SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşte 'Malatya İmajı'

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:53:06
İşte 'Malatya İmajı'
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Işık, İletişim Fakültesi olarak Malatya'nın marka şehir olma sürecine nasıl destek verebileceklerinin sorusunun cevabını aradıklarını ifade ederek, "Bir proje yapalım Malatya'nın kısa, orta, uzun vadede tanınırlığını, bilinirliliğini artıralım" dedi.

İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanlığı tarafından ülke genelinde 24 ilde yapılan “Şehirler ve İmajlar: Marka Şehir Olma Sürecinde Türkiye’de Malatya İmajı” konulu anket çalışmasının sonucu, düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Ramada Altın Kayısı Otel'de düzenlenen basın toplantısında İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Işık, anket sonuçlarını değerlendirdi.  Basın toplantısına İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, akademisyenler ve öğrencilerde katıldı.

Işık, İletişim Fakültesi olarak Malatya'nın marka şehir olma sürecine nasıl destek verebileceklerinin sorusunun cevabını aradıklarını ifade etti.

Sürece katkı sağlamak amacıyla Malatya'nın Türkiye'deki imajını ortaya koymak açısından bir araştırma yürüttüklerini anlatan Işık, "Bu araştırmayla marka şehir olma sürecine katkı sağlamak ve ışık tutmak niyetindeyiz" dedi.

-Araştırma 20 ilde gerçekleştirildi-

Işık, araştırmanın 20 ilde gerçekleştirildiğini kaydederek, bin 67 kişi ile yüz yüze görüşülerek sonuçların ortaya konulduğunu ifade etti.

Adana, Ankara, Artvin, Aydın, Bursa, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Isparta, İstanbul, Kocaeli, Niğde, İzmir, Kayseri, Kırşehir, Konya, Rize, Sakarya, Sivas ve Van illerinin araştırma kapsamında seçildiğine dikkat çeken Işık, "Araştırmayla 4 farklı soruya cevap aradık. Birincisi, Malatya'da marka olan veya marka olmaya en yakın şehir ürünleri nelerdir? İkincisi, Malatya'nın marka olmak için sahip olduğu avantajlar ve  dezavantajlar nelerdir? Yani şehrin bir fotoğrafını çekmeye çalıştık. Üçüncü aşamada, Malatya'nın soyut imaj unsurlarının nasıl algılandığı sorusuna cevap aradık. Son aşamada da, Malatya halkının Türkiye'de nasıl algılandığını ölçmeye çalıştık. Araştırmamıza 562 erkek, 505 kadın olmak üzere bin 67 kişiye ulaştık. Bu deneklerimizin yüzde 36'sı 18-24 yaş aralığında, yüzde 29.6'sı 25-25 yaş arasında" dedi.

"İlk olarak akla kayısı geliyor"

Işık, araştırma kapsamında ilk önce kelime çağrışım testi yaptıklarını ifade etti.

Kelime çağrışım testi kapsamında 'Malatya' kelimesi duyulduğunda insanların aklına neyin oluştuğu sorusuna cevap aradıklarını kaydeden Işık, "Olumlumu yoksa olumsuz bir izlenim mi var? Biz ilk olarak bu sorunun cevabını aradık. Araştırma sonucunda her yüz kişiden 85 kişinin 'Malatya' kelimesini duyduğunda olumlu düşüncelere sahip olduğunu ortaya koyduk. Bu gerçekten Malatya için önemli bir algı. İkinci olarak insanlar acaba 'Malatya' kelimesini duyunca neyi akıllarına getiriyorlar?, Akla ne geliyor? 'Malatya' denildiğinde her yüz kişiden 78'inin aklına kayısı geliyor. Bizi umutlandıran ve sevindiren unsur şu oldu; ikinci olarak İnönü Üniversitesi'nin akıllara gelmesi gerçekten bizi mutlu etti, onurlandırdı. Bu araştırma kesinlikle bilimsel bir araştırma, rakamlarla oynama ya da rakamlar üzerinde değişiklik yapma gibi bir şey söz konusu değil. Üçüncü aşamada Turgut Özal ismi ön plana geldi. Daha sonra Malatyaspor, İsmet İnönü gibi olgular devreye girdi" diye konuştu. 

-Araştırmaya katılanların yüzde 26'sı Malatya'yı görmüş-

Işık, katılımcılara Malatya'yı görüp, görmediklerini sorduklarını belirterek, katılımcıların yüzde 26'sının, yüz kişiden 26'sının Malatya'yı gördüklerini kaydetti.

Tanıtım ve halkla ilişkiler faaliyetleri yürütüldükçe sayının artacağını düşündüklerini dile getiren Işık, "Malatya ile ilgili çalışmalar yapıldıkça bu sayı eminim artacaktır. Diğer soruda Malatya'nın coğrafi bilinirliliğini sorduk. Halkın yüzde 70'i bu soruya doğru cevap verdi. Doğu Anadolu olarak cevap verdiler. Bir diğer soruda, katılımcılara Malatya'nın en önemli değeri olarak neyi gördüklerini sorduk. Malatya'nın en önemli değeri nedir? dedik. Yaklaşık yüzde 74 oranında kayısı çıktı. Burada tarihsel zenginlikler ikinci planda. Bu oran yüzde 9.7. Yüz kişiden 10 tanesi tarihsen zenginlikler şıkkını işaretledi. Üçüncü aşamada yine İnönü  Üniversitesi geliyor. Sonra Malatyaspor ve Malatya sanayisi gibi, konaklama gibi imkanlar bunu takip ediyor" ifadelerini kullandı.

"Malatya sakin, güvenli, ucuz ve temiz bir şehir olarak algılanıyor"

Malatya halkı hakkındaki algıları ölçmeye çalıştıklarını kaydeden Işık, şunları söyledi: "Malatya'nın modern bir şehir olarak görülüp, görülmediğini ölçmek amacıyla bir soru yönelttik. Katılımcıların yüzde 45'i Malatya'nın modern bir şehir olduğunu ifade ettiler. 'Fikrim yok' diyenleri çıkarttığımız zaman gerçekten iyi bir rakam. Malatya'nın bir sanayi şehri olup, olmadığını sorduk. Malatya'nın bir sanayi şehri olmadığı yönündeki görüşler daha ön plana çıktı. Bir diğer aşamada Malatya'nın hijyen ve temizlik açısından nasıl göründüğünü katılımcılardan değerlendirmelerini istedik. Katılımcıların gözünden Malatya'nın temiz bir şehir olduğu algısının olduğu ortaya çıkıyor. Sakin bir şehir. Bu araştırma Kasım ve Aralık ayı içerisinde yapıldı. Çok önceki değil, yeni bir araştırma. Malatya, sakin bir şehir olarak algılanıyor. Yüz kişiden 64 tanesi Malatya'yı sakin bir şehir olarak algılıyor. Bu şehir için bizce çok önemli bir değer. Ayrıca Malatya güvenli bir şehir olarak algılanıyor. Malatya ile ilgili tanıtım yapacağımız zaman ilgili kuruluşlarla birlikte buradaki verilerden yola çıkmamız tanıtımdaki elimizi güçlendirecek. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Malatya ucuz bir şehir olarak değerlendiriliyor."

"Malatya halkı dindar ve hoşgörülü bir halk olarak algılanıyor"

Işık, Malatya halkının nasıl algılandığıyla ilgili de katılımcılara sorular sorduklarını belirterek, "Katılımcılara Malatya halkının nasıl algılandığı yönünde bir takım sorular sorduk. Bir takım değerlere katılıp, katılmadıklarını ölçmeye çalıştık. Malatya halkının dindar bir halk olduğu, yüzde 57 olarak ortaya çıktı. Hoşgörülü bir halk olarak algılanıyor. Bu çok önemli. Şuanda en çok buna ihtiyacımız var. Hoşgörüye ve birlikte yaşama arzusuna ihtiyacımız var. Malatya halkı için, 'hoşgörülü bir halk' deniliyor. Sıcak kanlı bir halk. Dışarıdan gelenleri bağrına basıyor. Bende bunu bir aydır gördüm. Bunu diyenlerin oranı yüzde 62. Yardımsever bir halk olarak algılanıyor. Bunun oranı yüzde 57.3. Katılmayanların oranı çok az. 'Sıcak kanlı değil' diyenlerin oranı çok az. 'Yardımsever değil' diyenlerin oranı da çok az. Malatya halkı girişimci bir halktır algısı hakim. Bunun oranı yüzde 42.9. Malatya halkı, çalışkan bir halk olarak değerlendiriliyor. Bunlar bizim ve bu şehir için çok önemli sonuçlar" dedi. 

"Malatya'yı görenler burada yaşamak istiyor"

Tüm bunlar ışığında insanlara Malatya'da yaşamayı isteyip, istemeyeceklerini sorduklarını dile getiren Işık, "Yüzde 25.6 çıktı. Bu sonuçlar sizi şaşırtmasın. Gaziantep içinde çok farklı şeyler çıkmadı. Sakarya için daha kötü şeyler çıktı. Bu şunu gösterebilir; yüz kişiden 26'sı Malatya'yı gördü demiştik. Buradaki veride ona çok yakın. Malatya'yı gören insanlar, burada yaşamak istiyor. Araştırmanın belki de en ilginç sonucu bu. İnsanları biz buraya getirebilirsek, dışarıdan biraz farklı değerlendiriliyor ama buraya gelince her şey değişiyor. Önemli olan insanları buraya çekebilmek" diye konuştu.

-Malatya'da kayısı, Gaziantep'te baklava akla geliyor-

Işık, yaptıkları araştırmada Malatya ilinin verileriyle Gaziantep ilinin verilerini de karşılaştırdıklarını kaydetti.

Gaziantep'teki araştırmayı da en son kendilerinin yaptığını anımsatan Işık, yapılan araştırmanın kitaplaştırıldığını da ifade etti.

Işık, kelime çağrım testinde Malatya kelimesinin yaptığı çağrışımın Gaziantep kelimesinin yaptığı çağrışımdan daha olumlu olduğunu kaydetti.

Malatya'da kayısı, Gaziantep'te baklavanın akla geldiğini ifade eden Işık, "Gaziantep logoda fıstığı kullanıyorlardı, biz baklavayı kullanmalarının daha iyi olacağını söyledik. Çünkü biz sorduğumuzda insanlar baklavayı değerlendiriyorlar. İnönü Üniversitesi araştırmada ikinci sıradaydı. Gaziantep'te birkaç üniversite var ve hiçbiri çıkmadı. Bu Malatya için önemli bir sonuç. Ziyaret etme durumu; tabi ki Gaziantep'in daha farklı ve fazla. Coğrafi konumunun bilinirliliği Gaziantep için daha fazla. En önemli değer, kayısı-baklava, tarihsel zenginlik fıstık. Bizim yaptığımız çalışmada her aşamada İnönü Üniversitesi çıkıyor. Bu, üniversitenin çok iyi yönetildiğini bence gösteriyor. Çok iyi şeyler yaptığının bir göstergesi. Yaşama isteğinden bahsettik. Yüzde 26 Malatya, yüzde Gaziantep. Çok büyük bir fark yok. Şehir algısına baktığımız zaman modern bir şehir algısı yüzde 45'e 54. Gelişmiş bir şehir algısında tabi ki Gaziantep daha gelişmiş bir şehir olarak algılanıyor. Sakinlik açısından Malatya, Gaziantep'ten daha iyi bir yerde algılanıyor. Güvenlik açısından da Malatya'nın daha güvenli bir şehir olarak algılandığını görüyoruz. Ucuzluk açısından Gaziantep daha ucuz olduğunu söylüyorlar. Son olarak şehir algısını karşılaştırdık. Gaziantep halkı daha dindar olarak algılanıyor. Ama hoşgörülü olma açısından Malatya halkı daha önde. Sıcakkanlı olma ölçüsünde benzer oranlar var. Yardımseverlik açısından Gaziantep halkı daha yardımsever çıkmış. Girişimcilik ve çalışkanlı olma algısında da Gaziantep önde görünüyor" şeklinde konuştu.

"Fakülte bünyesinde ajans açacağız"

Işık, araştırmanın yürütülmesinde en büyük desteği İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik'in verdiğini kaydederek, kendisine katkılarından dolayı teşekkür etti.

Prof. Dr. Metin Işık, Malatya ile ilgili tanıtımların komple bir şekilde yapılmadı gerektiğine dikkat çekerek, "Valilik, ilgili belediyeler, üniversite olarak yapılmalı. İletişim Fakültesi olarak biz buna varız. Buyurun hep beraber, ne istiyorsanız bir proje yapalım Malatya'nın kısa, orta, uzun vadede tanınırlığını, bilinirliliğini artıralım" dedi.

Işık, fakülte bünyesinde ajans açacaklarını ifade ederek, ajansın Türkiye'ye hitap edeceğini kaydetti.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na kamu spotu çekmeye başladıklarını dile getiren Işık, Türkiye'de ilk defa bir İletişim Fakültesi'nin bir baklanlığa kamu spotu çektiğini söyledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız