SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşte 4+4+4 Sisteminin Bilinmeyenleri

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:01:37
İşte 4+4+4 Sisteminin Bilinmeyenleri
A- A+ PAYLAŞ
'Çocuğunu okula kaydettirmeyenlere günlük 15 TL, ayrıca 500 TL para cezası uygulanacak'...
Habertürk TV'de Fatih Altaylı'nın hazırlayıp sunduğu Teke Tek'e konuk olan Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Cem Gülan, Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül ile Habertürk Gazetesi Eğitim Editörü Pervin Kaplan, 4+4+4 eğitim reformu hakkında merak edilenleri masaya yatırdı.
 
Sistemle ilgili ilk hazırlanan taslakta çeşitli hatalar olduğunu söyleyen Pervin Kaplan, "10 yaşındaki çocukları çıraklığa götürebilecek kadar hatalıydı. 4. sınıftan sonra devam mecburiyeti getirildi. Bu hataları bakanlık dikkate aldı. STK'ların da görüşleri alınarak düzeltme yoluna gidildi" dedi.
 
Ancak 8. sınıftan sonra açık lisenin gündeme getirildiğini söyleyen Kaplan, "Ancak bundan kimler yararlanacak belli değil. Üstün yetenekli çocukla, engelliler diye konuşuldu ancak netleşmedi. Ayrıca açık lise halen yürürlükte olan bir uygulama. Bunun netleşmesi lazım" diye konuştu.
 
ÇOCUĞU OKULA GÖNDERMEYENE CEZA
Yeni sisteme göre 31 Mart 2007 tarihinden önce doğan her çocuğun okula başlama zorunluluğu olduğunu söyleyen Kaplan, "Nisandan sonra doğanlar ise 18 aylık periyotta velilerin kararına ve okulların uygunluğuna göre ana okuluna ya da ana sınıflarına devam edebilecek. Çocuğunu okula göndermeyen ailelere günlük 15 TL para cezası uygulanacak, ayrıca 500 lira da idare para cezası verilecek. Eğer çocuk hiç okula gitmezse 13 yaşında otomatik olarak açık öğretime düşecek" dedi.
 
SEÇMELİ DERSLER
Seçmeli dersle konusunda da dün çıkan taslak hakkında bilgi veren Kaplan, bu derslerin 6 ana başlık altında toplandığını söyledi. Seçmeli dersler haftada 5 saatten 8 saate çıkartıldı.
 
Kaplan'nın verdiği bilgilere göre seçmeli dersler şöyle olacak;
 
* Birinci grup 'İnsan Hakları ve Yurttaşlık' dersi...
* İkinci grup 'Din Ahlak ve Değerler Bilgisi'... Bu grupta din anlatım grubu (yaşayan lehçeler, diller) yer alıyor. Ayrıca Hz. Muhammed'in hayatı, Kuran-ı Kerim dersleri var...
* Üçüncü grup Yabancı dil... onaylanmış diller arasında 8-9 dil öğretilecek
* Dördüncü grup Fen Bilimleri ve Matematik. Bu grupta bilim uygulamaları, matematik uygulamaları, çevre ve bilim dersi, bilişim teknolojileri ve yazılım gibi dersler bulunuyor.
* Beşinci grup Sanat ve Spor... Bu grupta görsel sanatlar, geleneksel sanatlar, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, enstrümanlar, drama ve zeka oyunları yer alıyor.
* Altınca grup Sosyal Bilimler... Bu grupta halk kültürü, medya okur yazarlığı, hukuk ve adalet dersi var.
 
ÖZEL OKULLAR DOĞRUYU BULACAK
Özel okulların hacıyatmaz gibi olduğunu söyleyen Cem Gülan, 4+4+4 sistemiyle ilgili kendilerinin doğruyu bulacağını söyledi. "Sistem doğru olarak uygulanırsa iyi bir yerlere gideriz" diyen Gülan, "Sadece iyi niyetle olmaz. Bu sistemde 4. sınıfı bitiren ortaokula başlayacak, diploma almayacak. Sertifika verilecek. Diploma 12. sınıfın sonunda alınacak. Bu sistemde lisedeki değişiklikler daha az" dedi.
 
Bu sistemin ilk çıktığı anlarda çekişme ve inatlaşma olunca detayların konuşulmadığını söyleyen Gülan, şu anda temel eğitim yönetmeliğinin henüz çıkmadığını, ders çizelgesinin kesinleşmediğini, geçerli olanın 75 sayılı talim terbiye kurulu kararı olduğunu kaydetti.
 
Seçmeli ders konusunda da bilgi veren Gülan, bu mantığın oturması için sınav sisteminin değişmesi için doğru eğitimin yapılması gerektiğini söyledi. "Bu sistemde öğrenci de öğretmen de sınava göre pozisyon alıyor" diyen Gülan, "Ama bir gerçek var ki çocuklar bizden çok ötede, dünyaya ulaşmışlar" diye konuştu.
 
ANAOKULUNU GÖRMEYEN ÇOCUKLAR OLACAK
Batuhan Aydagül, 4+4+4 sistemindeki tepki ve eleştirilerin doğal olduğunu söyleyerek, sistemdeki bazı aksaklıkları aktardı. Okula başlama yaşı düştüğü için anaokulunu görmeden okula başlayan çocuk sayısının artacağını söyleyen Aydagül, bunun çocukları etkileyeceğini ifade etti. Sistemin pilot bölgede başlaması gerektiğini söylediklerini ancak bunun uygulanmadığını belirten Aydagül, mali ve fiziki şartlar nedeniyle bu sistemin ne kadar iyi olsa da uygulamada zorlukların olacağını kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız