SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İştahlı İnsanlarda Alzheimer Riski Yüksek

A- A+ PAYLAŞ

İştahı kontrol eden leptin hormonunun yüksek olduğu kişilerde Alzheimer hastalığı riskinin daha düşük olduğu tespit edildi.

Gönüllüler üzerinde 12 yıl süreyle yapılan araştırmada, leptinin düşük olduğu insanlarda bu hastalığın daha çok görüldüğü belirtildi.

Leptin hormonu yağ hücreleri tarafından üretiliyor ve beyne vücudun tok olduğu sinyalini göndererek, iştahın azalmasını sağlıyor. Söz konusu hormon uzun zaman obeziteyle mücadelede kullanıldı.

Şeker hastalığı bulunan obezlerin neden genelde uzun dönemli hafız sorunlarıyla karşılaştığını anlamak için fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, leptin verilen deneklerin labirentte yollarını bulmada daha becerikli olduğu tespit edilmişti.

Journal of the American Medical Association dergisinde yayımlanan son araştırmada, Boston Üniversitesi Tıp merkezi tarafından 198 gönüllüye 12 yıl boyunca düzenli beyin taraması yapıldı.

Zaman içinde, leptini düşük olan deneklerin dörtte biri Alzheimera yakalanırken, leptin hormonu yüksek olanlarda bu oran yüzde 6’da kaldı.

Alzheimer Araştırma Vakfı başkanı Rebecca Wood, daha önceki araştırmaların, orta yaşlarda obezitenin bunama riskini artırdığını gösterdiğini hatırlatarak, yeni araştırmanın bunda leptinin de rolü olabileceğini gösterdiğini belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız