SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İsrail'den Haber Vermişler!

A- A+ PAYLAŞ

Uçbağlar Mahallesi’nde yaptırılacak 24 derslikli lisenin temelinin yaklaşık 3.5 ay önce atılmasına rağmen, o tarihten bu yana okul inşaatına başlanmamasına yönelik haberler konusunda kamuoyu aydınlatıcı bilgilendirme, en önemlisi de okulun inşaatına başlanmasını beklerken, okulu yaptıracağını taahhüt eden işadamı Nurettin Uğur, bu konuda haber yapan yayıncı kuruluş ve kişilere tepki gösterdi.

Nurettin Uğur, ortağı olduğunu söyleyen ve 12 Haziran seçimlerinde AKP’den aday adayı olan Kemal Oğuz ile birlikte kameraların karşısına geçerek bugün bile inşaatın başlamasına yönelik tek çivi çakılmayan inşaatın gecikme nedenlerine ilişkin mantıklı izahlar yapmak yerine, gerçekleri çarpıtarak sözkonusu haberlerin ticari itibarını zedelemeyi hedeflediğini ileri sürdü.

Uğur, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut’un ‘Yahudi ortağı İsak Nino Debahar’dan ayrıldığı için yeni bir protokol yapıldı’ açıklamasını gazetecinin iddiası gibi algılayıp, Mehmet Bulut’un bu açıklamasını yayınlayan gazeteci için ‘İstersem onu bitiririm’ şeklinde tehdit savurdu.

Haberleri yazan ve yayınlayanların, yani asıl muhatapların davet edilemediği toplantının en çarpıcı açıklaması, bu konuda yapılan haberlerdeki bilgileri teyit edercesine konuşan  inşaat mühendisi Faruk Bayar’dan geldi. Nurettin Uğur’un ‘Sayın Valimize biz Eylül’ün sonuna doğru başlarız dedik. Bugün itibariyle 2 hafta geçiyor ama biz çok hızlı başlayıp önünüzdeki sezona yetiştireceğiz’ demesine karşılık, inşaat mühendisi Faruk Bayar, okul inşaatının maliyetini kısma çabası içinde olduklarını ve bu nedenle henüz inşaat fiyat araştırması aşamasında bulunduklarını açıkladı. Bu sözler bile tek başına konuya ilişkin haberleri doğruluyor.

Panik halini yansıtan, öfke, tehdit, hakaret, çarpıtma ve yanıltma içermekten başka bir şey ifade etmeyen açıklama, okul inşaatını engelleyen nedenler konusunda aydınlatıcı bir işlev yerine getirmezken, tam tersine yeni soru işaretleri yarattı.

Valiliğin, dava konusu olmasına rağmen, ‘Bölgenin çok acil okul ihtiyacı var’ gerekçesiyle çok sayıda polisle operasyon düzenletip, boşalttırdığı arsada, daha sonra söz konusu işadamının yaptıracağı okulun temeli 6 Temmuz 2011 tarihinde Vali Ulvi Saran, Belediye Başkanı Ahmet Çakır ve Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut’un da katıldığı bir törenle teme atılmıştı.

Malatya Belediyesi’nden inşaat ruhsatı bile alınmadan temeli atılan okulun inşaatının temel atma töreninin üzerinden yaklaşık 3.5 ay geçmesine rağmen başlamaması ise eleştirel haberlerin konusu olmuştu.

Sözkonusu haberlerin muhatabı olan Malatya Valisi Ulvi Saran, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut ve okulu yaptırmayı taahhüt eden İşadamı Nurettin Uğur uzun bir süre sessizliğe gömülmüş, daha sonra Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, yaptığı açıklamada işadamı Nurettin Uğur’un halen inşaat malzemesi satan firma arayışında olduğunu açıklamıştı. Mehmet Bulut aynı açıklamasında, okulun yapımına katkı vereceği açıklanan Yahudi işadamı İsak Nino Debahar’ın ortağı Nurettin Uğur’dan ayrıldığını ve Yahudi işadamının okul yaptırmaktan vazgeçtiğini söylemiş, gelişen yeni durumdan sonra Nurettin Uğur ile 2. bir protokol imzalandığını söylemişti.

VALİNİN TERCİHİ: BİLGİ YERİNE SANSÜR

Malatya Valisi Ulvi Saran ise okul inşaatının henüz başlamadığına yönelik eleştirel haberlerin yayınlandığı günlerde, kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapmak yerine, daire müdürlerinin hizmet alanları ile ilgili basına bilgi vermesini sıkı bürokratik hiyerarşiye bağlayan bir sansür genelgesi yayınlamayı tercih etmişti.

Tüm bu gelişmeler süresince, haberin taraflarından biri olan işadamı Nurettin Uğur’a söz hakkı tanımak, haberin objektif unsurlarının tamamlanması için Nurettin Uğur şirket telefonundan aranmasına ve konuyla ilgili sorular iletilmesine karşın Uğur, sorularımızı cevaplamak yerine, Malatya’ya gelerek, gerçeklerin kamuoyuna duyurulmasından duyduğu rahatsızlık ve panikle basın toplantısı düzenledi ve çelişkili açıklamalar yaptı.

Oysa söz konusu haberlerde 2 basit ve temel soruya cevap aranıyordu.

1-                 Belediye başkanının bulunduğu bir törende ruhsatsız olmasına karşın alelacele temeli atılan okulun inşaatı 3.5 ay geçmesine karşın neden başlamadı?

2-                 Okul inşaatına hemen başlanmayacak idiyse, yaklaşık 100 polis ve özel harekât personeli eşliğinde ‘Örgüt evi basar gibi’  görüntüler eşliğinde üzerindeki meyvelerle çok sayıda kayısı ağacı neden kesildi, en fazla 20 gün daha neden beklenmedi? Yani o aceleniz neydi, şimdiki vurdumduymaz tavrınız nedir?

Okulun yapımını taahhüt eden işadamı Nurettin Uğur bu sorulara cevap vermezken, soruları gündeme taşıyan yayıncı kuruluşları ve gazetecileri suçlamayı tercih etti.

Yahudi ortağından ayrılmasına dair iddiayı Malatya düşmanlığı olarak niteleyen işadamı, ‘Ortağı İsak Nino Debahar’dan ayrıldığı için Nurettin Uğur’la yeni bir protokol yapıldı’ şeklinde açıklama yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut’lu muhatap olması gerekirken, Bulut’un bu açıklamasını yayınlayan gazeteciyi ticari itibarını sarstığı gerekçesiyle ‘Onu bitiririm’ sözleri ile tehdit etti.

İSRAİL’DEN ÖĞRENMİŞ

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut’un ‘Yahudi ortağından ayrılmış. Bu yüzden 2. bir protokol yapıldı’ şeklindeki açıklamasını da içeren haberden İsrail Tel Aviv'de yaşayan bir başka Yahudi arkadaşının kendisini aramasıyla haberdar olduğunu söyleyen Uğur, okulun inşaatına Eylül ayı sonunda başlayacaklarını taahhüt ettiklerini, sadece 2 haftalık bir gecikme olduğunu söyledi.

Buna karşılık Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, yaptığı açıklamada, okul inşaatına başlanması konusundaki gecikmeye ilişkin eleştirilerin haklı olduğunu, bir gecikme yaşandığını doğrulayarak ‘Nurettin Uğur ile görüştüm., okulu yaptıracağını söyledi. Kendisiyle görüşmemde okul inşaatı için gerekli demir, tuğla, çimento için ilgili firmalarla görüştüğünü ve sipariş verdiğini söyledi. İnşaat malzemesi satan firma arayışında olduğunu ve bağlantı sağladığını bildirdi. Zaten Malatya’ya böyle bir taahhüdü var. Bunu kamuoyunun önünde deklare etti. Kendisinin Malatya’mıza bu okulu kazandıracağından eminim’ demişti.

İNŞAATIN MALİYETİNİ KISMAK İÇİN ÇALIŞIYORLARMIŞ

Toplantının en çarpıcı açıklaması, bu konuda yapılan haberlerdeki bilgileri teyit edercesine konuşan  inşaat mühendisi Faruk Bayar’dan geldi. Nurettin Uğur’un ‘Sayın Valimize biz Eylül’ün sonuna doğru başlarız dedik ama bugün itibariyle 2 hafta geçiyor ama biz çok hızlı başlayıp önünüzdeki sezona yetiştireceğiz’ demesine karşılık, 3.5 aydır başlamayan inşaatın mühendisi Faruk Bayar, okul inşaatının maliyetini kısma çabası içinde olduklarını ve bu nedenle henüz inşaat fiyat araştırması aşamasında bulunduklarını açıkladı.

Bu arada konuyla hiçbir ilişkisi ve okul yaptırıma protokollerinde imzası olmayan, 12 Haziran 2011 seçimleri için AKP’den milletvekili aday adayı olan Kemal Oğuz ise, okulun üzerine yapılacağı arazi ile ilgili olarak ‘Devlet arazisine çöreklenen Malatya’da ismi sayılır bir Parlak ailesi var. Devletimiz kendi arazisinden arkadaşları çıkarmak için 270 bin TL bir parayı hesaplarına yatırmıştır. Devlet arazisi üzerine, kendilerinin olmayan bir arazi üzerine ağaç dikmişlerdir, araziyi sebeplenmişlerdir. Devlet de bunu mahkeme kararıyla bedelini ödemiştir’ şeklinde bir suçlamada bulundu.

Nurettin Uğur'un ortağı olduğunu söyleyen söz konusu aday adayından gelen bu suçlamaya göre, bir aile hem devlete ait araziyi işgal ediyor, hem de devletin mahkemesi işgali cezalandırmak yerine, işgalcileri 270 bin TL para ile ödüllendiriyor!

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız