SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İsrail'le Kirli İşbirliği

A- A+ PAYLAŞ

ABD'nin İsrail hakkında Dökme Kurşun Operasyonu'yla ilgili Birleşmiş Milletler (BM) soruşturması açılmaması için kapalı kapılar ardında birçok girişimde bulunduğu ortaya çıktı.Olayla ilgili açıklanan ve Foreign Policy dergisinde yayımlanan bir Wikileaks belgesi, İsrail'in 2008 sonunda çoğu sivil bin 500'den fazla kişinin öldüğü Gazze Şeridi'ne yönelik operasyonda savaş suçu işlemekle suçlandığı BM raporunun geri çekilmesi için baskıları arttıran ABD'nin, daha rapor yayımlanmadan BM'nin İsrail hakkında soruşturma açmaması için büyük çaba harcadığını gösteriyor.

Wikileaks aracılığıyla sızdırılan bir diplomatik belgeye göre ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice, operasyonun sona ermesinden yaklaşık 5 ay sonra 4 Mayıs 2009'da üç defa görüştüğü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'u, İsrail'in Gazze'deki BM binalarına saldırısı dışında soruşturmanın genişletilmemesi konusunda ikna etmeye çalıştı.

Belgede yer alan "Sayın Rice operasyonla ilgili yapılanların yeterli olduğu ve konunun kapatılması konusunda kararlı bir tavır alınması gerektiğini vurguladı" ifadesi, ABD'nin diplomatik bir dil kullanmak yerine, Ban'ı soruşturma açmaması için adeta zorladığına işaret ediyor.

ABD ayrıca, İsrail'le beraber BM İnsan Hakları Konseyi'nin operasyonla ilgili soruşturma için Güney Afrikalı Yargıç Richard Goldstone başkanlığında bir komisyon oluşturulmaması için aktif bir çaba harcadı.

İsrail'in sivilleri kasten hedef alarak savaş suçu işlemekle suçlandığı raporun yayımlanmasının ardından Rice'ın, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon'a raporu incelediklerini ve bazı bölümlerinden endişe duyduklarını ifade ettiği belirtiliyor.

SENATO'DAN ÇAĞRI

Richard Goldstone, ay başında Washington Post'ta yayımlanan yazısında, "Şimdi bildiklerimi o zaman bilseydim, ortaya farklı bir belge çıkardı" ifadesiyle İsrail'in savaş suçu işlediğine inanmadığını belirtmişti.

Bu yazının ardından harekete geçen İsrail, raporun geri çekilmesi için diplomatik kampanya başlatırken, ABD de İsrail'e desteğini açıkça ortaya koydu.

ABD Senatosu, raporun iptal edilmesi için BM'ye çağrı yaptı. Çağrıda, raporun yazarı Richard Goldstone'un İsrail'in sivilleri hedef aldığı yönündeki bulguların yanlış olduğunu belirtmesinin ardından, konseyin raporu iptal etmesi ve raporla ilgili atacağı adımları gözden geçirmesi istendi.

Bununla da yetinmeyen ABD, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan "İnsan Hakları Konseyi'nin İsrail'i adaletsiz ve yanlış bir şekilde suçlamaya devam etmemesi amacıyla yeniden düzenlenmesine yardım etmesini" istedi.

ABD ve İsrail'in girişimlerine rağmen Goldstone raporu geri çekmesi yönündeki çağrıları reddederken, Goldstone'la beraber raporu hazırlayan diğer müfettişler raporun arkasında durduklarını açıkladı.

ABD HER ZAMAN İSRAİL'İN ARKASINDA

İsrail'i birçok konuda destekleyen ABD'nin Goldstone raporuyla ilgili tavrı elbette şaşırtıcı değil.

ABD İsrail'in geçen yıl 31 Mayıs'ta Gazze'ye yardım götürmeye çalışan Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve 9 Türk'ün öldüğü askeri operasyon konusunda da İsrail aleyhine bağımsız soruşturma açılmasına karşı çıkmış ve İsrail tarafından yürütülen soruşturmanın "inandırıcı, tarafsız ve şeffaf" olduğunu savunmuştu.

Filistin Yönetimi'yle barış görüşmelerine de arabuluculuk yapan Washington ayrıca yerleşimler konusunda zaman zaman eleştirdiği İsrail'i sert bir şekilde uyarmaktan kaçınıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız