SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İstenilen Şartlar Sağlansa Malatya'da Kalabilirdim"

0
Güncellendi - 2017-03-12 03:36:22
A- A+ PAYLAŞ

  • Prof.Dr. Ramazan Özdemir, İstanbul'da Genç MİAD'ın Fikir Platformu'nda konuştu, soruları yanıtladı..

Genç MİAD (Malatyalı İşadamları Derneği) Yürütme Kurulu'nun organize ettiği Fikir Platformu toplantıları çerçevesinde; geçtiğimiz günlerde İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden emekli olarak ayrılan ve Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne geçen, burada da  Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Bölüm Başkanlığı görevini üstlenen Prof. Dr. Ramazan Özdemir, konuşmacı misafir olarak MİAD İstanbul merkezinde ağırlandı.

Toplantının moderatörlüğünü üstlenen MİAD Yönetim Kurulu üyesi Dr. Nevzat Elmalı, yaptığı açılış konuşmasında; Prof. Dr. Ramazan Özdemir’in akademik hayatı ve sosyal yönü hakkında kesitler paylaştı. Aynı zamanda kendisi de tıp alanında uğraş veren Genel Cerrah Dr. Elmalı; “Bugün, yaptığı işlerle tüm Malatya’nın gönlüne girmiş bir insanı dinleyeceğiz” diyerek sözü günün konuşmacı misafiri Özdemir’e sözü bıraktı.

MALATYA’DA DUA ALMADIĞIM EV KALMADI

Turgut Özal Tıp Merkezi’ndeki görevini ani denilebilecek bir kararla bırakıp, Bezmialem Tıp Fakültesi'ne geçiş yaptığını belirten Prof. Dr. Ramazan Özdemir; “Malatya’dan güzel dualarla uğurlandık. Görev yaptığım 27 sene boyunca, arzum; yaptığım çalışmalarla gönüllere girmek ve hoş bir seda bırakmaktı. Geriye dönüp baktığımda, sanırım bunu başardığımı düşünüyorum” diyerek, Malatya’da dua almadığı ev kalmadığını söyledi.

RENK KÖRLÜĞÜM BENİ DOKTOR YAPTI

Prof.Dr. Özdemir, o zaman ki hayalinin astsubay olmak olduğunu, fakat renk körlüğünden dolayı elendiğini misafirlerle paylaştı. Kader inancının güçlü olduğuna vurgu yapan Profesör, gayretli çalışmaları sayesinde tıp alanında ilerlediğini anlattı.

ROL MODELİM RAHMETLİ TURGUT ÖZAL’DIR

27 Yıl boyunca görev yaptığı Turgut Özal Tıp Merkezi'nin, rahmetli Cumhurbaşkanı hemşehrimiz Turgut Özal’ın vizyoner bakış açısının bir ürünü söyleyen Prof.Dr. Ramazan Özdemir, “Rahmetli Turgut Özal, sağlık turizmine yıllar öncesinden dikkat çekmiş bir liderdi. Kayısıdan sonra sağlık alanında da Malatya’ ya bir girdi sağlanmasını arzu eden Özal, benim rol modelim olmuştur. Çalıştığınız şehir ya da kurumda Özal çeyreği nispetinde vizyon sahibi bir kişi yoksa, bir adım yol kat edemezsiniz ya da önünüzü keserler. Kendisinin hayali olan kalp merkezi 10 yıl önce kurulsaydı, şu an Malatya bu konuda müthiş bir konumda olurdu” diyerek bunun üzüntüsünü paylaştı.

MALATYA'DAKİ MİSYONUMUN BİTTİĞİNİ HİSSETTİM

Fikir Platformu'nun soru-cevap bölümü de şu diyaloğlarla gerçekleştirildi:

Soru: Kardiyoloji konusunda Ülkemiz Hangi noktada olduğunu paylaşabilir misiniz?

Cevap: Bununla alakalı bir örnek verecek olursam; Şu anda ameliyatsız olarak damardan girip kalp kapakçığını değiştiriyoruz. Bu Kardiyolojinin geldiği son noktadır. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesinde hastalarımızı kabul ediyoruz bu işlemler için.

Soru: Renk körlüğünden dolayı astsubay olamadığınızı söylediniz. Tıbba yönelmenizin özel bir sebebi var mı?

Cevap: Özel bir sebebi yok. Okumak zorundaydım ve başka alternatifim yoktu. O zaman ki çıkış noktam buydu.

Soru: Kalp ve kanser çağımızın en büyük iki büyük hastalığı. Bu gıdalarla alakalı mıdır?

Cevap: Donmuş ve hazır gıdalar çok tehlikelidir ve tabi ki onlardan uzak durun. Ben size şunu yiyin bunu yiyin demem. Ama işin özünde; az yemek çok hareket kuralını uygulayınız.

Soru: Kalpten kaynaklanan sporcu ölümlerinin sebepleri nedir?

Cevap: Bunun 3 sebebi olabilir. Birincisi doğuştan kapaklarda problem olabilir. İkinci olarak; ağır antrenmanlarda ortaya çıkan ritim bozukluğu buna sebeptir. Üçüncüsü ise damarla alakalı bir tıkanıklık muhtemeldir. Ama kesin sonuç otopsi ile belirlenebilir.

Soru: 27 yıl Malatya’da görev yaptınız. Görevden ayrılırken birçok kişi arkanızdan gözyaşı döktüler. Ayrılma kararınız nedir? Bezmialem’i seçmenizdeki sebep nedir?

Cevap: Malatya’daki misyonumun bittiğini hissettim. Aynı işleri yapıp, farklı işler yapacak zemin ortadan kaybolunca bu size bir sıkıntı vermeye başlıyor. Kafa ve gönülde bir şeyler bitince kararları da hızlı almış oldum. İstenilen şartlar sağlansa Malatya’da kalabilirdim. Bezmialem’i para kazanma amacıyla seçmedim. Yüksek ücretli yerlerden teklifler de geldi. Ben kendime; “para için bir yere gitti” dedirtmem. Bezmialem Vakıf Üniversitesi mütevazi, temiz ve adı para pula karışmamış bir üniversitedir.

Soru: Çalışma hayatınızı disipline ederken sosyal hayatınızı nasıl ayarlıyorsunuz?

Cevap: Yoğun çalışma hayatımız olmasına rağmen hobilerim var. Gençlik döneminde bilgisayarlar yada akıllı telefonlar olmadığı için vaktimizi dışarıda geçirirdik. Amatör olarak futbolla ilgilendim. Bisiklet sürmeyi ve koşmayı da çok severdim. Şu an da ise yüzüyorum. Yüzme hem akciğer kapasitenizi arttırır hem de bütün organlarınızı hareket ettirir. Dolayısıyla sizlerin de yürüyüş, yüzme, bisiklet gibi aktivitelerden olabildiğince faydalanmanızı öneririm.

Soru: Size son kurtarıcı dediklerini duyduk. Bu konu hakkında ne diyorsunuz?

Cevap: Mesleğimin başında çok gururlanırdım. Egom had safhada idi. Bununla alakalı bir örnek vermem gerekiyor: Yardımcı Doçent iken bir hasta geldi. By pass yapılmış. Tek by pass var ve onda da yüzde 99 darlık var. “Bu darlığı açsa açsa Ramazan Hoca açar” dediler. Ben hastamıza stent taktım. Fakat hastayı hayata döndürmenin abartılı gururunu yaşadığım dakikalarda, vefat haberi geldi. Tabi bu olay hayatımın dönüm noktalarından biridir. Aslında hayata döndüren de, öldüren de biz değiliz. Bu gerçeğin farkına o an sarsıcı şekilde vardım.

Soru cevap bölümünün ardından söz alan Genç MİAD Yürütme Kurulu Başkanı Murat Gönültaş, öncelikle Özdemir ve katılım gösteren misafirlere teşekkür etti. Eşinin de tıp camiasında olmasından ötürü bu mesleğin zorluğunu iyi bildiğini ifade eden Gönültaş; “Sevgili hocamızın Malatya’daki kıymetli çalışmalarını İstanbul’da da sürdüreceğine, daha nice öğrencileri yetiştireceğine inanıyor ve kendisinin her daim yanında olduğumuzu bilmesini istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

Günün anısına; MİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan tarafından, Prof. Dr. Ramazan Özdemir’e teşekkür plaketi takdim edildi.

Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Sayın rektörün hocanın bu ifadesi için Malatya kamuoyuna bir açıklama yapması gerekir. Ramazan hoca istenen şartların sağlanamadığından bahsediyor. Yani yeni hedefler konulamadığını ve farklı şeyler yapılamadığını anlıyoruz. Bilim adamlarının önü açılmalı, daima bir ileri hedefleri olmalıdır. Bu olmadığı takdirde aynı yerde patinaj yapılmış olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • KARDELEN GUL (7 yıl önce)
    Sayın Hocam "istenilen şartlar sağlansa Malatya'da kalırdım" diyorsunuz.. Ben akademik camiayı ve zatı aliniz iyi tanırım. Ne istediniz de vermediler.. Malatyalılar mı destek olmada üniversite mi* Yoksa bu söylediğiniz bir dil sürçmesi mi? Her halde öyle olsa gerek.... yoksa Ramazan Beyi de şuna ki yönetimi de 25 yıldır cümle alem iyi tanıyor iyi tanıyor........
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail M (7 yıl önce)
    Gerçekten Malatya için büyük kayıp, değerli insanları şehrimizde tutmak için uğraşmazsak elbette daha iyi yerlere gidebilirler. Gittikten sonra da kıymeti bilindiği için fazla ücret alınca ücret için gitti diyip bir de arkasından konuşulursa çok yazık..
    0
    0
    Yanıtla
  • umut (7 yıl önce)
    önemli değerlerimizi ne yazıkki kaybediyoruz.üzgünüz elbette.hocama yeni hayatından başarılar dilerim.......
    0
    0
    Yanıtla
  • Deniz Karahan (7 yıl önce)
    Malatyamızın gururu çalışkan dürüst alçak gönüllü 7 den 70e kim olursan ol hümanist büyükinsan herkese yardım eden ve esprili hastalarını seven onur kaynağımız Prof Dr Ramazan Özdemir iyiki varsın siz Malatyamızın yetiştirdiği bilim insanı gurur kaynağımızsınız
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (7 yıl önce)
    Bu gün kayısılar çiçek açmak için tomurcukları zorluyor, çiçek açılacak meve olacak iş aş olacak daha sonra yine umut olacak. Ramazan hoca malatya için böyle bir şeydi. Kalplere tomurcuk ve çiçek oldu. Umut oldu. Malatyada hemen hemen her aile ile bunu yaşadı.
    0
    0
    Yanıtla