SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşsizlerin Yüzde 38'i Kadın

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:59:18
İşsizlerin Yüzde 38'i Kadın
A- A+ PAYLAŞ

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu toplantısı yapıldı.Malatya’da 2014 Mart ayı sonu itibarı ile 22 bin 693 olan kayıtlı işsiz sayısı, Mayıs ayı sonu itibariyle 24 bin 20’ye yükseldi.

Malatya İş Kurumu (İŞ-KUR) İl Müdürlüğü Salonu’nda yapılan ve Vali Yardımcısı Abdulkadir Duran’ın başkanlık ettiği toplantıya, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Nacar, Çalışma İş Kur İl Müdür Vekili Nebahat Duran, Fırat kalkınma Ajansı (FKA) Genel Sekreter Vekili Mesut Öztop,  kurul üyesi bazı daire müdürleri, üniversite, işveren- işçi sendikaları, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Eski tutuklu ve hükümlülerin iş bulmasının kolaylaştırılması için özel sektörde işe yerleştirilmeleri sırasında ‘Adli sicil kaydı’ istenmemesi için Adalet Bakanlığı’na yasal düzenleme yapılması önerisi ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun denetim personelinin sayısının arttırılması yönünde de Çalışma Bakanlığı’na teklif sunulması konulu iki önerinin de görüşüldüğü toplantı öncesi İş Kur’un faaliyetlerine ilişkin sunum yapıldı.

Malatya’da Mayıs ayı sonu itibariyle kuruma kayıtlı işsiz sayısının 24 bin 20 kişi olduğu belirtilerek şu bilgiler verildi:

“Kurumumuza kayıtlı iş arayanların sayısı Mayıs ayı sonu itibarı ile 24 bin 20 kişidir. TÜİK verilerine göre Malatya’nın da içerisinde yer aldığı düzey olan TRB1 bölgesi olan Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinde işsiz sayısı 2013 yılı için 52 bin olup, söz konusu bölgede işsizliğin en fazla görüldüğü eğitim düzeyi yüzde 46,1 ile lise altı öğrenim seviyesidir.

Sosyal durumlarına göre işsiz sayıları: Normal statüde iş 

Kuruma kayıtlı 24 bin 20 işsizin kurum veri tabanına kayıtlı iş arayanların yüzde 95,87’sinin normal statüde iş arayanlardan oluşmaktadır. Engelli statüsünde iş arayanların oranı yüzde 3,48 iken, eski hükümlülerin oranı yüzde 0,64 olarak istatistiklere yansımaktadır.

Cinsiyetlerine göre kayıtlı işsizler; Yüzde 38’i kadın 

Kuruma kayıtlı 24 bin 20 kayıtlı işsizin yüzde 38’inin kadın, yüzde 62’sinin erkek iş arayanlar olduğu görülmektedir.

Yaş gruplarına göre işsizler; Genç nüfus işsiz 

Kuruma kayıtlı işsizlerin çok büyük bir kısmı genç işsizlerden oluşmaktadır. 15-29 yaş aralığında değerlendirdiğimiz bu gruptaki işsizlerin (11.429 kişi) toplam işsizler içindeki oranı yüzde 47,58’dir. Erkeklerde işsizliğin en fazla görüldüğü yaş grubu yüzde 14,13 ile 25-29 yaş grubu olurken ikinci sırada yüzde 12,19 ile 20-24 yaş grubu gelmektedir. Kadınlarda en yüksek oranın görüldüğü yaş grubu yüzde 9,62 ile 25-29 yaş grubu olup ikinci sırada yüzde 7,60 ile 20-24 yaş grubu yer almaktadır.

İşe yerleştirme sayıları; Kamuya sadece 61 işçi

Kuruma kayıtlı 24 bin işsize yüzde 10 civarında iş bulunabildi.   Özel sektöre 2 bin 186 kişi kurum aracılığıyla işe yerleştirilirken kamu kurum ve kuruluşlarına sadece 61 işsize iş bulunabildi. 1.537’si erkek, 710’u kadın toplam 2.247 işsize kamu kurum-kuruluşları ile özel sektörlerde kurum aracılığıyla işe yerleştirildi.

Meslek gruplarına göre dağılım; Niteliksiz işgücü  

Kurum aracılığıyla işe yerleştirilen işsizlerin en yüksek istihdamın gerçekleştiği meslek grubu yüzde 85 ile nitelik gerektirmeyen meslekler olurken, kadınlarda en yüksek istihdam yüzde 81 ile nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri sektörlerine yerleştirilmiştir. 

İl Müdürlüğü aracılığıyla Mayıs 2014 ayı sonu itibariyle açılan kursların sayısı ise; 43 İşbaşı Eğitimi (Staj Programı), 16 UMEM projesi, 6 Girişimcilik, 11 adet meslek edindirme kursu ve özel politika gerektirenlere yönelik düzenlenen 11 proje olmak üzere toplam 87 proje gerçekleştirildi.  Bu projelerde 1.074 iş arayana mesleki eğitim, 149 katılımcıya ise girişimcilik eğitimi verildi.  Toplum Yararına Program (TYP) çerçevesinde ise 2013 yılından devreden 22 adet TYP’den toplam 500 kişi yararlanmaktadır.

İşsizlik sigortası;  1527 kişiye işsizlik ödeneği 

İşsizlik Sigortası kapsamında 2014 yılı Mayıs ayında kuruma 261 kişi başvurdu. Bu başvurulardan 175 kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı.  86 kişinin işsizlik ödeneği talepleri reddedildi. Hali hazırda işsizlik ödeneği alan işsiz sayısı 1.527’dir İşsizlik sigortası kapsamında maaş alan kişiler İl Müdürlüğümüz tarafından mesleki eğitim kurslarına yönlendirilmekte olup, eğitimi kabul etmeyen kişilerin işsizlik maaşları kesilmektedir.

2014 Mayıs ayı sonu itibariyle İş ve Meslek Danışmanlığı Hizmetlerinden faydalanan 7.480 kişidir.

İŞKUR Hizmet Noktası olarak belediye başkanlıkları ve çeşitli kurumlarda toplam 54 hizmet noktamız faaliyettedir.

İhbar ve kıdem tazminatı 

Şikayet başvuru sayısı şöyle: Bölge Çalışma Müdürlüğü ile İl Müdürlüğünün birleşmesi sonrasında daha öncesinden Bölge Çalışma Müdürlüğünün görev alanına giren konularla ilgili olarak; İl Müdürlüğüne Mayıs 2014’te 149 adet şikayet başvurusu yapıldı.

En fazla şikayet konusu yüzde 24,16 ile ihbar tazminatı, yüzde 21,48 ile kıdem tazminatı ve yüzde 20 ile aylık ücret gelmektedir.”  

İşsiz sayısı arttı

Bu arada, Malatya’da 2014 Mart ayı sonu itibarı açıklanan kayıtlı işsiz sayısı 22 bin 693 kişi olarak açıklanmıştı. Nisan ve Mayıs aylarında Malatya’da kayıtlı işsiz sayısının bin 327 artış göstererek 24 bin 20’ye yükseldiği görüldü.

İstihdam ile verilen bu bilgilerden sonra bakanlıktan denetim elemanı talep edilmesi ve eski hükümlülerin işe yerleştirilmesinde adli sicil belgelerinin istenmemesi önerisinin yapılması oy birliği ile kabul edildikten sonra toplantı sona erdi. 

HABER-FOTO: Malatya Söz Gazetesi (Yaşar Karaaslan)- yenimalatya.com.tr (Güler Hazar)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız