SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İşte Akıllı Kart Bu..'

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Ocak ayından itibaren belediye otobüslerinde uygulanacak olan "Akıllı Kart"la ilgili olarak açıklamalarda bulundu, özelliklerini anlattı.

Konuya ilişkin belediye basın bülteni şöyle:

"Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın göreve gelmesiyle birlikte, şehir içi ulaşımında yaşanan değişim hareketlerine bir yenisi daha ekleniyor. Ocak ayı ile birlikte Belediye otobüslerinde Akıllı Kart uygulaması başlıyor.

24 Aralık Cuma günü. MOTAŞ Şirketinde düzenlenen törende Belediye Başkanı Ahmet Çakır Akıllı Kart uygulaması hakkında bilgiler verdi.

Törene Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra, bazı daire müdürleri ile birlikte MOTAŞ Genel Müdürü, Hasan Alıcı’nın şirket çalışanları ve basın mensupları katıldı.

Akıllı Kart tanıtımı sırasında konuşan MOTAŞ Genel Müdürü Hasan Alıcı, MOTAŞ’a verdiği desteklerden dolayı Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a teşekkür ederek, MOTAŞ olarak toplu taşıma hizmetlerinde vatandaş memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

MOTAŞ tarafından yapılan yenilikler hakkında bilgiler veren Alıcı, hizmet ağını genişlettiklerini, araç filosunu yenileyerek güçlendirdiklerini, filo yönetim ve denetim sistemi kurarak faaliyete geçirdiklerini bildirdi.

Uzun bir altyapı çalışmasının ardından Akıllı Kart uygulamasını başlatma aşamasına geldiklerini de kaydeden Alıcı, bu uygulama sayesinde, ekonomik, hızlı, pratik ve konforlu ulaşım imkanı sağlanacağını söyledi.

Belediye ve şirketlerini teknoloji ile donatarak, daha çağdaş, hızlı ve kaliteli hizmet üretmeyi amaçladıklarını belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise yaptığı konuşmada, MOTAŞ şirketinin her geçen gün araç filosunu modernize ederek güçlendirdiğini söyledi. Akıllı Kart uygulamasının Ocak ayından itibaren start vereceklerini söyleyen Başkan Çakır, ayrıca aktarmalı hat uygulamasının da yakında başlayacağını kaydetti.

Akıllı Kart uygulamasının sadece ulaşımla sınırlı kalmayacağını belirten Başkan Çakır, “Akıllı durak, ışıklı pano, uydu takip sistemi, yolcu bilgilendirme sistemi, araç içi kamera sistemi ve sürücü kontrol panelinin de bulunduğu sistemin tamamını akıllı kartta toplayacağız. Akıllı kart sisteminde geçici biletlerimiz var. 2’lik, 4’lük, 6’lık ve 10’luk biletlerimiz var. Bunlar tek kullanımlık olacak. Tekrar doldurulmayacak. Bununla birlikte yine çipli kartlarımız olacak. Bunlar kendi içerisinde de birincisi tam bilet olarak, biri indirimli kart, biride vizeli kartlar olarak bunları kullanacağız” dedi.

Akıllı Kartlar (Malatya Kart) ise; Tam Kartlar (sivil), İndirimli Kartlar (öğrenci) ve Vizeli Kartlar (Emekli, Yaşlı Emekli, Şehit-Gazi ve Ailesi, Engelli ve Engelli Refakatçisi, Basın, Kamu Personeli, Serbest Geçiş ve Belediye Personeli kartları olup, bu kartlar için kişiselleştirme gereklidir ve yıllık vizeli olarak alınabilirler.) olarak üç gruba ayrılmaktadır.

Akıllı Kartların Faydaları ise;
Temassız olması nedeni ile otobüse biniş hızını artırır,
Sahte bilet ve kart kullanımını engeller,
Tüm verileri online olarak tek merkezde toplar,
Toplu Ulaşımın düzenlenmesini, yönetilmesini ve raporlanmasını sağlar,
Validatöründeki veriler ile yolcu sayısı tespit edilir,
Akıllı Kartı okuyan validatörler; Yolcunun sınıfını sesli ve görüntülü olarak bildirir (Sivil, Öğrenci, Vizeli), bir sonraki durağı sesli ve görüntülü olarak bildirir.
Akıllı Kart sürücü Paneli ile de sürücüyü tanıma imkanı sağlar ve sadece yetkisi olan sürücü aracı çalıştırabilir.
Sürücüden online bilgi anında alınabilir (arıza var, hırsızlık var vs), sürücünün aracı kullanım süresi otomatik olarak hesaplanır.

Akıllı kartla beraber aktarmalı sisteme geçiş yapılacak. Örneğin; Yeşiltepe, Temelli, T.Özal Mh., Karakavak gibi hatlarımız Devlet Hastanesi, Öğrenci yurdu, Çöşnük vb hatları dolaşmayacak. O yöne giden yolcularımız Merkezde indikten sonra aktarmalı sistem sayesinde ücretsiz olarak istediği araca binerek gitmek istediği yere gidebilecek. Buradaki amaç vatandaşlarımızı hızlı bir şekilde ulaşmak istedikleri yere taşınmasını sağlamaktır.
Sefer süresi ve araç sayısını iyileştirmek
Merkezdeki yoğunluğu azaltarak trafiği rahatlatmak
Hatları yolcu sayısına göre düzenlemek
Yolcuyu en kısa zamanda gideceği yere ulaştırmak"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız