SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İsrail, 'Demir Perde' Kuruyor

A- A+ PAYLAŞ

İsrail'in, Gazze ve Lübnan'dan atılan roketlere karşı geliştirdiği "Demir Kubbe" savunma sisteminin test aşamasını başarıyla tamamladığı açıklandı.

İsrail Savunma Bakanlığı, test aşaması tamamlanan ve roketleri havada vurarak düşürebilen savunma sisteminin kasım ayında konuşlandırılmaya hazır olduğunu açıkladı.

Bakanlık, füze savunma sisteminin saldırı roketlerini yok ederken çekilen görüntülerini de yayınladı. Bu görüntülerde, ilk kez eş zamanlı atılan çoklu roketlerin sistem tarafından başarıyla durdurulduğu görüldü.

İsrail Savunma Bakanlığı, sistemin 5 ila 70 kilometre arasında menzili bulunan roketlere ve havan toplarına karşı etkili olduğunu belirtti.

DÜNYADA İLK

Uzmanlar, "Demir Kubbe" anti-roket sisteminin türünün ilk örneği olduğunu ifade ediyor.

İsrail sınırlarına yerleştirilecek “Demir Kubbe” ismi verilen sistem, gelen roketleri tespit etmek, önlerini kesmek ve havada parçalamak için radar kullanıyor.

İsrail bu savunma sistemi sayesinde, Filistin’deki Hamas ve Lübnan’daki Hizbullah militanlarının attığı roketleri engellemeyi amaçlıyor.

MALİYETİ TARTIŞMA YARATTI

Füze sisteminin maliyeti de ülkede tartışma konusu oldu.

"Demir Kubbe" sisteminin güvenlik açısından kendisini ispatladığı söylense de, ev yapımı ucuz roketleri engelleyebilmek için atılan her bir füzenin 50 bin dolara malolması eleştirilere yol açtı. Filistin'den atılan basit roketlerin 100 dolara, Grad füzelerinin ise 8 bin dolara malolduğunu belirten analistler, İsrail'in daha az maliyetli bir savunma sistemi üretebileceğini savunuyor.

OBAMA DA DESTEK VERİYOR

ABD Başkanı Barack Obama da mayıs ayında, İsrail'in "Demir Kubbe" projesine destek olmak amacıyla Kongre'den 205 milyon dolar istemişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız