SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşsiz Sayısını Bilgisayar Artırmış!

A- A+ PAYLAŞ
 
Malatya'da resmi işsizlik rakamının 19 bin 278 olduğu bildirildi.
 
Malatya İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Vali Ulvi Saran'ın başkanlığında Öğretmenevi'nde toplandı. Toplantıya kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldılar. Vali Ulvi Saran, "İşsizlik oranın Türkiye ortalamasını çok altına düşmesi gerekiyor. İş kapasitesini arttırmamız gerekiyor. Bu bağlamda kurum ve kuruluşlarımız, meslek teşekküllerimiz, hep birlikte Malatya'nı işsizlik sorununa çare bulmak durumundayız" dedi.
 
Vali Saran, TEKEL'den İl Özel İdaresi'ne devredilen depoların konfeksiyon atölyelerine devredilmesi ile birlikte Malatya'da yaklaşık 4-5 bin kişinin istihdam edileceğini söyleyerek, depoların konfeksiyon atölyesi olarak sadece İstanbul ve Batı illerindeki atölyelerini Malatya'ya taşıyarak üretim yapacak olan firmaların kullanımına verileceğini ifade etti.
 
Toplantıda çalışmalar hakkında bilgi veren İŞKUR il Müdürü Durmuş Doğan, "Yeşil kartlı vatandaşlarımızın kendilerine uygun işlere anında yönlendirilebilmesi amacıyla Malatya Merkez Yeşil kart Bürosunda İŞKUR Hizmet Noktası oluşturulmuştur. Aynı kapsamda Sosyal Yardımlaşma Vakıflarının büyük çoğunluğunda İŞKUR Hizmet Noktaları oluşturulmuştur. İŞKUR ile SGK arasında veri tabanı eşleştirme çalışmaları devam etmektedir. Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından İŞKUR İl Müdürlüğü personellerine kurumların işleyişleri ile ilgili eğitim verilmiştir. İşgücü piyasası ihtiyaç analizlerinde yardım alan kişilerin araştırmaya dahil edilmesi ile ilgili İl Müdürlüğümüz tarafından çalışmalar yapılmıştır. Ancak, Genel Müdürlüğümüz tarafından ikinci bir emre kadar konuyla ilgili çalışmaların durdurulması istenmiştir" dedi.
 
FIRAT İNSAN KAYNAKLARI VE İSTİHDAM FUARI AÇILACAK
Doğan, "İlimizin İşgücü Piyasası İhtiyaç Analizi çalışmaları çerçevesinde gerçekleştirilecek anket çalışması dışında ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapılabilmesi amacıyla İŞKUR İl Müdürlüğüne yetki verilmiştir. Verilen bu yetki çerçevesinde başta İnönü Üniversitesi olmak üzere ilgili birimlerle görüşülmüş, çalışmalar son aşamasına gelmiştir. İlimizde İŞKUR Malatya İl Müdürlüğü girişimleri ile 2011 yılı Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan Fırat İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'nın organizasyonu için bir komisyon kurulmasına ve konuyla ilgili her türlü araştırma ve inceleme organizasyon yapmak üzere İŞKUR İl Müdürlüğüne yetki verilmiştir. Fırat İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı hazırlıkları devam etmekte olup, bu çerçevede 5-6-7 Mayıs 2011 tarihlerinde fuar organizasyonunda görevli personellerimiz ile birlikte Kocaeli'nde gerçekleştirilen Doğu Marmara İnsan Kaynakları ve İstihdam fuarı ziyaret edilerek çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alınmıştır. Ayrıca fuar organizasyonunun sağlanması amacıyla İnönü Üniversitesi, Malatya Belediyesi ve İŞKUR İl Müdürlüğü'nün katılımıyla bir komisyon kurulmuştur” diye konuştu.
 
Doğan, Malatya'da 30 Haziran 2011 tarihi itibariyle 19 bin 278 kayıtlı işsizin bulunduğunu belirterek, bu rakamın hepsinin işsiz olmadığını kaydetti. Doğan, "Kurumumuza kayıtlı işsizlerin 703'ü Okur Yazar Olmayan, 666'sı Okuryazar, 9 bin 800'ü İlköğretim, 6 bin 132'si Lise ve Dengi okul mezunu, bin 139'u Ön lisans, 814'ü Lisans, 24'ü Yüksek lisans mezunlarından oluşmaktadır. Kurumumuza kayıtlı işsizlerin çok büyük bir kısmı genç işsizlerden oluşmaktadır. 15-29 yaş aralığında değerlendirdiğimiz bu grupta ki işsizlerin 9 bin 764 kişi toplam işsizler içindeki oranı yüzde 50,6'dır" şeklinde bilgi verdi.
 
İŞSİZLİKTEKİ ARTIŞ BİLGİSAYAR SİSTEMİNDEN KAYNAKLANDI
Doğan, sözlerini şöyle tamamladı:
 
"2007 yılından itibaren artış gösteren işsiz sayısı 2010 yılında azalmaya başlamıştır. 2010 Sonunda 20.780 olan kayıtlı işsiz sayısı, 2011 yılının ilk 3 ayında hızlı bir düşüş göstermiş, Mart ayı sonuyla 14.802'ye gerilemiştir. Kayıtlı işsiz sayısı 30 Haziran 2011 itibariyle 19.278 olarak belirlenmiştir. Mart ayından itibaren pasif duruma düşen işsizlerin kayıtları kurumumuz bilgisayar sistemi tarafından anında tekrar aktif duruma getirilmektedir. Bu sebeple işsiz kayıtlarında artış gerçekleşmektedir. Ayrıca kayıtlı işsizlerimizin tamamı işsiz olmayıp daha iyi şartlarda iş arayan işçileri de kapsamaktadır. 2011 yılı Ocak ayında bin 457, Şubat Ayında 909 Mart ayında bin 90, Nisan ayında 837 Mayıs ayında 866, Haziran ayında 917 kişi olmak üzere toplam 6 bin 76 kişi kurumumuza başvurmuştur. Geçen yıl aynı dönemde başvuran kişi sayısı 9 bin 224 idi. Geçen yıl ile kıyaslandığında 3 bin 148 kişilik bir düşüş görülmektedir. 2011 yılı ilk 6 ayında 2 BİN 203'ü erkek, 680'i kadın toplam 2 bin 883 kişi kurumumuz aracılığı ile işe yerleştirilmiştir. 2010 yılı ilk 6 ayında işe yerleştirilen kişi sayısı 845 kişi idi. Geçtiğimiz yıl ile kıyaslandırdığında işe yerleştirme oranında yüzde 240'lık bir artış gerçekleştirilmiştir.”
 
Toplantıda diğer konular hakkında bilgi alışverişi yapıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız