SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşte Cezmi Kartay!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın "olay merkezi" durumunda olan ancak cinayet dahil birçok olayın meydana gelmesine karşın yetkililerin "Olaylar abartılıyor" iddiasında bulundukları Cezmi Kartay Caddesi ile ilgili Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı (ESOB)'nın raporunda ilginç saptama ve iddialar yeraldı.

Caddede yaşanan olayların ardından eğlence mekanı işletmecileri ve esnaflarla yapılan toplantının ardından, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şevket Keskin ve Genel Sekreter Nazmi Güneş imzasıyla Valilik, Belediye ve Emniyet Müdürlüğü'ne gönderilen yazıda şöyle denildi:

"Malatya’da son dönemde Cezmi Kartay Caddesindeki eğlence yerleri ile ilgili olarak yapılan tartışmalar artış göstermiştir. Bu durum vatandaşlarımızı yakından ilgilendirdiği kadar, bu caddede faaliyet gösteren vergi mükellefi esnaflarımızı da çok yakından ilgilendirmektedir.

Yaşanan hadiseler ve gelinen noktada; Cezmi Kartay Caddesinde ki sorunun çözümü için kısa sürede, uzun vadeli, kalıcı ve toplumca kabul edilir, hukuki çerçevede yeni çözüm yollarının bulunması şart olmuştur.

Cezmi Kartay Caddesi için bulunacak çözüm: Günün 24 saatinde herkesin gönül rahatlığı ile gidebileceği, kayıtlı esnafın geleceğini şüpheye düşmeden görebileceği, vatandaşların rahatlıkla temiz ve güven içerisinde eğlenebileceği, şehrin huzur ve asayişini etkilemeyecek bir düzeyde olması gerekmektedir.

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nde 03 Nisan 2007 günü saat 15.00’de Birlik Başkanı Şevket Keskin’in başkanlığında, Cezmi Kartay Caddesinde faaliyet gösteren eğlence merkezleri sahip ve yöneticileri ile yapılan toplantıda, yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırılmış.

Ortaya çıkan tabloda; Malatya halkı ve Cezmi Kartay Caddesinde ki işletmecilerin çözüme hazır olduğu tek eksikliğin ise, Belediye’nin harekete geçmesi olduğu açıkça belirginleşmiştir.

Valilik ve Belediye, zaman geçmeden Cezmi Kartay Caddesi ve diğer noktalardaki eğlence yeri işletmecileri ile toplantı yaparak, sorunun bir an önce çözümü için hem Malatya halkının ve hem de esnafın beklentisine cevap verilmeli.

Esnafımız, belediyenin diğer hizmet gruplarına sunduğu Hizmet Sitesi Projesi imkanı verilmesi durumunda, bugünden şehir merkezinden ayrılmaya hazırdır.

Bundan sonrası, Valilik ve Belediye’nin alacağı kararlara ve yapacağı uygulamalara bağlıdır.

Bu toplantıda eğlence yeri sahip ve yöneticilerinin dile getirdikleri sorunları, sıkıntıları ve çözüm yolları, ektedir.."

NELER OLUYORMUŞ?..
Yazının ekinde daha sonra Cezmi Kartay ile ilgili saptamalar, iddialar ve çözüm önerileri sıralandı.

Bunlar da şöyle:

"1-Bu Cadde de faaliyet gösteren kayıtlı eğlence yeri işletmecileri için daha iyi mekanlara ve yeni bir imaj için alternatif projeler üretilmeli.

2-Birahane ve restaurant ayırımı yapılsın.

3-Birahanelerde bayan eleman çalıştırılması olayı kaldırılsın. Sigortasız elemanlar çalıştırılmakta. Bayan personel çalıştırılmaya başlaması ile birlikte bu cadde kavga olayları artmaya başladı.

4-Eğlence yerlerinin alt yapısı Malatya’ya hizmet vermeye yeterli değil.

5-Bu caddede olay çıkartanlar 15-20’yi geçmez. Vartolular ellerinde saldırıyorlar, polis etkili olamıyor. Polisin önlemi yetersiz. Emniyete görüntü verdiğimiz halde bize yardımcı olunmadı.

6-Her gelene ruhsat verildi. Böyle olunca kontrol kayboldu. Gelinen noktanın tek sorumlusu, önüne gelen ruhsat verenlerdir. 6 yıldan beri buraya ruhsat verilmekte.

7-Polisin önlem almada zafiyeti var. Kendilerin hapçı ve psikopat sınıfına koyanlar gelip mekanlarda içip, hem işletmecilere saldırıyorlar, hem de müşterilere. Bu durumla sürekli karşılaşıyoruz.

8-Vartolular 5’er 10’ar kişi gelip mekan basıyor, küfür ediyor. Polis bunlara karşı etkili olamıyor. Sürekli sıkıntı yaşatan Vartolular araştırılsın.

9-Ruhsatı 1 kişi alıyor, işyerini 5-10 kişiye devredebiliyor. Bunu önüne geçilmeli. Ruhsat kimin adınaysa, işletmeci o olmalı.

10-Asıl, sorun işletmeci olmadığı halde ruhsat alarak burada işyeri açanlarda.

11- Verilen ruhsatlar araştırılsın. Vergi borcu, SSK borcu, elektrik borcu ve su borcu olanlardan kurumlar tahsilatını yapsın. Cezmi Kartay caddesi aydınlatılsın. Caddeye ve pasaja ayrıca güvenlik kameralar yerleştirilsin.

12- 25 tane birahane var. Kalite ve standart getirilsin, bunlardan sadece 4-5 tanesi kalır.

13-Tekel Bayilerinin poşetle bira satışı engellensin.

14-Eğlence merkezlerini bulunduğu pasajlarda ki dükkan ve bürolarda alkol ve uyuşturucu alınıyor.

15-Beylerderesi ile Şehir gösteren arasında daha uzak mesafe olmamak üzere eğlence yerleri için yer gösterilmeli.

16-Olaylar iki gazino arasında ki husumetten kaynaklanmıştır, diğer eğlence yerlerinde kayda değer kavga olmamıştır.

17-Cezmi Kartay Caddesinde yer alan işletmelerin sınıfı ve niteliği, bulunduğu binanın fenni, sıhhi ve yangın güvenliği bakımından uygun olup olmadığı konusu bir kez daha ciddi bir şekilde ele alınmalıdır. İşletmelere toplum ve çevre sağlığına uygunluğu bakımından da bir inceleme yapılmalı.Ruhsatlarında restoran amaçlı olduğu belirtilen işletmelerin birahane ve müzikhol gibi işletilmesine izin verilmemeli. İşletmelerin ruhsatlarına uygun olarak işletilmesi sağlanmalı. İşletmelerin, işletmecileri adına vergi kaydı olup olmadığına bakılmalı.

18-Esnaf, uygun ve işletilebilinir mevki de örnek projeli hizmet sitesinin alt ve üst yapısı ile birlikte verilmesi durumunda şehir merkezinden gitmeye hazır olduğunu belirtmiştir. Esnaf, bu hizmet sitesinin Belediye’nin değir hizmet gruplarına yaptığı site projesiyle aynı imkanda verilmesini ve yapılmasını istemektedir. Esenlik Şirketi kısa sürede böyle bir siteyi yapabilir."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız