SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'İstihdamcı Büyüme Gerekiyor'

A- A+ PAYLAŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Torba Yasasında yaptıkları yeni düzenleme ile Meslek Lisesi ve Meslek Yüksekokulu mezunlarını istihdam eden işletmelerin 2 yıl süresince sosyal güvenlik primlerini yatıracaklarını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer beraberinde yanı sıra Vali Ulvi Saran, AKP Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Ömer Faruk Öz ve Öznur Çalık, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkan Vekili Bülent Tüfekçi ile birlikte Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret ederek, burada iş adamları ile bir araya geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, burada yaptığı konuşmasında Meslek Yüksekokulları'nın her ilde bir birini tekrar eden bölümler yerine yerel ihtiyaçlara yönelik bölümler açmasının daha olumlu olacağını söyledi.

Bakan Dinçer, "Bizim istihdam dostu bir büyümeyi sağlamamız gerekiyor. Peki buna niçin ihtiyaç var? Şöyle değerlendirmek mümkün. Bakın son 2003 yılından itibaren son 7 yıllık dönem içerisinde her yıl ortalama 550 bin kişiye biz istihdam sağladık. 2009 yılında ekonomimiz küçülmesine rağmen 83 bin insana ek istihdam sağladık. 2009 yılında toplam, Ekim'den Ekim'e orana baktığımız zaman 950 binden fazla insana istihdam sağlamış bulunuyoruz. İstihdam sağlamış olmamıza rağmen maalesef işsizlik oranımız arttı. 2009 yılına bakarak kıyaslama yaptığınızda işsizlik oranımız düştü. Ona hiç şüphe yok. Yüzde 14'lerden yüzde 12'nin biraz altında bir işsizlik oranıyla kapatacağız. Ama krizden önce baktığınızda yüzde 10'lar civarında olan işsizliğimiz yüzde 12'ye çıkmış vaziyette. Eğer biz daha kalıcı tedbirler almayacak olursak, işsizlik 2017 yılına kadar her yıl yarım puan, 1 puan artacak. Niçin? Çünkü her şeyden önce her yıl toplam nüfusumuz içinde yaklaşık 850 bin kişi çalışabilir çağa geliyor. Bunlardan yine her yıl yarı yarıya 400-450 bin kişisi çalışma hayatının içine giriyor. Yine her yıl tarım sektöründen yaklaşık 100-150 bin kişide çözülüp, sanayi ve hizmet sektörüne kayıyor. Aşağı yukarı 600 bin kişi. Eğer istihdam oranlarını, yahutta iş gücüne katılım oranlarını arttıralım, dersek, bugün istihdam oranı yüzde 44, iş gücüne katılım oranı yüzde 49, mesela istihdamı her yıl 1 puan arttıralım, yüzde 44'ü yüzde 45'e çıkartalım derseniz, yaklaşık 220 bin kişiye daha iş bulmak zorundasınız. Batılı ülkelerde istihdam oranları yüzde 70'e yakınken, maalesef bizde yüzde 44" şeklinde konuştu.

Meslek lisesi ve Meslek Yüksekokulu mezunları için Torba Yasasında bir değişiklik yapıldığını söyleyen Bakan Dinçer, "Meslek Lisesinde ve Meslek Yüksekokulunda okuyan çocukların, okudukları bölümlerle ilgili işletmelerde istihdam edilmeleri halinde 2 yıl süreyle sosyal güvenlik primlerini biz ödeyeceğiz. Ayrıca, işverenler kısmen tecrübede aradıkları için bu öğrencilerin stajlarını da düzenleyen bir düzenlemede yapıyoruz" şeklinde konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız