SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İstiklal Marşı Okuma Yarışması

A- A+ PAYLAŞ

İstiklal Marşı'nın kabul yıldönümü dolayısıyla Özel Bilgiyurt Koleji'nde yarışma düzenlendi. Bu arada, MHP ile Ülkü Ocakları'ndan da açıklamalar yapıldı.

İSTİKLAL MARŞI OKUMA YARIŞMASI..
12 Mart İstiklal Marşını kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma gününde Özel Bilgiyurt Koleji tarafından İstiklal Marşı okuma yarışması düzenlendi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen İstiklal Marşı okuma yarışmasına Yeşilyurt genelindeki tüm liseler iştirak etti. Yarışma Yeşilyurt Milli Eğitim Şube Müdürleri, Okul Müdürleri, Öğretmenlerin, veliler ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirildi. Bu yarışmada İstiklal Marşımızı bütün yarışmacılar en güzel ve duygulu şekilde okudular.

Yarışmada dereceye giren öğrencilere Özel Bilgiyurt Koleji tarafından ödüllendirilen öğrenciler şunlar:

1. Sadiye Ünsalan Lisesi – Fatih CAN – Yarım Altın
2. Kolukısa Anadolu Lisesi – Gökhan Esin – Çeyrek Altın
3. Özel Bilgiyurt Koleji – Hande Sena Şipal - Kitap
(Fotoğraflar bu etkinlikten)

VALİ DE KATILDI...
İstiklal Marşımızın kabulunun yıldönümü nedeniyle Malatya Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi'nde de program düzenlendi.

Düzenlenen programa, Vali Halil İbrahim Daşöz, Milii Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, Belediye Başkan Yardımcısı Sırrı Günaydın, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları Numan Örnek, Mehmet Boyraz, Abdulkadir Eriş Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Fevzi Kırık ile öğrenciler katıldı.

Vali Halil İbrahim Daşöz, İstiklal Marşımızın önemini anlattığı açılış konuşmasından sonra öğrenciler şiir okudu ve koro konser sundu.

AÇIKLAMALAR..
MHP İl Başkanı Ömer Ekici de, İstiklal Marşı'nın kabulunun yıldönümü dolayısıyla şu açıklamayı yaptı:

" 12 Mart 1921’de, Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklal Marşımızın kabulünün 87. yıldönümünü gururla kutluyor ve o müstesna günleri iftiharla anıyoruz.
Henüz Milli Mücadelenin devam ettiği bir tarihte kaleme alınan ve Türk varlığı yaşadıkça yaşayacak olan bu kutlu eser, milletimizin tüm dünyaya ilan ettiği bağımsızlığının manzum bir beyannamesidir.

Türk milletinin ruhunu, heyecanını, inancını, kararlılığını ve vatan sevgisini en anlamlı ve vurgulu ifadelerle dile getiren İstiklal Marşımız; daha sonraki dönemde aziz milletimizin gönlünde gerçek anlamını bulmuş, önce kurtuluş dönemi ve sonra Cumhuriyetle birlikte Türkiye’nin yükselme ruhunu temsil etmiştir.

Bugün yaşadığımız vahim gelişmeler de, ne üzücüdür ki, vatan Şairimiz Mehmet Akif’e ilham veren günlerle benzerlikler göstermeye başlamış, İstiklâl Marşımızın yazıldığı yılların ve mısraların anlamı daha da önem kazanmıştır.

“Ezelden beri hür yaşamış” bir milleti, yaklaşık bir asır sonra yeni ve farklı bir bağımsızlık mücadelesine yönelten ağır şartlar, ülkemizi yöneten elitler tarafından bütün vahametiyle Cumhuriyetimizin karşısına yeniden çıkarılmıştır.

Yaygın bir vurdumduymazlığın, teslimiyetin, ürkekliğin kol gezdiği, içine kapanık bir cemiyet yapısının günlük menfaatlerin peşinde koştuğu, bu gidişe dur denilemez ise ülkemizin derin bir buhran ile yüz yüze kalacağı karanlık bir gelecek önümüzdedir.

Ancak, içine düşülen çaresizliğe karşı direnişin de, çözümü ve tavsiyesi de şehit kanları ile yazılmış bu ihtişamlı manzumenin, “İstiklal Marşımızın” ilk sözcüğünde yüksek sesle yerini almıştır. “Korkma” Evet, “Korkma” diye başlayan dizeler, bugün de en çok ihtiyaç duyduğumuz manevi heyecanın başlangıcı olmalıdır. Temennimiz, milletinin kudretinden habersiz, tam bir teslimiyetle ülkemizi felakete sürüklemeye başlayan ilkesiz yönetimin bu tarihi mesajı layıkıyla anlaması ve dik durmasıdır.
Bu vesile ile tarihin her döneminde olduğu gibi, bugün de “yurduna alçakları uğratmamak uğruna göğüslerini siper eden” bütün aziz şehitlerimize, kahramanlarımıza ve bir fazilet timsali olan muhterem vatan şairimizi şükran ve minnetle anıyor Cenab-ı Allahtan rahmet diliyor,saygılar sunuyorum."

Malatya Ülkü Ocakları Başkanı Burhan Coşkun da, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

" Türk’ün En Büyük Gururu, İstiklal Marşımızın kabulünün yıldönümü bugün.

İstiklal Marşı, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Milli marşıdır. Milli marşımızın sözlerini Mehmet Akif ERSOY yazmış, bestesini ise Zeki ÜNGÖR derlemiştir.

Türk Kurtuluş Savaşının en çetin döneminde, bir milli marşa duyulan gereksinmeyi göz önüne alan Milli Eğitim Bakanlığı, 1921 yılında bunun için bir şiir yarışması düzenler. Yarışmaya 724 şiir gönderilir. Kazanacak olan şiire para ödülü konulduğu için başlangıçta Mehmet Akif ERSOY katılmak istememiş, Milli Eğitim Bakanı Hamdullah SUPHİ’nin ısrarı üzerine ödülsüz olmak şartıyla şiirini yarışmaya gönderir ve Milli Eğitim Bakanı 12 Mart 1921 tarihinde bu şiiri Meclis Kürsüsünden okur. Meclisi büyük bir heyecan kasırgası sarar. Bütün Mebuslar ayağa kalmış şiddetle alkışlamaktadırlar. Bu şiir oya sunulur ve kabul edilir.

Mehmet Akif ERSOY, İstiklal Marşında, Kurtuluş Savaşının kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine olan güvenini, Türk Milletinin bağımsızlığa, vatanına ve dinine bağlılığını dile getirir. Şiirin bütünü dörtlükler halinde yazılmış 41 dizeden oluşur.

Cenab-ı Allah bu Yüce Türk Milletine bir daha İstiklal Marşımızı yazdırmayı nasip etmesin. Yaşasın Yüce Türk Milleti, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız