SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşsiz Sayısı 25 Bini Geçti

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:27:37
İşsiz Sayısı 25 Bini Geçti
A- A+ PAYLAŞ

Vali Vasip Şahin, kurum ve kuruluşların sanayici ve iş adamlarının kalifiye eleman taleplerini karşılama konusunda istihdam politikalarını kararlılıkla uygulamasını istedi. 

Malatya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nun Ocak ayı toplantısı gerçekleştirildi. Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü’ndeki salonda Vali Vasip Şahin başkanlığında yapılan toplantıya, kurulun üyesi kamu kurum ve kuruluşu yöneticileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantının açılışında Vali Şahin, Çalışma ve İş Kurumu bünyesinde düzenlenen 'Girişimcilik' konulu kursa katılanlara sertifikalarını verdi.

Şahin, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nun, kuruluşu itibariyle ildeki istihdamın geliştirilmesi ve mesleki eğitimin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar yaptığını anlatarak, il ekonomisinin gelişmesine katkı sunmak için kalifiye eleman ve iş gücünün arttırılmasının sağlanmaya çalışıldığını ifade etti.

Vali Şahin, İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu'nun ilin istihdam politikasında belirleyici rol oynadığını belirterek, "Bizimde Malatya'daki İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, eskiye göre daha bir verimle ve daha bir gayretle Malatya’yı ve ülkemizi 2023’e taşıyacak istihdam politikalarının oluşumunda katkısı artar, katkıda bulunur. Özellikle Malatya bazında baktığımızda sanayicilerimizin ve istihdam üreten iş adamlarının en büyük sorunu ve şikayeti; kalifiye insan gücü, nitelikli insan gücü. Bizler bu anlamda kurumlar olarak politikalarımızı kararlılıkla uygularsak sanayicinin ve iş adamlarının beklentileri karşılanmış olur" şeklinde konuştu.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’na sunulan Çalışma ve İş Kurumu Raporu’nda, işsizlik rakamları verilerek, kuruma kayıtlı iş arayanların sayısının 2012 yılı sonu itibariyle 25 bin 340 kişi olduğu belirtilerek, bunun 12 bin 438’inin ilköğretim mezunu, 7 bin 193’ünün orta öğretim mezunu olduğu kaydedilip, iş arayanlar arasında 3 doktora ve 82 yüksek lisans mezunu bulunduğu aktarıldı. İşsizlerin 15 bin 471'inin erkek, 9 bin 869’unun ise kadın olduğu belirtildi. İşsizlerin yaş grubu içinde en yüksek rakam 15 bin 854 ile 20 ile 34 yaş grubu arasında bulunuyor. Kayıtlı işsizler arasında 105 kişi 65 ve daha üzeri yaş grubunda bulunuyor.

Malatya’da yıllara göre işsiz sayısı 2008 yılında 15 bin 169 kişi, 2009 yılında 25 bin 125 kişi, 2010 yılında 20 bin 780 kişi, 2011 yılında 22 bin 663 kişi olarak gerçekleşmişti. Malatya’da 2012 yılında işsiz sayısı 25 bin 340'a yükseldi.

Raporda, “2012 yılı sonu itibarıyla Çalışma ve İş Kurumu tarafından özel sektörde 6 bin 129 kişi işe yerleştirilmiştir. Kamu ve özel sektörde olmak üzere ise 6 bin 394’ü erkek, bin 837’si kadın olmak üzere toplam 8 bin 231 kişi işe yerleştirilmiştir. 2012 yılında İl Müdürlüğümüze toplam bin 31 özürlü, 121 eski hükümlü başvurmuş olup, bu kişilerden 172 özürlü ve 4 eski hükümlü işe yerleştirilmiştir” denildi.

Çalışma ve İş Kurumu’nun açtığı kurslarla ilgili olarak ise şu bilgiler verildi:

"2012 yılı sonu itibariyle 14 girişimcilik kursu, 36 istihdam garantili işgücü yetiştirme kursu, 29 işgücü yetiştirme kursu (genel), 9 özürlülere yönelik, 1 eski hükümlülere yönelik, 4 hükümlülere yönelik, 40 işbaşı eğitimi (Staj Programı), 86 UMEM projesi, 58 UMEM projesi / İEP olmak üzere toplam 277 proje açılmış olup, bu projelerde 4 bin 435 kişiye eğitim verilmiştir."

Toplum Yararına Çalışma Programları (TYÇP) hakkında ise, “TYÇP faaliyetleri yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bu kapsamda 2012 yılı sonu itibariyle 2012 yılında toplam 104 kurs açılmıştır. Söz konusu kurslardan 82’si kadın, 2 bin 244'ü erkek olmak üzere 2 bin 326 kişi faydalanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

İşsizlik sigortası hakkında da Çalışma ve İş Kurumu’nun 2012 yılı çalışması şu şekilde aktarıldı: "İşsizlik sigortası kapsamında yıl sonu itibarıyla başvuran 2 bin 513 kişidir. Bin 800 kişi 'İşsizlik Ödemesi' almaya hak kazanmıştır. Başvuran 713 kişinin ise ödeme şartlarını taşımamaları nedeniyle başvuruları kabul edilmemiştir. İşsizlik sigortası kapsamında maaş alan kişiler İl Müdürlüğümüz tarafından mesleki eğitim kurslarına yönlendirilmekte olup, eğitimi kabul etmeyen kişilerin işsizlik maaşları kesilmektedir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız