocuğudur. Babası, Osmanlı döneminde öğretmenlik ve 1930’larda ise bakkallık yapmış olan Hüsnü (1899-1978) ve annesi ise Zahide (1898-1987)’ dir. Ailenin en küçüğüdür. Vasfi ve Muhiddin adlı ağabeyleri ve Satı adında ablası vardır.

İlkokulu İskilip’te Azm-i Milli ve Misak-ı Milli ilkokullarında, ortaokulu ise İskilip Ortaokulu’nda tamamladı. Liseyi ise Çorum merkezdeki Çorum Lisesi’nde (şimdiki Atatürk Lisesi) bitirdi. 1958 yılında başarılı bir dereceyle Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne girdi. Bu başarısı, O’na İçişleri Bakanlığı bursunu kazandırdı. 1962 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin idari bölümünden mezun oldu.

Beşikci’nin Kürtlerle ilk karşılaşması 1961 yılındadır. O tarihte fakültede üçüncü sınıftan dördüncü sınıfa geçmiştir. Staj için kendi isteğiyle Elazığ’a gider. Vali ve kaymakamların yanında staj yapar. Askerliğini ise 1962-64 yılları arasında Bitlis ve Şemdinli’de yapar. Kürtleri daha iyi tanıma fırsatını bulur. 1964’te Erzurum Atatürk Üniversitesi sosyoloji kürsüsünde asistan olur. 1965’te göçebe Alikan Aşireti’nin toplumsal yapısı üzerine doktora tezi çalışmasına başlar ve tezi kabul edilerek doktor unvanı alır.

İsmail Beşikci akademi çevrelerinin cesaret edip inceleme konusu yapamadıkları, Kürt toplumu gerçeği üzerinde araştırmalarını yoğunlaştırır ve bu konuda eserler vermeye, aynı zamanda şimşekleri de üzerine çekmeye başlar. Resmi ideolojiye göre Kürt diye bir millet ve Kürtçe diye bir dil yoktu. Nasıl olur da biri bu resmi ideolojinin dışına çıkardı? Hesabı görülmeliydi…!

Nitekim hakkında başta üniversite çevresinden olmak üzere ihbarlar başlar. Bu ihbarlar sonucu Beşikci hakkında idari soruşturma açılır. 20 Temmuz 1970 de, “anayasaya aykırı kitap ve yazılar yazdı…” denilerek üniversitedeki görevine son verildi. Bu idari tasarruf üzerine Beşikçi Danıştay’a başvurdu. Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verdi ama üniversite bu kararı uygulamadı. Bunun üzerine Beşikci, 1971 yılının başlarında bir sınav sonucunda Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde göreve başlar.

12 Mart döneminde, aynı idari soruşturma dosyası dikkate alınarak bu sefer sıkıyönetim komutanlıklarına ihbarlar yapıldı. Bu ihbarlar sonucu Beşikci hakkında, Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanlığı tarafından soruşturma açıldı ve gıyabi tutuklama kararı verildi. 19 Haziran 1971 günü tutuklandı. Bu sırada Beşikçi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ndeydi. Fakültede gözaltına alınıp Diyarbakır’a gönderilir ve yüzlerce Kürt’le birlikte mahkemeye çıkartılır. 

Böylece, Beşikci’nin yaşamının 17 yılından fazla süresini geçireceği hapis ve bitmeyen yargılama süreçleri başlamış oldu. Bir bilim insanına yakışan tavır sergiledi. Gördüğü zulme rağmen eğilip bükülmedi. Bilim yolundan sapmadı. Hep bilim insanı olarak kaldı”. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız