SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İstanbul'da Devlet Töreni, Malatya'da Panel!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi tarafından, Turgut Özal’ın ölümünün 13. yıldönümü nedeniyle “Özal’ı Anarken” konulu bir panel düzenlendi. Konuşmacı olarak Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Akgündüz, Başbakanlık Eski Müşaviri Zeynel Abidin Akın ve Sanatçı Kenan Işık’ın katıldığı panel büyük ilgi gördü. Panelde parti il örgütü tarafından Turgut Özal için okutulacak mevlide katılmak üzere Malatya’ya gelen ANAP MKYK üyesi, Devlet Eski Bakanı Mehmet Keçeciler de bir konuşma yaptı. Bu arada, Özal'ın ölüm yıldönümü dolayısıyla, İstanbul'daki mezarı başında; ailesinin yanı sıra hükümet temsilcisi, resmi protokolun da katılımıyla bir "devlet töreni" gerçekleştirildi. Öte yandan, ANAP Malatya İl örgütü de Yeni Camide mevlid okuttu.

TEK RESMİ ORGANİZASYON..
Malatya Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele, Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cemal Akın, Devlet Eski Bakanı Mehmet Keçeciler, Malatya Emniyet Müdürü Orhan Savaş, Adalet ve Kalkınma Partisi MKYK Üyesi Öznur Çalık, İl Müftüsü Bekir Gerek, Anavatan Partisi İl Başkanı Soner Gökçe, ESKKK Başkanı Ali Evren, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis üyeleri, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, bazı vakıf, dernek ve oda başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

“TOPLUM KESİMLERİ ARASINDA DİYALOĞU SAĞLADI..”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından “Özal’ı Anarken” konulu panelin açış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Akın, Malatya Belediyesi’nin Malatya’nın yetiştirdiği büyük devlet ve siyaset adamı Turgut Özal’ı anmayı bir görev bildiğini belirterek, “ Turgut Özal, Türk siyaset hayatını yenileyen, dönüştüren, devletin görev ve sorumluluklarını; çağdaş anlamda yeniden yorumlayan, ve tanımlayan, vizyon kavramı ile geleceği planlama anlayışı kazandıran, bir politik lider ve devlet adamıydı” dedi.

Özal’ın birçok farklı ve birbiri ile çatışan politik fikri, aynı çatı altında, Türkiye’ye fayda sağlayacak şekilde, aynı potada birleştirdiğini belirten Belediye Başkanı Akın, “Merhum Özal, siyasi ve ekonomik istikrarı sağladı. 70’li yılların, çatışma ortamından beslenen unsurlarını devre dışı bırakarak, ülkede değişim ve istikrarı eş zamanda sağladı. Değişim ve istikrar da, üretime dayalı ekonomik modeli güçlendirdi. Bu aynı zamanda yeni iş alanları ve yeni istihdam alanları demekti” şeklinde konuştu. Akın, Özal’ın Türkiye’ye en büyük hizmetinin tüm toplumsal kesimler arasında barışı ve diyalogu tesis etmesi olduğunu vurguladı.

“EN ÖNEMLİ DEVLET ADAMLARINDAN BİRİYDİ..”
Akın’dan sonra bir konuşma yapan Devlet Eski Bakanı Mehmet Keçeciler, Belediye Başkanı Cemal Akın ile daha önce birlikte siyaset yaptıklarını hatırlatarak, “ Sayın Başkan kendisine ve Malatya’ya yakışır bir şekilde Özal’ı anmak amacıyla bu paneli düzenlemiş. Paneli öğrenince mutlaka panele katılmak istedim. Çok değerli Malatyalılarla birlikte olmak, Özal’ın hemşehrilerine konuşmak benim için gurur verici” dedi.

Keçeciler konuşmasında, “Rahmetli Özal’ı anlamak, anlatmak ne kadar zor. Özal’ı öğretmek ulvi bir görev. Genç nesillere öğretmek fevkalade faydalı. Özal bütün Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli devlet adamlarından birisiydi.

Özal’ın yaşadığı sağlık problemlerine rağmen Türkiye için hayati önem taşıyan bir toplantıya yatağından kalkıp gittiğini belirten Keçeciler, “Buna itiraz eden doktorlara ‘Durumumu ben sizden iyi biliyorum, ölürsem de milletimin yoluna ölürüm’ dedi ve seyahate çıktı, toplantıya katıldı. 5 milyar doları aldı geldi. Türkiye’ye enjekte etti. O sıkıntılardan o problemlerden Türkiye’yi kurtardı. Türkiye de az gelişmişlik zincirini kıran kişi kim ? derlerse bilin ki o sizin hemşerinizdir Malatyalılar. Özal ile ne kadar övünseniz azdır” dedi.

“HER HİZMET MİLLET İÇİNDİR..”
Devlet Eski Bakanı Mehmet Keçeciler’in yaptığı konuşmanın ardından başlayan panelin ilk konuşmasını Başbakanlık Eski Müşaviri ve belediye başkanı Akın’ın ağabeyi Zeynel Abidin Akın yaptı.

Zeynel Abidin Akın, Özal’ın çok sıkıntılı bir dönemde Başbakan olduğunu belirterek “Özal Türkiye’de yılların biriktirdiği problemlere neşter vurdu, tedavi etti. Zira o kendisinden öncekiler gibi tozu toprağı halının altına süpürmedi. Çünkü rahmetli Özal liderdi. Liderler yetişkin, bilgi birikimine sahip, önde giderek tehlikelere göğüs gerer, kendisine inananları huzur ve refaha götürürdü. Özal bunları yaptı. Özal iktidarının ilk yıllarında daha önceden yapmış olduğu hazırlıklar nedeniyle, onlarca yıldır biriken idari, sosyal ve ekonomik meseleleri çözüme kavuşturdu. Gerekli yapısal değişiklikleri yaptı. İleri ve çağdaş sistemin gereklerini yerine getiren Özal, rekabete dayalı serbest pazar ekonomisinin şartlarını iktidarının ilk yıllarında gerçekleştirdi” dedi.

Özal’ın siyasi ve ekonomik icraatlarını gerçekleştirirken, dünyadaki gelişmeleri bilen, yaptığından emin bir liderin rahatlığı içinde olduğunu söyleyen Zeynel Abidin Akın, “ Rahmetli Özal’ın ekonomik alanda gerçekleştirdiği değişim, halkının kendisine olan güvenini haklı çıkarmıştı. Kendi ifadesi ile kambiyo rejimi kökten değiştirilmiş, döviz taşıma suç olmaktan çıkarılmıştı. Özal’ın akut hale, kangren hale gelmiş problemleri çözerek verdiği hizmetler bu kısa dönem içerisine sığmayacak kadar çoktur” dedi.

“MİLLETLE KANI UYUŞMUŞTU..”
Rotterdam İslam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Akgündüz ise Özal’ın ufku geniş, geleceği görebilen ve ilme önem veren Türkiye’nin yetiştirdiği ender isimlerden biri olduğunu belirterek, Özal’ın tarihe bakışı ile ilgili bilgiler verdi.

Prof. Dr. Akgündüz, “Bu milletin içerisinden çıkarak ‘Yeter söz milletindir’ diyen ve ortaya atılan iki önemli lider rahmete vasıl oldu. Bunlardan biri Turgut Özal’ın en büyük vasfı milletle kanının uyuşmasıdır. Siz ne kadar önemli devlet adamı olursanız olun, dünya çapında ilim adamı olun, en büyük ticaret adamı olun, eğer milletinizle kanınız uyuşmuyorsa daima resmi toplantılarla anılırsınız, böylesine bir milletin katılımıyla değil. İşte Özal’ın üstünlüğü burada. Bugünlerde Türkiye’nin önüne ısıtılıp ısıtılıp konulan Ermeni soykırımı eğer dünyanın çeşitli yerlerinde Türkiye’nin başına daha büyük bela haline gelmediyse bundan 3 önemli devlet adamının payı var. En önemli unsur Turgut Özal, Hasan Celal Güzel ve Kenan Evren’dir” dedi.

“BÜYÜK REFORMLAR YAPTI..”
Panelde son olarak tiyatro sanatçısı Kenan Işık konuştu. Turgut Özal’ın çok üstün vasıflara sahip, ileri görüşlü bir devlet adamı olduğunu, dünyaya bu vasıflara sahip çok az insanın geldiğini belirten Işık, , “Allah ona öyle vasıflar bağışlamış ki milleti için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayarak hasta yatağından kalkarak hizmet etmeye gitmiştir. Onun vatanseverliği tartışılmaz. Çok özel bir insandı” dedi.

Özal’ın birlik ve beraberliğe büyük önem verdiğini vurgulayan Kenan Işık, daha sonra şöyle konuştu : “ Onun her zaman özel bir selamı vardı. Kafasının üstünde iki elini birleştirirdi. Bu şu anlama gelirdi. Türkü, Kürdü, Çerkezi, Lazı biriz. Bu devleti bu milleti kimse bölemez. Bu birlikteliğin bozulmasına izin vermeyin mesajıydı. Turgut Özal her alanda reform yaptığı gibi sanat ve spor alanında da büyük reformlar yaparak sanat ve spora ne kadar önem verdiğini göstermiştir. Futbol Federasyonunun kurulmasını sağlayarak, futbola özerklik getirdi. Ülke futbolu bu aşamadan sonra kademe kademe yükselişe geçti. Naim Süleymanoğlu gibi Dünya ve Olimpiyat şampiyonu bir ismi Türkiye’ye kazandırmak için ne tür çabalar harcadı hepimiz biliyoruz. Türkiye’nin dış dünyaya açılabilmesi için elinden geleni yaptı ve eminim ki yaşasaydı daha fazlasını yapardı. Mekânı cennet olsun” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından panelistler vatandaşlardan gelen soruları da cevaplandırdılar.

İSTANBUL'DA DEVLET TÖRENİ..
Turgut Özal, İstanbul'daki mezarı başında ise "Devlet Töreni" ile anıldı. Özal'ın Topkapı'daki Anıt Mezar'ında düzenlenen tören, Cumhurbaşkanı adına Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Kemal Nehrozoğlu'nun Turgut Özal'ın mezarına çelenk koymasıyla başladı. Törende daha sonra 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Ayrıca, Hükümet, İstanbul Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına da mezara çelenk konuldu.

Törene, Turgut Özal'ın eşi Semra Özal, oğlu Efe ile çocukları Naz ve Turgut, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Vali Yardımcısı Ergün Güngör, İstanbul Merkez Komutanı Tuğgeneral Hüseyin Çetinkaya, sanatçı Adnan Şenses, işadamı Zeynel Abidin Erdem ile askeri ve mülki erkan katıldı.

Cemil Çiçek, Murat Başesgioğlu ve törene katılanlar, saygı duruşunun ardından Semra Özal'a taziyelerini iletti.

ANAP TARAFINDAN MEVLİD..
Anavatan Partisi (ANAP) Malatya İl Teşkilatı, Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın vefatının 13. yıldönümü nedeniyle mevlid okuttu.

Yeni Camii'de öğle namazını müteakip okutulan mevlide; İl Müftüsü Bekir Gerek, ANAP Merkez Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi ve eski bakanlardan Mehmet Keçeciler, MKYK üyesi Fetullah Gündüz, İl Başkanı Soner Gökçe, Merkez İlçe Başkanı Mehmet Bulgurlu ve vatandaşlar katıldı. ANAP'ın kurucusu olan merhum Turgut Özal için hemşehrileri dualar okudu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız