SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşte Size Yer!

A- A+ PAYLAŞ

Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, yeni öğretim yılının başlamasından önce yaptığı açıklama da "Fatih Lisesi'nde kapasiteden fazla başvuru oldu. O bölgeye bir lise binasına ihtiyacımız var. Arsa için çalışmalarımız sürüyor" derken, 1989 yılında yapılan düzenleme ile "Eğitim Tesisi Alanı" olarak tapu kayıtlarına da şerh düşülen yaklaşık 14 dönümlük alan, üzerindeki okul inşaatının kabası tamamlanmış olarak 15 yıldır atıl halde duruyor.

Çöşnük ve Yıldıztepe Mahallesi sakinleri, Milli Eğitim Müdürlüğünün bölge de arasa araması konusunda " Olamaz böyle bir şey. Burda 13.5 dönümlük arsa kimin? Zamanında insanlar bu arsayı bölgenin okul yapımı için bağışladılar. Bir çoğu da bedelsiz bağışlardır. Milli Eğitim kendi arsasını görmüyor.15 yıldır bu arsayı kaderine terkettiler ve çocuklarımızı bölgenin tek okulu olan Fatih Lisesi'nde 60-70 kişilik sınıflarda eğitim almak zorunda.bıraktılar. Bizim çocukların günahı ne?" diye tepkilerini dile getirdiler.

Eğitim tesisi alanı olarak ayrılan ve başta Çöşnük, Yıldıztepe Mahalleleri olmak üzere İnderesi, Zafer, Tandoğan, Fırat gibi mahallelerin lise ihtiyacını karşılayacak olan arsa, 90'lı yılların ortalarından bu yana başta " Arsa, tapu kayıtlarında Hazine, Belediye ve 26 civarında vatandaşa ait olmasına rağmen okul yapımı için kurulan bir derneğin mülkiyetine geçmesi, ruhsatsız ve de depreme dayanıksız inşaat yapımı, okul yapma amacı ile kişi ve kuruluşlardan para toplama" olmak üzere yasal olmayan uygulamaların merkezi oldu.

ARSA VE BİNANIN TARİHÇESİ: Tapu kayıtlarında mülkiyeti; Maliye Hazinesi, Malatya Belediyesi ve 26 vatandaş adına kayıtlı Çöşnük Mahallesindeki (Sağlık Ocağı Karşısı) yaklaşık 14 dönümlük alan Tapu kayıtlarına “Eğitim Tesisi Alanı” olarak 1989 yılında tescil ettirildi.

Belediye İmar İşleri Müdürlüğü tarafından 04.01.1994 tarih ve 03 no’su ile İmam Hatip Lisesi ve Sosyal Tesis alanı için imar durumu verildi. Aynı yıllarda “İmam Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneği” adı altında bir dernek kuruldu. Bu dernek, vatandaşlardan da topladığı paralarla tapu kayıtlarında mülkiyeti Maliye hazinesine ait olan 1138 ada 10 No’lu yaklaşık 4372 m2’lik parsel üzerinde ruhsat almadan inşaata başladı, 1996 yılına kadar süren inşaat çalışmaları bu tarihten sonra durduruldu. 1990’lı yılların sonlarına doğru mülkiyeti Maliye hazinesine ait olan alanda kurulu bulunan bina, dernek tarafından kullanım hakkı "Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne” devredildi.

2000’li yılların başlarında başta Çöşnük Mahallesi muhtarı olmak üzere civardaki mahalle muhtarları ve sakinleri bu alanda bir lise binası yapmak için kamuoyu oluşturma çalışmalarına başlamaları üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri dernek yönetimi ile defalarca bir araya gelerek bu alanın kendilerine verilmesini istedi. Fakat dernek yöneticileri Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bu önerilerine “İmam Hatip Lisesi” olma koşulunu öne sürdü. Binanın kaçak olarak yapıldığı ve eğitime kazandırılması gerektiği yönünde haberlerin yerel basında yer almasıyla dernek, anlaşılmaz bir şekilde kendini feshetti.

Derneğin, arsanın kullanım hakkını "Din Eğitimi Genel Müdürlüğüne" vermesinden sonra feshetmesiyle Din Eğitim Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonrası arsa 2005 yılında Malatya’lı bir işadamına 16 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile verilmiş fakat kiralama süresi kısa olduğu için bu işadamı tarafından vazgeçilmişti. Daha sonra ki süreçte merkezi İstanbul’da bulunan İlim Yayma Cemiyeti’ne tahsis edilmişti. Cemiyetin “Malatya İlim Yayma Cemiyeti Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Yüksek Öğrenci Yurdu” adı altında projelendirilen bina da 2008 yılı başlarında yaptırılan "durum tespitinde"; kullanılan malzemeler, mevcut donatıların tespiti, zemin özellikleri ve binanın güçlendirilmesi hesabı başlıkları ile Mühendis Batuhan Karaman tarafından; 4 sayfalık bir teknik rapor haline getirildi.

Raporun sonuç bölümünde “ Yapının hasar durumunun Türkiye Deprem Yönetmeliği (TDY) ye göre göçmenin önlenmesi durumunda olduğu saptanmıştır. Buna göre yapı güçlendirilmeli veya yıkılmalıdır. Ancak güçlendirme yapılırken maliyetin verimliliği göz önünde tutulmalıdır. Yukarıdaki tüm verilere dayanarak yapının mevcut durumunun deprem yüklerini taşımayacağı, yapının güçlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Nihai karar mal sahibi kuruma aittir” görüşlerine yer verildi.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız