SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İsrail'le Kriz

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye ile İsrail arasında karşılıklı açıklamalarla başlayan yeni dizi krizi, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın diplomatik ayıbıyla iyice alevlendi. İşte dakika dakika 24 saattir yaşanan gelişmeler:

11 OCAK
SAAT 15:30 - İLK AÇIKLAMA - Başbakan Erdoğan, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ile düzenlediği basın toplantısında, "Bakın dün Gazze dün yine bombalandı. Ne oldu da Gazze bombalandı? Ne var?" diyerek, İsrail'in son operasyonlarına tepki gösterdi.

VİDEO YAYINA HAZIRLANIYOR

SAAT 16:40 - KURTLAR VADİSİ KRİZİ - İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, “Kurtlar Vadisi” dizisine ilişkin olarak diplomatik girişimde bulunarak, Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Oğuz Çelikkol'u çağırdı.

SAAT 21:00 - İsrail'in rahatsızlığını dile getirmesinin ardından Kurtlar Vadisi'nin yapımcısı Pana Film, “Dizi doğruları söylemeye ve yanlışları teşhir etmeye devam edecektir” açıklaması yaptı.

SAAT 22:15 - SERT ÇIKIŞ - İsrail Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan'ın açıklamalarına yanıt verdi ve "Türkler İsrail devletine vaaz verecek en son kişiler" dedi.

12 OCAK
İki ülke arasındaki ipler yeniden gerilmeye başlamışken, esas kriz sabahın erken saatlerinde İsrail basınına yansıyan haberlerle patlak verdi.

SAAT 08:00 - AYALON KRİZİ - Haberler ve görüntüler, Ayalon'un büyük bir diplomatik ayıba imza attığını ortaya koydu.

SAAT 08:08 - AYIBIN GÖRÜNTÜLERİ - Ayalon, Bakanlığa davet ettiği Çelikkol'u daha alçak bir kanepeye oturttu ve bunu görüntülemek üzere medyayı davet etti. Çelikkol'a yiyecek veya içecek herhangi bir şey ikram edilmezken, Ayalon, İbranice olarak da “Bizim altımızda oturduğunu ve burada sadece bir bayrak bulunduğunun görünmesini istiyoruz” dedi.

SAAT 08:30 - TÜRKİYE ÇATLAĞI - Bu diplomatik ayıp, sadece Ankara'nın değil İsrail basınının ve askeri yetkililerin de tepkisini çekti. İsrail ordu yetkilileri, Ayalon'u sert dille eleştirdi. İsrail'de koalisyonun şahin kanadını temsil eden Avigdor Lieberman önderliğindeki Dışişleri Bakanlığı Türkiye'ye karşı sert tutumu savunurken, daha ılımlı kanattan Ehud Barak'ın Savunma Bakanlığı ise Türkiye'yi kaybedilmemesi gereken bir müttefik olarak görüyor.

SAAT 08:45 - İsrail basını, Ayalon'un büyük ayıbının Lieberman'ın bir planı olduğunu öne sürdü. İddialara göre, Lieberman önderliğindeki şahinlerin amacı Barak'ın Pazar günkü Türkiye ziyareti iptal ettirerek iki ülke ilişkilerini iyiden iyiye koparmak.

SAAT 10:30 - AYALON’DAN SAVUNMA - Ayalon, kendisine yönelik tepkilere sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yanıt vererek, dizide gösterilen sahnelerin, İsrail karşıtlığının "anti-semitizmin yeniden paketlenmiş" haline dönüştüğünü kanıtladığını söyledi. Ayalon ayrıca özür dilemeyeceğini ifade etti.

SAAT 12:00 - İSRAİL ELÇİSİ ÇAĞRILDI - İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, dışişleri bakanlığına çağrıldı ve "Herkes haddini bilecek" mesajı iletildi.

SAAT 14:10 - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Çelikkol'un maruz kaldığı muameleye, gereken cevabın verilmesi gerektiğini bildirdi.

SAAT 14:30 - İsrail Sanayi Bakanı Ben-Eliezer, diplomatik ayıbı "yakışıksız" olarak nitelendirdi.

SAAT 14:45 - Dışişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili ilk açıklama yapıldı. Açıklamada, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nın Erdoğan'ın sözlerine yönelik değerlendirmesinin "iç siyasi mülahazalarla yapılan ve amacını aşan" ifadeler olduğuna inanıldığı belirtilerek, "şiddetle" kınadı.

SAAT 16:45 - Başbakan Erdoğan, İsrail'deki mevcut yönetimin bir koalisyon hükümeti olmasının yapılanları mazur göstermeyeceğini söyledi.

SAAT 16:45 - ÖZÜR BEKLENTİSİ - Dışişleri Bakanlığı'ndan bu kez de Ayalon ayıbıyla ilgili açıklama geldi. Ayalon'un Oğuz Çelikkol ile yaptığı görüşme sırasında takındığı tavır ve bunu yansıtış biçimine ilişkin izahat ve özür beklendiği bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız