SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İstihbarat Şefi Radar İçin Geldi

A- A+ PAYLAŞ
 
Türkiye ve ABD arasında geçen hafta imzalanan NATO Füze Savunma Sistemi kapsamındaki radarın Malatya’ya konuşlandırılmasını öngören mutabakatın ardından ABD Ulusal İstihbarat Teşkilatı Başkanı James Clapper, resmi görüşmeler için önceki gece Türkiye’ye geldi. ABD Büyükelçiliği sadece Clapper’in geldiğini doğruladı, ancak temaslarıyla ilgili bilgi vermedi.
 
Kaynaklar, Clapper’ın sorumluluk alanın, Türkiye ve ABD arasında geçen hafta imzalanan NATO Füze Savunma Sistemi’ne ait radar ve radarın İsrail’in de dahil olduğu Amerikan istihbarat ağındaki yeri olduğunu belirttiler.
 
Temaslar çok gizli tutuldu
Clapper’ın dün Ankara’da bazı bakanlarla görüştüğü belirlendi, ancak bu bakanların isimleri gizli tutuldu. Kulislerde bu bakanların terörle mücadele ve Kürt açılımından sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin oldukları konuşuldu. MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı ve Dışişleri Güvenlik Dairesi yetkilileriyle de görüşen Clapper’ın bugün Türkiye’den ayrılması bekleniyor.
 
DNI, 11 Eylül kurumu
CLAPPER’ın başkanı olduğu, 11 Eylül’den sonra kurulan Ulusal İstihbarat Müdürlüğü (DNI), Amerikan istihbarat kuruluşlarının topladıkları verilerin koordinasyonundan sorumlu. Daha önce Amerikan istihbarat kuruluşlarının doğal lideri CIA sayılıyorken, 11 Eylül’den beri bu görev DNI’a verilmiş durumda. 2007’de oluşturulan bir merkezde, CIA’den Pentagon istihbarata 16 ayrı Amerikan istihbarat kuruluşunun verilerini inceleyen ve kuruluşlar arasında bilgi akışını sağlayan kurumun Türkiye ziyaretinde de, bu nedenle radar konusu öne çıkıyor. Beyaz Saray yetkilileri, geçen hafta Amerikalı gazetecilere füze savunma sistemi konusunda verdikleri brifingde, bu radardan elde edilecek verilerin merkeze aktarılarak diğer istihbarat bilgileriyle birlikte işleneceğini açıklamıştı. Bu açıdan radarın İsrail’in savunmasına destek sağlayan ABD istihbaratının bir parçası olduğunu belirtmişti. Ziyaretler ilgili Hürriyet’e bilgi veren istihbarat çevrelerine yakın Amerikalı bir düşünce kuruluşu uzmanı, Clapper’ın ziyaretinde bu nedenle radar ve Türk-İsrail gerginliğinin öncelikli konu olacağını belirtti. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız