SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İsmet Paşa'nın Yaptırdığı Plan Olsaydı..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, doğalgaz çalışmaları esnasında kar ve yağmurun yağmaması için dua ettiğini ve bu duasının da tutuğunu söyleyerek, "Yoksa her yer çamur olsaydı, basın çarşaf çarşaf, kare kare verecekti" dedi. Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi'nde yaptığı konuşmada, çalışmaları hakkında geniş açıklamalarda bulunurken, 1930'lı yılların başında dönemin Başbakanı olan Malatya Milletvekili İsmet İnönü'nün Malatya'nın imar planı ile ilgili çalışmalarını anlattı. Akın, bu plan uygulanmadığı gibi, kaybolduğunu, uygulanması halinde Malatya'nın çok düzenli gelişen bir şehir olacağını bildirdi.

"RABBİM DUAMI KABUL ETTİ.."
Malatya İl Genel Meclisi'nde ayın konuğu olarak belediye çalışmaları hakkında bilgiler veren Belediye Başkanı Cemal Akın, ilginç açıklamalarda bulundu. Doğalgaz çalışmaları esnasında, çalışmalar bitene kadar kar ve yağmur yağmaması için dua ettiğini anlatan Başkan Akın, "Eğer dedim, 'her yer çamur olursa, basın her gün çarşaf çarşaf, kare kare verecekler' Rabbim duamı kabul etti. Neredeyse, Malatya'yı susuz bırakacaktım. Düşünün, 12. ayın sonuna kadar Malatya'da karın yağmadığı görülmüş mü?" şeklinde esprili ifadelerde bulundu.

Başkan Akın, Malatya'daki Beydağı'na 3-4 kez karın yağması durumunda kentte su sıkıntısının çekilmeyeceğini ümit ettiğini de sözlerine ekledi. Bu arada, Malatya'ya kış mevsimini ilk karı "epeyce" gecikmeli olarak Ocak ayında yağdı.

BELEDİYE BÜLTENİ..
Bu arada, Belediye Başkanı Akın'ın İl Genel Meclisi'ndeki konuşması ile ilgili olarak Belediye Basın Bürosu'ndan yayınlanan bülten şöyle:

"..İl Genel Meclisi’nin konuğu olan Belediye Başkanı H.Cemal Akın, görev süresi içerisinde yaptığı hizmetlerle ilgili bilgiler vererek, İl Genel Meclisi üyelerinden gelen soruları cevaplandırdı.

İl Genel Meclisi tarafından başlatılan ve her ay bir konuğun davet edilmesinin çok faydalı bir uygulama olduğunu belirten ve bu konuda İl Genel Meclisi Başkanı ile üyelerine teşekkür eden Belediye Başkanı H.Cemal Akın, her kesimin değerli fikirlerini alıp, bu fikirlerden istifade ederek, Malatya’yı bir adım daha ileriye götürmenin hedefi içerisinde olacaklarını söyledi.

Bu tür uygulamanın Ortak Aklın çoğaltılması ve geliştirilmesi açısından da çok faydalı bir gelişme olduğunu, amaçlarının el ele verip Malatya’ya daha iyi hizmet etmek olduğunu belirten Başkan Akın, Malatya’nın modern ve çağdaş bir şehir olması için şehirleşmenin önüne geçen her türlü engeli aşacaklarını söyledi.

Belediye Başkanı H.Cemal Akın, Malatya Belediyesi’nde bugüne kadar Belediye Başkanlığı yapan bütün kişileri, hizmet adına taş üstüne taş koyanları şükranla andığını söyledi. Akın yaptığı kısa giriş konuşmasından sonra, göreve geldiği tarihten buyana yaptığı hizmetler hakkında ana başlıklar halinde bilgiler verdi.

Başkan Akın, Belediye eski Başkanlarından A.Münir Erkal tarafından kredisi bulunan, Mehmet Yaşar Çerçi tarafından da inşaatına başlanan, Atıksu Arıtma Tesisi’nin 1.5 yıllık yoğun bir çalışma neticesinde çevre düzenlemeleriyle birlikte faaliyete geçirildiğini, İnönü Caddesi üzerine 2 adet araç alt geçidinin yapıldığını, Belediye tarihinde ilk defa yağmursuyu drenaj kanallarının yapıldığını, bu kanallar sayesinde Malatya’da daha önce yaşanan su baskın ve birikintilerinin büyük oranda önüne geçildiğini, Fabrika alanı dışındaki Şeker arazileri ile, Sümer Holding ve Meyvecilik Araştırma Enstitüsü arazilerinin Malatyalıların hizmetine sunulması çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Uzun bir süreden beri Malatya Belediyesi’ne devri konusu gündemde olan Sümer Fabrikası arazisinin tapusunun 2006 Nisan ayında alınarak inşaat çalışmalarına başlandığını kaydeden Başkan Akın, bu parkın 2007 yılı sonunda hizmete sunulması için çalışmaların yoğun bir şekilde sürdüğünü ifade etti.

Şehircilikte kişi başına düşen yeşil alan miktarının 14 m2 olması gerektiğini, ancak bu rakamın Malatya’da 0.2 m2 olduğunu da söyleyen Başkan Akın, yapacakları yeşil alan ve park düzenlemeleriyle bu rakamı yükselteceklerini belirtti.

Dönemlerinde Galericiler Sitesini yaparak hizmete sunduklarını belirten Başkan Akın, bu sitenin şehir merkezindeki çirkin görüntünün azaltılmasının yanı sıra, trafik yoğunluğunun azaltılmasında da faydasının olduğunu söyledi.

Sağlık ve Sosyal İşlerin Belediyelerin asli görevleri olmamasına rağmen, Belediye Sağlık ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde Yeni Camii yanında Sağlık Polikliniklerinde vatandaşlara ücretsiz sağlık hizmeti verdiklerini ve ayrıca da Taştepe’de modern bir sağlık ocağını yaparak vatandaşların hizmetine sunduklarını belirten Akın, bugüne kadar 112 bin kişiye sağlık hizmeti, 22 bin aileye de sosyal yardımda bulunduklarını kaydetti.

İş makinesi olarak görev süreleri içerisinde Malatya Belediyesi’ne 4.1 trilyon liralık takviye yaptıklarını kaydeden Başkan Akın, bunların haricinde Belediye arkasında çok katlı otopark yaparak hizmete sunduklarını, 4 adet daha yapmayı planladıklarını, 50 km yeni yol açma ve genişletme, 175 kilometre kanalizasyon, 34 kilometre içmesuyu şebekesi döşediklerini, 5 bin tonluk su deposu, 3 milyon 856 bin m2 asfaltlama, 54 bin m2 kaldırım düzenleme, engelliler için kaldırımlara rampa çalışması yaptıklarını söyledi.

852 daire olarak planlanan TOKİ evlerinin girişimleri sonucunda Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın destekleriyle bu sayının 2384’e çıkarıldığını, Yeşiltepe’ye Park ve Trafik Eğitim Pisti yapıldığını, Karagöz deresinin ıslah edildiğini, bina dış cephelerinin boyandığını, vefat eden CHP’li Belediye Meclis Üyesi merhum Ali Tozan adına Anaokulu yaptırdıklarını da kaydeden Akın, kurdukları Malatya Yardım Gönüllüleri Derneği’nin çok güzel işler yaptığını, buraya bağışta bulunanların, bağış miktarları kadar vergilerinden düşebileceklerini belirterek, herkesi buraya yardım etmeye çağırdı. Akın ayrıca Malatya’da bir gelenek haline gelen Dini Yayınlar ve Kitap Fuarı ile İftar Çadırı’nın da her yıl açıldığını bildirdi.

Malatyaspor’un Malatya’da yaşayan herkesin müşterek değeri olduğunu, bu yüzden Malatyaspor’un Malatya’ya çok faydasının olduğunu söyleyen Belediye Başkanı Akın, kendilerinin bugüne kadar Malatyaspor kulübüne 5.6 trilyon liralık destek sağladıklarını, ancak kulübe bütün kişi ve kuruluşların destek çıkmasını, şu anda da kulübün bu yardım ve desteklere büyük ihtiyacı olduğunu belirtti.

Belediye Başkanı H.Cemal Akın, şu anda devam eden hizmet ve projeleriyle ilgili olarak da bilgiler verdi.

Doğalgaz şebeke çalışmalarının Malatya’da 14 Nisan 2006 tarihinde başladığını, 22 Ağustos tarihinde ise Malatya’da gazın yakıldığını belirten Başkan Akın, Türkiye’de bu kadar kısa sürede doğalgazı yakan bir ilin bulunmadığını söyledi. Aralık 2006 ayı itibariyle Malatya nüfusunun yüzde 80’inin yaşadığı 41 mahalleye doğalgazın verildiğini de kaydeden Başkan Akın, bugüne kadar 300 kilometre dolayında doğalgaz şebekesi döşendiğini de bildirdi.

Yani Camii Çevre Düzenlemesiyle birlikte Malatya’nın en eski tarihi eserlerinden birisi olan Yeni Camii’nin ortaya çıkarıldığını belirten Akın, bu düzenlemeye ek olarak Fuzuli Caddesi’nin çevreyoluna bağlanacağını, araç alt geçitlerinin devamında ise Sanayi ve Emeksiz kavşaklarına köprülü üst kavşak yapılacağını da sözlerine ekledi.

Malatya’nın İmar Planı’nın yapılması için merhum İsmet İnönü tarafından Ankara’nın imar planını yapan firmanın Malatya’ya gönderildiğini, bu firma tarafından yapılan imar planının maalesef Malatya’da uygulanmadığını ve kaybolduğunu belirten Belediye Başkanı Akın, “Eğer o plan Malatya’da uygulanmış olsaydı, Malatya bugün Kayseri gibi düzenli bir şekilde gelişirdi. Biz göreve geldiğimizde bu planı arşivlerde aradık ama maalesef bulamadık. Malatya şu anda Cumhuriyetin ilk yıllarında açılan yollarla ulaşımı sağlıyor. O zaman araçlar onlarla ifade ediliyordu, şu anda ise 100 bin dolayında araç var Malatya’da” dedi.

Beydağı eteklerinin imara açılması için karar aldıklarını ve şu anda bu bölgenin imar planı çalışmalarının devam ettiğini de kaydeden Başkan Akın, Malatya’nın şu anki imar alanının 100 bin dönüm civarında olduğunu, Beydağı eteklerinde 60 bin dönüm arazinin imara açılmasıyla Malatya’nın imar alanının yarı yarıya artacağını söyleyerek, bu bölgenin hem depreme dayanıklı bir bölge olduğunu, hem de arazilerin yüzde 95’ler seviyesinde mera ve hazine arazisi olduğunu ve çok güzel seyir özelliği bulunduğunu belirtti.

Buraya yapılacak olan imar planları sayesinde geniş yolların, sosyal alanların, çok katlı ve bahçeli konut alanlarının, korulukların, çok geniş ve uzun bir Güney Çevreyolu ile ‘Yeni Bir Malatya’ kurulacağını kaydeden Akın, bu bölgede 300 bin dolayında insanın yaşayacağını kaydetti.

Yeni Belediye hizmet binası ile ilgili olarak bir dizi talihsizliklerin yaşandığını kaydeden Başkan Akın, kendilerinin göreve gelmeden önce bu binanın ihalesinin yapıldığını, ancak ihaleye katılanların şikayeti üzerine ihalenin Kamu İhale Kurumu tarafından iptal edildiğini, daha sonra kendilerinin ihale yaptıklarını, yaptıkları bu ihaleyi alan firmanın da zarar edeceğini anlayınca çeşitli bahaneler uydurduğunu ve mahkemelik olduklarını söyleyerek, İller Bankası ile görüştüklerini, 2007 içerisinde alacakları krediyle bu binanın inşaatına başlanması çalışmalarını yürüttüklerini söyledi. Akın, binanın 2008 yılı içerisinde bitmesini tahmin ettiklerini de sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı H.Cemal Akın’ın konuşmasını büyük bir dikkatle dinleyen İl Genel Meclis Başkanı Bekir Çelik ile üyeler, konuşmanın sonunda Belediye Başkanı H.Cemal Akın’a teşekkür ettiler.

Meclis Başkanı Bekir Çelik ve Üyeler, bugüne kadar kafalarında bazı soru işaretleri olduğunu, ancak Başkan Akın’ın anlattıklarıyla bu soru işaretlerinin çözüldüğünü ve tatmin olduklarını ifade ettiler..."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız