SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İsmet Paşa, Malatya'da da Anıldı

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucularından, eski Cumhurbaşkanı ve Başbakanlardan, Malatya eski milletvekillerinden, büyük devlet adamı ve asker İsmet İnönü, ölümünün 32. yıldönümü dolayısıyla Malatya'da da törenlerle anıldı.

ANITTAKİ TÖREN..
İlk tören İnönü Anıtı önünde gerçekleştirildi. Buradaki anma töreni Valilik, 2.Ordu komutanlığı, Belediye Başkanlığı, İnönü Üniversitesi Rektörlüğü ve Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanlığı çelenklerinin anıta sunulmasıyla başladı. Anıt önündeki anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle sona erdi.

İNÖNÜ ANLATILDI..
Anma töreni daha sonra İl Özel İdare Müdürlüğü İl Genel Meclisi Salonu'nda davet etti. Buradaki anma töreninde de
“İsmet İnönü'’nün Askeri Kişiliği” konusunda 2.Ordu Komutanlığı Kurmay Albay Zafer Karataş. “İsmet İnönü’nün Hayatı ve Kişiliği” konusunda ise İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı. Prof. Dr. Mustafa Kılıç konuşma yaptılar.

2.Ordu Komutanlığı’ndan Kurmay Albay Zafer Karataş, konuşmasında ,”Mustafa Kemal, Anadolu'ya gitme çareleri ararken, daha önceden tanıdığı ve takdir ettiği İsmet İnönü ile görüşmüştür. Atatürk Samsun'a gitmeden bir gün önce İsmet İnönü ile yaptığı konuşmada 'Ben gidiyorum zamanı gelince seni çağıracağım, sen de gelirsin' sözleri İsmet İnönü'deki karamsarlığı giderici etki yapmıştır. Atatürk'ün Samsun'a çıkışı, Erzurum ve Sivas kongrelerinin ardından 27 Aralık 1919'de Ankara'ya gelmesi üzerine İsmet İnönü izin alarak Ankara'ya gelmiş ve 1 ay Mustafa Kemal'in karargahında çalıştıktın sonra geri çağrılması üzeri tekrar İstanbul'a dönmüştür. İngilizler tarafından Osmanlı Mebusan Meclisi'nin dağıtılması ve tutuklanmaların başlamasıyla, Atatürk'ü haber göndermesiyle bu kez kaçarak er kıyafetiyle 20 gün boyunca yürüyerek Ankara'ya varmıştır. İnönü 2.kez Ankara'ya gelip mücadeleye katıldığı 8 Nisan 1920 tarihinden düşmanın denize döküldüğü 9 Eylül 1922 tarihine kadar geçen 2.5 yıl içerisinde Atatürk'ün güvendiği ve kritik görevler verdiği bir komutanı ve arkadaşı olmuştur. Atatürk general rütbesinde başka arkadaşları olmasına rağmen Albay rütbesiyle İsmet İnönü'yü Genelkurmay başkanı yapmıştır. Askerlerin tarihi kişilikleri onların mesleki yetenekleri ve askerlik sanatındaki becerileriyle doğru orantılarıdır. Tarihimizin büyük asker ve devlet adamı olarak nitelendirdiği İsmet İnönü, yaşamının her yönünde olduğu gibi genç bir kurmay subayken de , komutan olduğu dönemlerde de kendisini yetiştirmek, mesleki bilgisini artırmak için çok çaba sarf etmiştir.“ dedi.

İnönü Ünivesitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mustafa Kılıç da konuşmasında,” İsmet İnönü 'yü 2 noktada görüyoruz. Birincisi ilk başbakan ve 2. Cumhurbaşkanımızdır. Bunun yanı sıra Dışişleri Bakanı olarak ondan önce Mudanya Konferansında müzakereci olarak çok önemli ve dikkat çeken noktaları olmuştur. Yabancı diplomat ' bu adama dikkat edin', çünkü görünüşte fizyolojik olarak ufak tefek, göze batmayan ve insan üzerinde izlenim bırakmayan bir kişi. Fakat dehası ve uygulamaları onu öne çıkarıyor. İkincisi olarak Lozan'ı görüyoruz. Lozan Barış konferansına gitmeden önce Atatürk'ten gerekli talimatları almıştır. Her hangi olumsuzluk olduğunda derhal geri dönmesi kararlaştırılmıştı. Görüşmeler sırasında geri çağrılmış, çalışmalar sonucunda İnönü hepimizin bildiği gibi Lozan Barış konferansını olumlu bir şekilde imzalamayı başarmıştır. Lozan barış konferansının yetkilerinin halen günümüzde nasıl yansıdığını hepimiz gayet iyi bilmekteyiz. Elbette Lozan'dan sonra Türkiye Cumhuriyeti Devletinin temelli atıldı. Büyük taarruzdan sonra medeniyet savaşı, uygarlık savayı başlayacaktır. Bu savaşta keskin rol oynayan yine 2.Cumhurbaşkanı , öncesinde de ilk başbakan İsmet İnönü'yü görüyoruz. Atatürk'ün gerçekleştirdiği devrimlerin uygulayıcısı olarak görüyoruz, iticisi olarak görüyoruz, yerleştiricisi olarak görüyoruz. 1930'lu yıllar dünyada ekonomik krizin olduğu yıllardır. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devletini de kuruluşunun müteakiben gelişmesini başlattığı yıllardır. En önemli bulgu, hiç bir yerden borç almadan, kendi kıt kaynaklarını kullanarak gelişmede büyük bir hamle başlatılmasında yine İnönü'nün rolünü görüyoruz. 40 'lı yıllar hepimizin bildiği gibi çok daha sorunlu yıllar olarak görüyoruz. 2. Dünya savaşı yılları. Dünya o günlerde çalkalanmaktadır., Türkiye'nin kaderi de konuşulmaktadır. İnönü 'Yeni bir Dünya kurulur Türkiye'de bu dünyada yerini alır', demiştir. Türkiye'de büyük yatırımların Şeker Fabrikalarının, bez fabrikalarının, büyük fabrikaların hızla yayıldığını görüyoruz. Gelişmeler var 2. Dünya Savaşı yıllarında bir çok ürünlerin Ordumuz adına depo edilmesi ve saklanması söz konusu. Silolar ağzına kadar buğdaylarla dolu. 2.Dünya Savaşı başlamış ama hiç bir Türk'ün burnu kanamamıştır. İnönü ülke gezileri yaparken kendisine yöneltilen bir soruya " Evet sizlere açlık, açı ve sıkıntı yaşatmış olabilirim ama sizleri babasız bırakmadım' biçiminde ifade etmiştir. Bir çocuğa da aynı şekilde ' Seni şekersiz bıraktım ama babasız bırakmadım' demiştir.” dedi.

KATILANLAR..
Anma törenine Vali Osman Derya kadıoğlu, 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Tuncay Çakan, 7.Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Mehmet Çetin, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Sırrı Günaydın ile askeri ve mülki erkan, CHP İl Başkanı Niyazi Ergin Gökçe, Polis MYO Öğrencileri ile bazı sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

AKIN GELEMEDİ..
Öte yandan, Belediye Başkanı Cemal Akın'ın, geçtiğimiz Perşembe günü Malatya Sivil Toplum Kuruluşları ile ilgili bir toplantıya katılmak üzere İstanbul'a gittiği, hafta sonu dönecek olması nedeniyle yerine vekil bırakmadığı, ancak hava koşulları yüzünden dönemediği için İnönü törenine katılamadığı, vekili de olmadığı için belediyeyi temsilen Belediye Başkan Yardımcısı Sırrı Günaydın'ın törende hazır bulunduğu öğrenildi.

Bu arada, daha önceki yıllarda İnönü Anıtı önündeki törende, sadece resmi kuruluşların çelenk sunma töreni yapılırken ve CHP'nin anma töreni resmi törenin ardından gerçekleştirilirken, bu kez CHP de çelengini resmi tören kapsamında anıta koydu ve CHP "Ana Muhalefet Partisi" olarak anons edildi.

ADD'NİN AÇIKLAMASI..
İsmet İnönü'nün ölümünün 32. yılı dolayısıyla yazılı açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir de, İnönü'nün yaptıklarıyla, düşünceleriyle, anılarıyla hep aralarında olduğunu belirtip, "Büyük devlet ve siyaset adamı İsmet İnönü, Kurtuluş Savaşı'ndan başlayarak yurdumuza ve halkımıza değerli hizmetlerde bulunmuştur. Büyük önder Atatürk'ün silah arkadaşı ve başvekili İsmet İnönü, ilke ve devrimlerinin yerleştirilmesini kendine ilke edinmiş, demokrasi ve laikliğin sağlam temellere dayanmasını sağlamıştır'' dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız