SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İsrail BM Soruşturmasını Kabul Etti

A- A+ PAYLAŞ

İsrail’in 31 Mayıs’ta yaşanan kanlı Gazze filosu baskınını Birleşmiş Milletler’in soruşturmasını kabul ettiği bildirildi. Soruşturma 10 Ağustos'ta başlayacak.

İsrail'in uluslararası kamuoyundan gelen baskılara daha fazla dayanamayarak 31 Mayıs'ta yaşanan Mavi Marmara baskınını BM'nin oluşturacağı bir komisyonun soruşturmasını kabul ettiği bildirildi. Reuters haber ajansı Ban'ın uluslararası soruşturmanın 10 Ağustos'ta başlayacağını açıkladığını duyurdu. Komitenin ilk raporunu Eylül ortasında sunması bekleniyor.

AFP'ye konuşan Türk hükümet kaynakları, Ankara'nın BM'nin soruşturmasını ve İsrail'in işbirliği yapma kararını memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Jerusalem Post’un haberine göre Yeni Zelanda’nın eski Başbakanı Geoffrey Palmer’ın başkanlığında kurulacak soruşturma komitesine ABD, BM, İsrail ve Türkiye’den temsilciler katılacak. Ancak haberde Türkiye’nin henüz Ban’a soruşturma komitesiyle ilgili resmi bir yanıt vermediği bildirildi.

AFP haber ajansı da Ban’ın Pazartesi günü komitede bir İsrailli ve bir Türk üye bulunacağını söylediğini duyurdu. Komisyonun son üyesinin Kolombiya'nın koltuğunu bu hafta terk etmesi beklenen Devlet Başkanı Alvaro Uribe olduğu ifade edildi.

"TÜRKİYE'DEN ESKİ BİR MÜSTEŞAR KATILACAK"

Haaretz gazetesi ise komisyonda Türkiye’den eski bir Dışişleri Bakanlığı müsteşarının bulunacağını öne sürdü. Gazete, İsrail’in komisyona göndereceği temsilcinin kim olacağının henüz belirlenmediğinin altını çizdi.

Konunun, İsrail’in önde gelen yedi bakanının bugün yaptığı toplantıda görüşüldüğü belirtildi. Komisyonun daha sonra İsrail Bakanlar Kurulu’nun da gündemine gelmesi bekleniyor.

İLK ADIM BARAK-BAN GÖRÜŞMESİ

İsrail Radyosu’nun bugün bildirdiğine göre Savunma Bakanı Ehud Barak, geçtiğimiz Cuma New York’a yaptığı ziyarette filo baskını sırasında yaşananların BM tarafından soruşturulmasını prensipte kabul ettiklerini BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’a iletti.

İsrailli bir diplomatik kaynak, konunun Barak-Ban görüşmesinin ana maddesi olduğunu ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi 1 Haziran’da baskının uluslararası soruşturmaya açılması yönünde bir karar almıştı. BM Genel Sekreteri Ban uzun bir süredir İsrail’e “hızlı, tarafsız, güvenilir ve şeffaf” bir soruşturma yapılması için baskı yapıyordu.

İsrail bir süredir BM’den ve Türkiye’den gelen baskılara direniyordu. Bunun yerine İsrail hükümeti tarafından kurulan Turkel Komitesi’yle kendi içinde bir soruşturma yönetiyordu.

BAN İSRAİL'İN KATILIMINI İSTİYOR

Ban, geçen ay yaptığı açıklamada İsrail’in filo baskınıyla ilgili iç soruşturmasının “önemli” olduğunu ancak “uluslararası güvenilirliği” olmayacağını söyledi. BM Genel Sekreteri, İsrail hükümetine Tel Aviv ve Ankara’nın katılımıyla üçüncü tarafların yapacağı bir soruşturma için baskı yapmasının nedeninin de bu olduğunu belirtti.

Geçen ay neden bir uluslararası komisyon oluşturmadığı sorusuna Ban, İsrail’in “tam işbirliği olmadıkça tam ve güvenilir bir soruşturma yönetmenin imkansız olduğu” cevabını vermişti. Ban, “Dolayısıyla zaman alsa bile bu konuyu İsrail hükümetiyle görüşmeye devam ediyorum” açıklamasını yapmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız