SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İsmet Paşa Malatya'da Törenlerle Anıldı

A- A+ PAYLAŞ

İsmet İnönü, ölümünün 34. Yıldönümü'nde Malatya'da da anıldı.

Anma töreni İnönü Anıtı önünde başladı. Buradaki törende Vali Halil İbrahim Daşöz, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Alaeddin Örsal, Belediye Başkanı Cemal Akın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu ile AKP, CHP ve Muharip Gaziler Derneği Başkanları tarafından çelenk sunuldu. Buradaki anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle sona erdi.

Anma töreni daha sonra İl Özel İdare Genel Sekreterliği Toplantı Salonu'nda devam etti. Buradaki törende 2.Ordu komutanlığı'ndan Kurmay Albay Erdal Dodurga 'İsmet İnönü'nün Askeri Kişiliği' konulu konuşma yaptı. Dodurga konuşmasında, "İsmet İnönü, 1.Dünya Savaşı'nda komutanlık yapmış, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılışına tanık olmuş, bu yıkıntılar arasından Atatürk'le birlikte, onun en yakın arkadaşı ve yardımcısı olarak, çağdaş bir Türkiye'nin kuruluşunu gerçekleştirmiş ulusal bir kahraman adıdır. Atatürk'ün ölümünden sonra da onun en sadık arkadaşı, devrimlerinin yılmaz bekçisi ve Türk Milletinin özverili bir koruyucusu olmuştur. Atatürk ilk ve devrimlerinden asla taviz vermeyen tutum ve davranışları İnönü'yü ölümsüz yapan en önemli özelliğidir. İnönü tarafından 50 yıl önce söylenen ' Bir memlekette namus erbabı, namussuzlar kadar cesur olmadıkça o memleket için kurtuluş yoktur' sözü bugün daha çok geçerlidir" dedi.

Topçu Kurmay Albay Dodurga konuşmasında daha sonra şunları belirtti:

“İnsanlık tarihinin siyasal ve kültürel yapılanmasında çeşitli faktörler rol oynar. Bu faktörler arasında, bir milletin sahip olduğu milli değerler ile onlara yön veren liderler önemli bir yer tutar."

Anma töreninde 'İnönü'nün Siyasi Kişiliği' ile ilgili olarak konuşan Cumhuriyet Lisesi Tarih Öğretmeni Erkan Erdoğan'da," İsmet İnönü 600 yıllık bir imparatorluğun çöküşüne tanıklık etmiştir. Onun yerine Ulus egemenliğine dayalı laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasından, çatısının örtülmesine ve güçlü- güvenilir bir devlet olarak 50 yaşına ulaşmasına varıncaya değin her aşamasında, her yönüyle Cumhuriyetimize katkıda bulunmuştur." dedi.

Özel İdare Salonu'ndaki konferansı, CHP üyesi olduğu belirtilen 75 yaşındaki Sultan Karadağ da, CHP il başkanı Celal Berktaş'ın yanında dinledi.

ANKARA'DAKİ TÖREN..
Türkiye Cumhuriyeti'nin 2. Cumhurbaşkanı ve Atatürk'ün silah arkadaşı İsmet İnönü, ölümünün 34. yılında Anıtkabir'deki mezarı başında düzenlenen resmi törenle anıldı. Tören için TBMM Başkanlığı'nca görevlendirilen milletvekili heyetinde AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık da yeraldı.

Anıtkabir'deki tören, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen ve beraberindeki heyetin, Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı. Heyetin Atatürk'ün kabrine ulaşmasının ardından İsen, Atatürk mozolesine çelenk bıraktı. Mozole önündeki saygı duruşunun ardından, İsmet İnönü'nün kabrinin bulunduğu bölüme geçildi. Burada Cumhurbaşkanlığı adına İsen, Başbakanlık adına Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, TSK adına Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, İnönü ailesi adına de İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker ve gelini Sevinç Toker'in çelenk bırakmalarının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Tören, İnönü ailesinin taziyeleri kabul etmesinin ardından sona erdi.

Törene, İnönü'nün kızı Özden Toker, gelini Sevinç Toker, torunu Gülsün Bilgehan'ın yanı sıra, Cumhurbaşkanlığını temsilen Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun, Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral Aslan Güler, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, CHP Genel Sekreteri Önder Sav, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden, Malatya eski Valisi ve Anayasa Mahkemesi Yedek Üyesi Mustafa Yıldırım ile çok sayıda üst rütbeli subay ve bürokrat katıldı.

MESAJLAR..
Bu arada İnönü’nün ölümünün 34.Yıldönümü dolayısıyla Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Tunçdemir tarafından açıklama yapıldı.

Tunçdemir açıklamasında, “ Ulus egemenliğine dayalı laik, demokratik, çağdaş bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasına yaşamsal değerde katkılar sağlayan, 2. Cumhurbaşkanımız, Gazi Mustafa Kemal ‘in en yakın düşün ve silah arkadaşı, büyük asker. devlet ve siyaset adamı İsmet İnönü’nün bedensel varlığı ile aramızdan ayrılışının 34. yılındayız” dedi.

ADD Şube Başkanı Tunçdemir yayınladığı mesajda ayrıca şunları belirtti:

“ Ülkemizin çağdaş bir kimlik kazanarak gelişmesinde yadsınmaz katkıları bulunan İsmet İnönü, kararları, düşünceleri ve ilkeli çalışmaları ile Türk Devrimi’nin başarıya ulaşmasında etkin rol oynamıştır. Tüm yaşamını ülkesinin bağımsızlığına, gelişip güçlenmesine adayan İsmet İnönü, 1. Dünya Savaşı’nda değişik cephelerde komutanlık yapmış, Osmanlı İmparatorluğu’nun emperyalist saldırganlar ve işbirlikçileri tarafından yıkılması sonrası, Gazi Mustafa Kemal’in öncülüğünde başlatılan bağımsızlık savaşına Gazi ile birlikte, onun en yakın arkadaşı ve yardımcısı olarak katılarak, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna yadsınamaz ve yaşamsal değerlerde katkılar sağlamıştır. 89 yıllık yaşamını ülkesi, ulusu ve devleti için çalışarak geçiren, ülkeleri, kararları ve düşünceleriyle Türk Devrimi’nin başarıya ulaşmasını sağlayan büyük devlet adamı İsmet İnönü’yü aramızdan ayrılışının 34.yılında saygı ve özlemle anıyoruz. Türk ulusu, İsmet İnönü’nün değerli hizmetlerini ve saygın kişiliği her zaman şükranla anılacaktır”

Öte yandan Malatya'da Malatyalılar Derneği Başkanı Erdal Karabağ da, yayınladığı mesajda, "Cumhuriyetimizin kurucularından ve 2. Cumhurbaşkanımız, değerli asker ve devlet adamı hemşerimiz merhum İsmet İNÖNÜ'yü ölümünün 34. yılında saygı ve şükranla anıyoruz."dedi.

FOTO: Görüş Gazetesi ve İHA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız