SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İsteğimizin İki Katı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:34:03
A- A+ PAYLAŞ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Malatya'da ABD Rutgers Business School ve İnönü Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen "24. Dünya Sürekli Denetim ve Raporlama Sempozyumu"na katıldı.
 
Bakan Mehmet Şimşek, yaşanan ekonomik krizlerin muhasebe sistemine, finansal raporlara olan güveni zedelediğini kaydetti. Üniversitenin Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki sempozyumun açılışına Bakan Şimşek ile birlikte Vali Vekili Murat Çağrı Erdinç,  Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, kamu kurum ve kuruluşu temsilcileri ile kalabalık bir topluluk katıldı. 
 
"İsteğimizin İki Katıdır"
 
Maliye Bakanı Şimşek, yaşanan ekonomik krizlerde muhasebenin bir takım prensiplerinden uzaklaşıldığını belirterek, "Son yaşadığımız küresel kriz, küresel kriz öncesinde en yoğun bir takım olaylar, Euro krizi, hakikaten bu dönemlerde yaşanan muhasebe skandalları, maalesef muhasebe sistemine, finansal raporlara olan güveni bir miktar zedelemiştir. Bunu kabul etmemiz lazım. Kimilerine göre son kriz bir muhasebe krizi" dedi. Bakan Şimşek; düzenleyici, denetleyici kuruluşların, doğru veri ve bilgilere erişmesinin çok kritik olduğunu söyleyerek, politika yapıcıların da aynı şekilde doğru ve şeffaf finansal raporlara ulaşabilmesi gerektiğini vurguladı.  Türkiye'de bankacılık sektörünün çok sağlam bir yapıya oturtulduğunu vurgulayan Şimşek, "100 TL'lik sermayeleri varsa, her sene 20 TL kâr ettiler. Bugün Türk bankalarının sermaye yeterlilik oranları, kanunun isteğimizin iki katıdır" dedi. 
 
"Taleplere Sıcak Bakıldı"
 
Milletvekili Öznur Çalık da, Maliye Bakanı Şimşek'in Malatya'dan giden taleplere her zaman sıcak baktığını ve Malatya'daki sorunların çözümü için destek verdiğini söyleyerek, Bakan'ın desteği ile 3. Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 12 milyon metrekarelik alanın verildiğini kaydetti. 
 
Rektör Çelik " Yüzde 55'e Çıkacak"
 
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Cemil Çelik, "Türkiye'de belki de Anadolu Üniversitesi, özel durumundan dolayı öz kaynakları çok yüksek olan bir üniversite. Bundan sonra belki ilk olarak İnönü Üniversitesi, son 4 yıl içerisinde öz gelirlerinin payını yüzde 39'dan, 2011 yılı sonunda yüzde 50'ye çıkartmıştır. 2012 yılı sonunda da öz gelirlerimiz, devletimizin verdiği kaynakların önüne geçecek ve yüzde 55'e çıkacak. Devletten alacağımız pay ise yüzde 45'e inecek" dedi. 
 
Doç. Dr. Erkuş, " Zorlayan Miktara Ulaşmıştır"
 
Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Hakan Erkuş, "Teknolojide ve ekonomide yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak bir yılda üretilen veri miktarı insan aklının almakta zorlanacağı bir miktara ulaşmıştır. IDC ve EMC tarafından yapılan bir araştırmada 2011 yılında üretilen veri miktarı 1.8 Zettabyte olarak belirlenmiştir. 1.8 zettabyte veri demek tam dolu 16 GB'lık 75 milyar adet Ipad demektir" ifadesinde bulundu. 
 
Merkez Bankası Meclisi Üyesi Prof. Dr. Necdet Şensoy da "Uluslararası kabul görmüş ekonomik, finansal ve istatistiki standartların geliştirilmesi ve uygulanması sağlıklı yerli finansal sistemlerin ve uluslararası finansal istikrarın sağlanmasına yardımcı olur" dedi. 
 
"Bütçe Kaynaklı Değildir"
 
Malatya Valiliği'ni ziyaret eden Bakan Şimşek, "Memur maaş farklarında gecikme varsa, bu Maliye Bakanlığı ve bütçe kaynaklı değildir. Burada zaten sorun yok, zaten enflasyon farklarını verdik. Yüzde 2,7 civarında. Tabi yeni artışlardaki fark da verilecek" derken, "Şu anda gündemimizde sigaraya ilave 1,5 TL vergi getirilmesi söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.  Malatya Valiliği'ni ziyaret edip Vali Vekili Murat Çağrı Erdinç'le görüşen Bakan Şimşek, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. 
 
"Müzakereler Yapıldı"
 
Şimşek, memur maaş farklarının ödenmesinin gecikmesiyle ilgili soruya karşılık şunları söyledi, "Anayasa ile ilgili uyum yasası ve müzakereler yapıldı. Müzakereler biter bitmez memurumuza toplu sözleşme sonucunda ortaya çıkan farkları da vereceğiz. Biz, Hadis-i Şerif'te ifade edildiği gibi 'Çalışanımızın alın teri kurumadan' kendisine hak ettiği maaşı vereceğiz. Gecikme varsa, bu Maliye Bakanlığı ve bütçe kaynaklı değil. Burada zaten sorun yok. Enflasyon farklarını verdik, yüzde 2,7 civarında. Tabi yeni
artışlardaki fark da verilecek." 
 
"Sigaraya Vergi Yok"
 
Sigaraya 1,5 TL sağlık zammı yapılacağı söylentileriyle ilgili soruyu cevaplayan Bakan Şimşek, "Öyle bir şey yok, nereden çıkarıyorsunuz? Sigara üzerinden, alkollü içkiler üzerinden ve ithal otomobiller üzerinden olsun vergileri geçen yıl arttırdık. Şu anda gündemimizde sigaraya ilave 1,5 TL vergi getirilmesi söz konusu değildir" ifadelerini kullandı. 
 
Yıldıztepe'deki Hazine Yeri..
 
Bakan, Malatya'nın yeni teşvikte 4. bölgede kalmasıyla ilgili eleştirilerle ilgili de, "Sektörel yaklaşımlar var, genel bölgesel teşvikler var. Malatya 4. bölgede kaldı diye kendi kendinize değerlendirmeler yapıyorsunuz ama fazla anlamlı değil. Yeni teşvik sisteminde bölgeler arası dengesizliği gözetiyoruz. Malatya 4. bölge ancak, Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) yatırım yaparsanız 5. bölgedesiniz. İthalatı yoğun ürünü Türkiye'de Malatya'da üretmeye kalkarsanız, 5. bölge desteği veriliyor. Malatya
avantajlı bir noktadadır. Birçok ilden daha güçlü konumdadır" şeklinde konuştu. Bakan Şimşek, Yıldıztepe'de hazineye ait yerin Malatya Belediyesi'ne verilmesiyle ilgili de gerekli görüşmelerin yapıldığını kaydetti. 
 
"Fazla Kaale Almayın"
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poors'un (S&P), Türkiye'nin kredi notu görünümünü durağana revize etmesiyle ilgili, "Bu küresel krizde gördük, 3A notu verdikleri ülkelerin, 3A notu verdikleri şirketlerin çoğu batık. Fazla kaale almayın" dedi. 
 
Malatya'ya bazı inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere gelen Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye'nin 'pozitif' olan kredi notu görünümünü 'durağan'a çeviren S&P'ye yanıt verdi. Şimşek, "Değerlendirmeye gerek yok. Çok geriden gelen, 9 ay önceki bir takım sorunlara takılmış bir rapor. Birincisi o. İkincisi S&P'ye hiç yakışmayan çok ciddi maddi hatalarla dolu. Önce bilgilerini, analizlerini bir doğru yapsınlar. Üçüncüsü olarak, doğrusu bu küresel krizde gördük, 3A notu verdikleri ülkelerin, 3A notu verdikleri şirketlerin çoğu batık. Ama bir türlü performansını göremedikleri, siyasi istikrarını takdir edemedikleri Türkiye ile ilgili bir takım takıntıları var. Artık dünyada finans sektörü de piyasalar da eskisi gibi bu uluslararası kredi kuruluşlarını fazla kaale almıyorlar. Sizde fazla kaale almayın" dedi. 
 
Fakir Ailelere Dağıtılacak

 Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ı ziyaret etti. Bakan Şimşek'in belediye ziyaretine eşi Esra Şimşek, Milletvekili Öznur Çalık, Adalet ve Kalkınma Partisi İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ile kalabalık bir heyet de eşlik etti. Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ziyaret sırasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e kayısı kristali ile kuru kayısı hediye ederken; Şimşek, aldığı kayısıları Batman’da, fakir ailelere dağıtacağını söyledi.

Parti Ziyareti

 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik uygulamasındaki stratejik yatırımlarda bölge farkı bulunmadığını belirterek, 4. bölgede olan Malatya'nın yatırımlarla 5. bölgedeki teşviklerden rahatlıkla yararlanabileceğini söyledi. 
 
Bakan Şimşek, Malatya programı kapsamında önce Milli Egemenlik (Turan Emeksiz) Caddesi üzerindeki esnafları ziyaret etti, ardından AKPbinasına geçerek partililerle görüştü. 
 
AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, Malatya'ya verdiği destekler için Bakan Şimşek'e teşekkür ederken, Malatya Milletvekili Öznur Çalık da, dünyanın ekonomik krizle savaştığı bir ortamda Türkiye'de ekonomik istikrarın sağlamasında önemli katkıları olan Şimşek'e teşekkür etti. Maliye Bakanı Şimşek, "Teşvik sisteminde 6 bölge var, Malatya 4. bölgede diye olaya öyle bakmayın. Çünkü yeni teşvik sisteminde bölgelerin çok bir anlamı yok. Bölgeden çok hangi sektörü yatırım yapılacağına göre teşvik veriliyor. Mesela siz, Türkiye'nin ithal ettiği bir ürünü Malatya'da üretmek istiyorsunuz, o zaman Malatya'nın hangi bölgede olduğuna göre değil stratejik yatırımlara göre teşvikler veriyoruz. Yani 5. bölge teşviklerini veriyoruz. Siz yatırımı Organize Sanayi Bölgesi'nde yaparsanız, o zaman bir alt bölgenin teşviğini alıyorsunuz. Malatya'da yapılan her yatırım 5. bölge teşviklerini alabilir" dedi. 
 
Bakan Şimşek, Malatya'daki yöneticilerin vizyon sahibi olduğunu belirterek, 1 yıl önceden 3. Organize Sanayi Bölgesi'nin arsasını ayarladığını ve kendilerinin de verdiği destek ile 12 milyon metrekarelik alanın Malatya'ya yatırım için kazandırıldığını kaydetti. Şimşek, Malatya'daki yöneticilerin birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğini gözlemlediğini belirterek, bunun da Malatya'ya yatırım olarak döndüğünü ifade etti. 
 
Kitap Fuarında..
 

Malatya'da düzenlenen "24. Dünya Sürekli Denetim ve Raporlama Sempozyumu"nun açılışına katılmak üzere Malatya'ya gelen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Malatya Kitap Fuarı'nı gezdi. 
 
Bakan Şimşek, eşi Esra Şimşek, AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Vali Vekili Murat Çağrı Erdinç, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkçi ile birlikte, Valilik ve Malatya Belediyesi'nin ortak organizasyonuyla açılan, 250 yayınevinin katıldığı Kitap Fuarı'nı gezerek stantları inceledi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız