SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İşte Uzun ve Sağlıklı Yaşamın Sırları !

A- A+ PAYLAŞ

Beyin:

Özel egzersizlerle onu da çalıştırın Unutkanlık, günümüzde 7'den 70'e hemen hepimizin sorunu. Uzmanlara göre; eğer içinde yer alan 100 milyar sinir hücresini (nöron) çalıştırılanız, beyninizin formda kalmasını sağlayabilirsiniz. Ne yapabilirsiniz? Bulmaca çözebilir, şiir ezberleyebilir veya yabancı dil öğrenebilirsiniz. Uzmanlar, yönteminiz ne olursa olsun, uzun yıllar sağlıklı kalması için beyninizi her gün en az 30 dakika boyunca çeşitli aktivitelerle zorlamanız gerektiğine dikkat çekiyorlar. Eğer yoğun bir egzersiz programı için zaman bulamıyorsanız, günde en az bir kez gri hücrelerinizi keşif yolculuğuna çıkarmanız gerekiyor. Bunu da dişlerinizi bazen sol elinizle temizleyerek, zihninizde bir resim çizerek veya restoranda yeni bir menü tadarak sağlayabilirsiniz.

Gözler

Havuç ve kayısı yıpranmayı önlüyor Yaşımız ilerledikçe iki şey göz sağlığımızı özellikle tehdit ediyor: Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen 'glokom' İle makula dejenerasyonu! Bu hastalıklar tedavi edilmediğinde körlüğe kadar varabilen sorunlar oluşturabiliyor. Ne yapabilirsiniz? 40 - 45 yaşlarında iseniz ve risk faktörünüz varsa 2, yoksa 4 yılda bir göz basıncınızı ölçtürmelisiniz; sonuç 22 mmHg çıktığı takdirde doktorunuz tedavi uygulayarak sorunun ilerlemesini durdurabilir. Makula dejenerasyonundan korunmak içinse sofranızda her gün sebze ve meyve, özellikle de luteinden zengin havuç, kayısı veya ıspanak bulundurun. Çünkü yapılan bir araştırma; bu sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan lutein maddesinin yaşlılığa bağlı göz hastalıkları riskini azalttığını ortaya koydu. Ancak ne kadar sağlıklı beslenirseniz beslenin, siz yine de güneş gözlüğünüzü yanınıza almadan sokağa çıkmayın!

Cilt:

Akıllı maddeler cildi gençleştiriyor 30 yaşından itibaren ilk kırışıkla beliriyor, 40 yaşından sonra da cildimiz kollajen azalmasına bağlı olarak elastikiyetini kaybetmeye başlıyor. Yaşlanmayı önlemek mümkün olmasa da, cildimizin uzun yıllar genç ve pürüzsüz kalmasını sağlamak bizim elimizde! Ne yapabilirsiniz? Cilt sağlığınız için öncelikle sigara tüketiminden ve yoğun güneş banyosundan hemen vazgeçmelisiniz. Çünkü sigara ve ultraviyole ışınları, cildin erken yaşlanmasına yol açıyor. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için sokağa çıkmadan önce en az 30 koruma faktörlü ürünleri cildinize sürmeyi ihmal etmeyin. Her gün cilt tipinize uygun nemlendirici etkiye sahip krem sürmeyi de unutmayın. Örneğin/en üst katmandaki hücreleri aktive eden ve elma, papaya, limon ve şeker kamışında bolca bulunan meyve asitli ürünleri tercih edebilirsiniz. Doğadaki en iyi nemlendiricilerden biri olduğu öne sürülen aloe vera da, cildi yumuşatıp, yeniden canlandırabiliyor. Yosun da içeriğinde bol miktarda bulundurduğu E vitamini sayesinde yaşlanmayı geciktiriyor. Bunların yanı sıra cildinizin nemli kalmasını sağlamak için her gün en az 2 litre su içmeli, gergin bağ dokusuna sahip olmak için de bol bol çilek, böğürtlen ve kırmızı pancar yemelisiniz.

Karaciğer:

Günde 2 elma destek veriyor Karaciğerimiz, yağ, protein ve şeker metabolizmasını düzenlemek, kandaki şeker miktarını ayarlamak, vücuda su üretmek ve daha pek çok görevini yerine getirebilmek için gün boyunca dur durak bilmeden çalışıyor. Görevlerinden herhangi birini yapamaz hale geldiğinde ise, karaciğer yetersizliği, iltihaplanması ve siroz gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Ne yapabilirsiniz? Öncelikle alkol alımını kısıtlayın. Çünkü uzmanlara göre; alkolü günde bir kadehten fazla tüketmeniz karaciğerin yağlanma riskini artırıyor. Fazla kilolar da karaciğere zarar verebildiği için ideal kilonuza ulaşmalısınız. Bunların yanı sıra, zeytinyağı kullanın ve daha çok sebze - meyveye dayanan Akdeniz veya Ege Mutfağı ile beslenin. Uzmanlar karaciğerinize destek vermek için günde 2 elmayı kabuklarıyla birlikte yemenizi öneriyorlar.

Böbrekler:

Bitkiler detoks etkisi yaratıyor Böbreklerimiz adeta arıtma tesisi gibi çalışıyor: Başta üre olmak üzere atıklan kandan süzüyor ve onlan suyla birlikte idrar olarak boşaltıyorlar. Kanın asit baz dengesini sabit tutmak, vücudun su ve elektrolit dengesini sağlamak gibi önemli işlevler de üstleniyorlar. Ne yapabilirsiniz? Böbreklerinize destek olmak için her gün en az 2 litre su içmelisiniz. Isırgan otun çayı ile 3 hafta boyunca yapacağınız kür ve 10 dakika boyunca ip atlamak da toksin maddelerin vücudunuzdan atılmasına destek oluyor.

Omurga:

Pilates beli esnetiyor İnsanların yaklaşık yüzde 80'i, hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısıyla karşılaşıyor. Bel ağrılarının çoğu kendiliğinden düzelse de, bazı durumlarda hayatımız boyunca uğraşmamız gereken bir soruna da dönüşebiliyor. Ne yapabilirsiniz? Bel sağlığınızı korumak için haftada 2-3 kez karın ve sırt kaslarınızı güçlendiren egzersizler yapın. Örneğin fitness salonunda aletli egzersizlerden yararlanabilir veya esnek bantta uygulanan hareketleri tercih edebilirsiniz. Bu, disklerin yükünü hafifletebiliyor. Pilates, flexi bar ve yoga egzersizleri de, gövdenin dik ve dengede kalmasını sağlayarak bel sağlığınızı koruyabiliyor.

Dizler: Bisiklete binmek diz eklemlerini rahatlatıyor

Vücudumuzdaki hiçbir eklem dizlerimizden daha fazla çalışmıyor. Bu nedenle eğer 70 yaşında da merdivenleri yine hoplaya zıplaya çıkmayı düşünüyorsanız, günlük yaşantınızda dizlerinize hak ettikleri özeni göstermelisiniz. Ne yapabilirsiniz? Diz sağlığını korumak için öncelikle fazla kilolarınızdan kurtulmalı, her egzersiz öncesinde ısınma hareketleri yapmalı ve yüzme, bisiklet ya da su jimnastiği gibi dizlerinize dost spor türlerini düzenli uygulamalısınız. Çünkü dairesel ve ritmik hareketlerle yapılan egzersizler eklemlerin yükünü hafifletebiliyor.

Kemikler:

Kuvvet egzersizleri iskeleti güçlendiriyor Kemik kitlemiz 30-40 yaşlarından itibaren her yıl yüzde 1, hatta menopoz döneminden sonra yüzde 5 oranında azalıyor. Kemik sağlığımızı korumak içinse zamanında önlem almamız şart. Ne yapabilirsiniz? Kaslarımızın güçlenmesini sağlayan egzersizler, kemik yoğunluğunu da artırabiliyor. Bu nedenle haftada 2 kez, kaslarınızı çok zorlamayacak şekilde ağırlık çalışmaları ile kas gruplarınızı belli bir gerginlikte ve güçte tutun. Ayrıca her gün veya haftada 3-4 kez, en az 15-20 dakika boyunca yürüyün. Günde 1000 -1200 miligram kalsiyum alabilirsiniz.

Kalp

Günümüzde mutlu bir ilişki yaşayabileceğimiz bir partneri bulmak pek kolay olmasa da, siz yine de ümidinizi kesmeyin ve arayışlarınıza devam edin. Çünkü uzmanlara göre; mutlu bir birliktelik, kalp sağlığını büyük ölçüde tehdit eden yüksek tansiyondan (140/mmHg) koruyabiliyor. Ayrıca spor yaparak haftada 2 bin kalori yakarsanız (aerobic, bisiklete binme ve yüzme), kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinizi yüzde 50 oranında azaltabilirsiniz. Aynı zamanda Akdeniz Diyeti de kalbimizi genç tutabiliyor. Uzmanlar kalbinizin sağlıklı kalması için alışveriş sofranızı her gün 400 gr sebze ve meyve, 1 çay bardağı kırmızı şarap ve 2.7 gram sarımsakla donatmanızı öneriyorlar.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız