SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İsrail'i Eleştirdi, Kovuldu

A- A+ PAYLAŞ

Beyaz Saray'ın en kıdemli muhabiri olan Helen Thomas'ın, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yaptığı baskının ardından bu ülkeyi eleştirmesi, işinden olmasına neden oldu.

89 yaşındaki Thomas'ın geçen hafta basında yer alan video görüntüleri kendisine pahalıya patladı. Görüntülerde Thomas, İsrail'de yaşayan Yahudilerin geldikleri ülkelere geri dönmesini istiyor. Yahudilerin Polonya ve Almanya'ya geri gitmelerinin gerektiğini belirten Thomas, ''Yahudiler Filistin'den defolup gitsinler. Polonya ve Almanya'ya, Amerika'ya ya da her nere ise oraya dönsünler" ifadelerini kullanıyor.

GAZETECİ ARKADAŞLARI DEVREYE GİRDİ
Thomas'ın çalıştığı Hearst Haber Ajansı, muhabirlerinin söz konusu video üzerine işten çıkarıldığını duyurdu. Helen Thomas için gazeteci arkadaşları devreye girdi.

Gazetecilerin Hearst Haber Ajansı'nı sert dille eleştirmesi üzerine, bu kurum resmi olarak açıklama yapmasa da, deneyimli muhabirin Beyaz Saray'daki toplantılara katılma hakkını elinden alacağı, ancak diğer işlerine devam etmesine izin vereceği tahmin ediliyor. Thomas, Hearst Haber Ajansı'nın dışında çalıştığı Nine Speakers adlı ajanstan da kovuldu.

Duayen muhabir, videoda dile getirdiği Yahudi karşıtlığı sözlerinden dolayı özür diledi. Ancak özürü fazla bir işe yaramadı. Nine Speakers'tan yapılan resmi açıklamada; Thomas'ın saygıdeğer bir gazetecilik kariyeri olduğu, ardından gelen kadın gazetecilere yol açarak öncülük yaptığı ancak ortaya çıkan Orta Doğu'ya dair yorumları yüzünden onunla artık çalışamayacakları belirtildi.

BEYAZ SARAY: ELEŞTİRİLER SAVUNULACAK GİBİ DEĞİL
Beyaz Saray sözcülerinden Ari Fleischer, Thomas'ı eleştirenler kervanına katılmış ve duayen muhabirin yazarlık yaptığı Hearst'ten kovulmasını açıkca istemişti.

Pazartesi sabahı yıllardır oturduğu, Beyaz Saray basın toplantısı salonundaki ön sıradaki koltuğu boş kalan Helen Thomas için, Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, muhabirin sözlerinin savulunacak ve izah edilebilecek bir tarafının bulunmadığını ifade etti. İftira ve İnkara Karşı Mücadele Birliği (ADL) başta olmak üzere diğer Yahudi dernekleri deneyimli muhabiri sert bir dille eleştirip, ''anti-semitik'' olmakla suçladı.

BUNU BAŞKA BİR ÜLKE YAPSA..
Lübnanlı bir aileden dünyaya gelen Thomas, İsrail tarafından saldırıya uğrayan yardım gemisi Gazze ile ilgili geçen hafta Beyaz Saray sözcüsünün yaptığı basın toplantısında, "Bu saldırıya Amerika olarak bağımsız bir tepkiniz yok mu?" sorusunu sormuş ve "Bunu başka bir ülke yapsa silaha sarılırdık" diye eleştirmişti.

Eleştiriler ve çalıştığı kurumlar tarafından işten çıkarılmasının üzerine Thomas, pazartesi günü emekliye ayrıldığını açıkladı. Deneyimli muhabir ve yazar Thomas, bundan sonra aktif olarak muhabirlik mesleğini sürdürmeyeceğini ve emekliye ayrıldığını söyledi. Thomas, Beyaz Saray'daki muhabirlik görevini John F. Kennedy'den bu zamana kadar yürütüyordu.

GEÇEN YIL DOĞUM GÜNÜNÜ OBAMA İLE KUTLAMIŞTI
ABD Başkanı Barack Obama ile doğum tarihleri aynı olan Helen Thomas, geçtiğimiz yıl başkan tarafından yapılan sürpriz doğum günü partisiyle gündeme gelmişti.

Başkan Obama, basın toplantısı sırasında elinde taşıdığı ve bir tek mumun üzerinde bulunduğu küçük keki Thomas'a getirmiş, doğum gününü kutlamıştı. Obama, Helen Thomas'ın kekin üzerindeki mumu söndürüp doğum günü dileği dilemesini istemiş, duayen muhabir de, dünya barışı ve gerçek bir sağlık reformu tasarısı isteğini Başkan'a iletmişti. Obama kendisinin 48, Thomas'ın ise 89'cu yaş gününü birlikte kutlayarak ABD Başkanı olarak bir ilke imza atmış ve Beyaz Saray muhabiri ile birlikte doğum gününü kutlayan ilk başkan olmuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız